Hoppning
6 maj 2020 18:49
Ridsportplus

Henrik von Eckermann och Janika Sprunger bygger drömställe i Holland

FramtidstroPowerparet Henrik von Eckermann och Janika Sprunger har planerat i ett år och nu blir drömanläggningen verklighet. Tillsammans flyttar de från Tyskland och slår ner bopålarna i Holland. Inom kort tas det första spadtaget. "Här ser jag mig även efter tävlingskarriären", säger Henrik von Eckermann.

Henrik von Eckermann och Janika Sprunger bygger drömställe i Holland
Janika Sprunger och Henrik von Eckermann förlovade sig i början av förra året. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det har varit på gång i ett år, men nu är äntligen bygglov och ritningar klara. Om en månad tas det första spadtaget i holländska Kessel, cirka tio minuter från tävlingsmeckat Peelbergen. Här bygger Henrik von Eckermann och fästmön Janika Sprunger upp sin egen drömanläggning – och om drygt ett år flyttar paret sin gemensamma verksamhet från Tyskland till Holland. Planen är att börja med 26 boxar, ridhus, hagar och utebana. Dessutom kommer det att byggas boende för hästskötare, elever och inte minst för paret själva.

– Jag är född bondpojke och har alltid dragits till livet på gården. Det är inte bara ridningen, utan jag gillar att fixa och dona och Janika är likadan. Jag kan knappt vänta tills jag bara kan stövla rakt ut i stallet utan att behöva starta bilen, säger Henrik von Eckermann.

Just nu bor paret cirka tre kilometer från deras nuvarande tyska bas i Bonn.
– Man ska inte klaga, vi har det jättebra där vi är nu, men det är lite begränsat. Det är inte så stort, det finns inga lägenheter och vi får hyra allting. Nu bygger vi istället någonting långsiktigt för oss själva.

Gräsbana och expansionsmöjligheter

Prio är främst att göra det allra bästa för hästarna. Henrik von Eckermann är också väldigt exalterad över möjligheten att rida på gräs.
– Något jag verkligen ser fram emot är att ha en gräsbana, inte bara för hoppning, utan för att sitta och rida på. Det är mycket trevligare än att sitta på sandbanan när vädret gör det möjligt.

Ett stort plus, tycker Henrik von Eckermann, är att anläggningen ligger centralt, nära både flygplats och tävlingar. Men att området ändå ligger långt ifrån storstadens larm.
– Det var viktigt för oss att anläggningen inte skulle ligga i ett bostadsområde, där vi inte kan rida ut. Här är det lugnt och skönt och vi har fina möjligheter att göra precis allt.

Önskemålet är att kunna flytta in lagom till inomhussäsongen 2021. Det finns även möjlighet att bygga till i framtiden, om behovet skulle uppstå.
– Vi börjar så här, men jag vill ändå ha känslan av att det går att utöka i framtiden. Om vi vill göra mer om fem år, så vill jag veta att det går.

Henriks elev Evelina Tovek, som även hon är stationerad på Cyor Stables i Bonn, följer också med till det nya stället och tanken är att det ska finnas plats för en elev till. De 26 boxarna kommer att fördelas i två stall där Henrik och Janika har det ena.
– Så länge jag håller på själv kommer jag inte ha någon beridare som tävlar, det är inte min grej. Men den dagen jag slutar rida aktivt, då har vi även möjlighet till det.

Förverkligar en dröm

Att paret har tänkt långt fram i tiden går inte att ta miste på.
– Jag har ett år kvar till 40 och när jag någon gång inte rider aktivt själv längre, då vill jag inte bara slå mig till ro och inte göra något. Jag vill ha möjlighet att vara aktiv hela dagarna. Annars kommer jag vara odräglig att ha att göra med, fortsätter Henrik von Eckermann.

Karantänen i Tyskland håller just på att lätta lite, berättar han. Det är inga tävlingar i sikte, men nu kan de i alla fall åka iväg och träna för första gången på länge.
– Vi mår bra, hästarna mår bra och allting är bra, men det är klart att vi gärna skulle vilja åka ut och tävla igen.

”Beginning of a dream”, skriver paret på Instagram med hashtaggen ”create your own reality”.
– När jag blev självständig för snart fyra år sedan hade jag ingen tanke på att göra något sådant här. Men nu kändes det som att det var dags och att möjligheten fanns. Även om jag hoppas hålla på några år till, så känns det lugnt att veta att det finns något efter min tävlingskarriär. I de här tiderna känns det också extra kul att kunna göra det här, avslutar Henrik von Eckermann.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden