Avelsnyheter
3 februari 2014 15:31

Hingstar i Holsteinhalle

Första februari arrangerade Holsteinerförbundet visning med sina egna hingstar i Holsteinhalle i Neumünster. En verklig mastodontuppvisning på fem timmar med hoppande hingstar, stående ovationer och tyska superlativer i mängd. Här är en hingstbomb, våren är på väg.

Hingstar i Holsteinhalle
Ingen visning utan nestorn Cassini I som får stående ovationer från den entusiastiska publiken, trava är inte så lätt men galoppera går bra. Kim C Lundin kim@witnet.se

För tredje året i rad arrangerade Lars Forsström från Hippoessentia en bussresa ner till hingstvisningen och populariteten ökar för varje år. Från 25 resande 2012 till  45 under förra året och nu 75 deltagare i år, de allra flesta avelsintresserade uppfödare åt det nördiga hållet.

Holsteinhalle reser sig som ett gult tegelfort, en anrik institution med mycket traditioner, inne i Neumünster. Hallen var utsåld, enstaka ströplatser vägdes upp av mängder med besökare på övre däck. Tänk Flyinges Stora Hallen, lägg på 10 meter på bredden och 30-40 på längden med läktare på kortsidorna som en vacker oval så har ni ett estimat på publikmängden.

De bästa hingstarna från höstens premiering visades i löshoppning där segerhingsten Casaltino kanske inte hade sin bästa dag. Han har dock tiden för sig och visades även under ryttare.

Casaltino f -11 e Casall-Carthago

Bästa löshoppningen för dagen stod Zirocco Blue-sonen Ziron för med mäktigt avstamp och solklar inställning.

Ziron f -11 e Zirocco blue (KWPN)-Contender

Bland det bästa som visades kom från oväntat håll med tanke på platsen. Nyblivne fyraråringen Adagio de Talma var en uppenbarelse i allt som typ, rörelser, temperament och hopp. Han var segerhingst hos SF 2012 och köptes av Holsteinerförbundet i december 2013 från Krismar Stables. Han är efter hingsten Lamm de Fêtan(SF f -99 e Fergar Mail-Le Tôt de Semilly) som själv gått internationell hoppning under tre olika ryttare och 2010 låg på WBFSH 31:e plats.

Adagio de Talma f -10 eLamm de Fêtan-Contender

Som andra förbund söker Holstein efter lämpliga söner till Baloubet du Rouet och i Baracuda ser de en framtid.

Baracuda f -09 e Baloubet du Rouet SF-Contender

Dressyrhingstar var det inte många med på programmet utan 7-årige Catoo fick stå för hela underhållningen under sin ryttare Markus Suchalla. Catoo vann som 4-åring Bundeschampionatet.

Catoo f -07 e Con Air-Caletto I

Casall Ask har gjort ett stort avtryck i aveln redan och förbundet visade flera söner från Casalito till Connor, fader till Coventry som ägs av Holsteinerförbundet men står i Sverige 2014.

Casalito f -09 e Casall-Landgraf I

Connor f -06 e Casall-Cor de la Bryère SF

Ingen visning i Holstein utan verkligt vita C-hingstar i ett urval såklart.

Cachas f -04 e Caretino-Corrado I

Den borne gentlemannen finns på varje hingstvisning, en häst som ser så ridbar ut att alla vill ta ett varv. Här var det underbare Chippendale som gjorde många ridsugna, en vit springare på sexton år.

Chippendale f -98 e Carthago-Calypso I

Diarado var som alltid en uppenbarelse, svart, elegant och vacker med underbara bakben i sprången. Men det är som någon sa:
-Vad händer när den hästen ska gå en tidshoppning?

Diarado f -05 e Diamant de Semilly SF-Corrado
Sonen Dinken var som en målsökande missil på hinder, rätt fokus om än inte helt kontrollerbar än, men som 4-åring finns det fortfarande ett visst mått av frihet.

Dinken f -10 e Diarado-Cassini I

Untouchable själv har tagits in i Holsteinerförbundet, med på visningen var sonen Uriko.

Uriko f -07 e Untouchable (KWPN)-Lavito

Rolf-Göran Bengtssons blivande stjärna Clarimo Ask visades upp av Andreas Erni som absoluta huvudnummer bland hopphingstarna. Sonen Crunch visade upp sig förtjänstfullt och 5-åringen blir intressant inför Bundeschampionatet.

Crunch f -08 e Clarimo-Canturo

Clarimo Ask gjorde ingen besviken, möjligen att inte Rolf-Göran själv satt på, men hingsten såg ut att vara i sitt rätta element ändå.

Clarimo Ask f -03 e Clearway-Caletto II

Sådan fader – sådan son. Quarz Ask hoppade nästan Andreas Erni ur sadeln med mäktiga och kraftfulla språng, ingen brist på kapacitet. Trots att Quintero Ask avtackades samma kväll så känns det som om Rolf-Göran Bengtsson kommer att ha hästar med scope på Breitenburg ändå.

Quarz Ask f -06 e Quintero Ask-Caretino

Hingstvisningen avslutades med utdelning av Fritz Thiedemann -priset till Rolf-Göran Bengtsson och Quintero Asks avtackning från sporten. Vill du läsa mer om vår svenska hoppstjärna på hemmaplan finns det här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden