Körning
9 augusti 2020 21:18
Ridsportplus

Het utmaning för kuskarna i Åstorp

NationelltÖver 30 grader varmt på dressyrbanor och konbanor, tunga backar på A-sträckan i maraton och så de tuffa hindren. Nog hade de drygt 70 startande körekipagen i Åstorp en enorm uppgift framför sig när årets första tävling i lätt till svår klass avgjordes i helgen.

Het utmaning för kuskarna i Åstorp
Eva Ottosson öser på i Åstorps vattenhinder med fina paret Avon och Sir Benji. Groom Vesa Keränen. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Många hade valt att starta flera hästar i de olika klasserna, andra hade samarbete när det gällde groomar och vagnar. Inte helt enkelt för arrangörerna men det erfarna gänget i tävlingsledningen fick ihop det till slut.

  Två dagar med dressyr där domarna gjorde ett strongt jobb i sina glödheta domarkurer, ekipage efter ekipage.

  Och som de körde, kuskarna.

  Många superfina insatser, bland dem Sanna Manfredsson i enbet, ponny, medelsvår klass som fick 51,47 med Dorthealysts Tristan, Marika Strömberg i svår klass ponny par med 50,00, Linnea Kristiansen med Lady Lexington på 37,50 i lokal lätt A och Camilla Lind med Bianca i medelsvår klass för häst enbet med dagens bästa dressyrresultat – 36,55 och Axel Olin som testade nya parhästar med 49,86. För att bara nämna några av alla goda insatser.

  Hinder togs bort

  I maraton hade banbyggare Olof Eklund plockat bort det första hindret på grund av vädret. Men det fanns mycket kvar att övervinna på Åstorps maratonbana. Inte minst det återuppväckta gamla VM-hindret ”Ravinen” med både backar och vatten.

  1. Sanna Manfredsson
  Sanna Manfredsson och Dortealysts Tristan mot seger i medelsvår klass för unga kuskar. Groom är Johan Herner. Foto: Eva Österlund
  2. Axel Olin
  Axel Olin testade parkörning med både gamla och nya hästar. Foto: Eva Österlund
  3. Camilla Lind
  Camilla Lind och Bianca tog en ny totalseger i medelsvår klass i Åstorp. Foto: Eva Österlund
  5. Boel Hellberg
  Boel Hellberg och dottern Natalie Hellberg gillade att bli lite nerstänkta i maraton. Ponnyn heter Tai Nemo och Boel vann medelsvår klass för ponny. Foto: Eva Österlund
  6. Camilla A
  . Camilla Ahlberg med ett av de två par hon tog med sig till Åstorp. Seger med ett av dem. Foto: Eva Österlund

  Bland de unga kuskarna i medelsvår ponny hade Elise Strauss återförenats med fina hackneyponnyn Sir James. Det gick fort och det gick bra. Elise vann maraton, med Sanna Manfredsson som tvåa.

  Camilla Lind hade två hästar med i Åstorp, förutom Bianca i medelsvår klass även trotjänaren Aramiz i svår klass.

  I topptrim

  Bägge hästarna i topptrim, Bianca fortsatte sin segersvit med maratonseger och Aramiz var trea i den tuffa konkurrensen i svår klass där Thomas Sjöberg vann med sin stora fuxen Solo Tu och var sexa med Devotion. Som groom hade Thomas sin äldste son Andreas som nu slutat köra fina ponnyn La Perla.

  Ponnyn har gått vidare till svårklasskusken Lida Sjödin. Andreas ska satsa på utbildning men förhoppningsvis kommer denne talangfulle kusken tillbaka till sportkörningen.

  I parklassen för häst hade Camilla Ahlberg med sig två par, Carat och Dixie och Ecco och Weiss. I maraton blev de etta och tvåa även om Eva Ottosson gjorde vad hon kunde för att sätta press på Camilla.

  Solen lyste lika intensivt sista tävlingsdagen. Över 30 grader runt grus och gräsbanor och gissa om det gick åt vatten, blöta handdukar mm mm. De tappra kuskarna körde i sina ylleförkläden. Bara det var väl värt ett litet pris.

  Kompenserade på konbanan

  Johan Herner startade två hästar och en ponny på den här tävlingen. Veteranen O’man, nytillskottet Abkaers Stuntman och ponnyprojektet Störstebekers Big Cracker.

  Viss oenighet i en maratonport gjorde att O’man var borta från ett topplacering totalt men han kompenserade upp det genom att visa hur man på bästa möjliga sätt tar sig an en konbana. Stuntman eller ”Kjelle” som han heter till vardags, fick ta över totalansvaret och Johan var etta i den svåra hästklassen och fick också in Störtebekers Big Cracker på en silverplats totalt i svår ponnyklass. Anna Racking var etta med fina Landslyst Monette.

  Den härliga mixen av veteraner med mycket kunskap och erfarenhet och unga tuffa kuskar med mycket vilja gjorde Åstorpstävlingen extra trevlig. Tyvärr ingen publik men ändå kommer arrangörsgänget tillbaka i september med en ny svårklasstävling.

  Resultat

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden