Avelsnyheter
1 maj 2020 11:41

Hingstägare kräver åtgärder mot spermatjuvar

SpermabedrägerierStoägare som betalar för att få ett föl men sedan tar flera föl i hemlighet är ett växande problem. Det menar några av Europas stora hingstägare som kräver att det internationella avelsförbundet gör något åt spermabedrägerierna.

Hingstägare kräver åtgärder mot spermatjuvar
Vissa uppfödare tycker att de har rätt att göra vad de vill med sperman de har köpt. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.) Foto: Roland Thunholm

Modern reproduktionsteknik så som embryotransfer, ET, och intracytoplasmatisk spermieinjektion, ICSI, har blivit allt populärare bland uppfödare som vill spara sina toppresterande ston men ändå få avkommor. Med hjälp av surrogatston för sina sporthästar får de mellan fyra och fem föl per år.

Problemet är bara att vissa uppfödare använder samma spermados för att i hemlighet få fler avkommor, trots att de bara har betalat för att få ett föl. Fölen registreras sedan i olika stamböcker för att undgå upptäckt.

I oktober skickade 15 europeiska hingstägare ett brev till det internationella avelsförbundet WBFSH och krävde åtgärder på spermatjuvarna. Spermabedrägerierna håller på att spåra ur och och äter upp en stor del av hingstägarnas intäkter, menar företrädare för bland annat Team Nijhof, VDL Stud och Joop van Uytert, som även lyfte frågan på internationella avelsförbundets årsmöte i höstas. Det rapporterar Eurodressage.

Hingstägarna vill bland annat att hingstarnas avkommor ska kunna spåras via alla stamböcker som ingår i det internationella avelsförbundet.
– När en uppfödare köper möjligheten att få en avkomma efter en populär hingst, vet du idag inte om fölet är ett av 100, 500 eller 1 000 avkommor det året, säger Arnaud Evain, ordförande i den franska avelsorganisationen Groupe France Elevage, i en intervju med det holländska ridsportmagasinet De Paardenkrant.

– Det är ett stort problem, men den illegala försäljningen av strån eller delningen av strån och tillverkningen av embryon ses som normalt av många, säger Wiebe-Yde van de Lageweg på VDL Stud.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden