Avelsnyheter
8 november 2021 11:16
Ridsportplus

Hingstbloggen: ”Välförtjänt den dyraste på auktionen”

HingstpremieringDå är årets hingstpremiering för gångartsbetonade 2,5-årshingstar från Hannoveraner- samt Rheinländerförbundet över, om några veckor är det dags för hopphingstarna. Av 65 uttagna hingstar kom 55 till start, 31 av dessa godkändes och sex premierades.

Hingstbloggen: ”Välförtjänt den dyraste på auktionen”
2M2 Equestria, numera Glock's Energy, imponerade. Foto: Christina Bauke

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det kan väl knappast ha undgått någon att en av dessa premiehingstar är uppfödd av 2M2 Horses från Båstad. Bakom detta namn döljer sig danske Carsten Johansen och hans svenska sambo Camilla Törsell, som sedan ett drygt tiotal år köpt in föl, vilka de sedan visat på hingstpremieringar, huvudsakligen inom Hannoveranerförbundet.

2M2 Equestria, numera omdöpt till Glock’s Energy, är alltså en egen uppfödning e Escamillo u Darina e De Niro. Mamman har sedan tidigare två godkända söner, de båda helbröderna Schnefuss samt Kilian (e Sir Donnerhall).

Den 170 centimeter stora svarta hingsten imponerade redan på förhandsvideon med en sällsynt utstrålning och hingstkaraktär, något som sedan fortsatte visningen igenom. Han har tre riktigt fina gångarter och verkar även ha ett underbart temperament – han visade ett stort förtroende för sin handler Andreas Müller.

Det enda lilla jag har att anmärka på honom var att han blev lite hastig/oelastisk i sin travmekanik under longeringsmomentet, men hellre det än de långsamma entaktiga hästarna som förr var så vanliga. Hingsten blev välförtjänt den dyraste på auktionen, han kostade 700 000 euro. Än en gång ett riktigt stort grattis från mig till hela teamet bakom hästen!

Premie blev det till ännu en svart kille, nämligen katalognummer tre, e Bon Coeur-Carabas. Även här en högställd maskulin kille på 172 centimeter, vilken såldes till Celle för 300 000 euro. För mig var hans travmekanik i långsammaste laget, medan galoppen var av bra märke, liksom skritten. Det som präglar hingsten är en underbar balans och en härlig maskulin modell.

Nästa premie gick till nummer 26, e Escolar-Sir Donnerhall – en veritabel gummiboll i såväl sin trav- som galoppmekanik. Skritten var av mer moderat karaktär, relativt kort. Vid longeringen fick han problem med sin balans i galopp och det blev mycket korsgalopp. Han såldes för 180 000 euro.

Nummer 32 från Blue Hors var en 172 centimeter stor, väldigt ädel och vacker kille e For Dance-Dagostini. Han var inte till salu på auktionen. Han travade med lätt front och massa mekanik i trav, även om han gärna i min smak fått bära lite till på sina bakben. Skritten är helt okej, men saknar lite ryggverkan och i galopp är han välbalanserad och sansad med helt okej mekanik. Hingsten kommer ur samma stolinje som såväl Dante Weltino som Riviera de Hus.

Nästa premie gick till katalognummer 38 e Fürst Belissaro-San Remo. Kanske inte den vackraste eller mest spektakulära av hingstarna, men så himla fin och mjuk med tre härliga gångarter! För mig den mest kompletta gångartshästen. Han såldes på auktionen till franska Haras de Malleret, som sedan tidigare äger Danciano, för 210 000 euro.

Sista premien för denna helgen gick till hingsten med den absolut bästa galoppen, nämligen nummer 63 e Totilas-Danciano. Den fuxiga herren, vilken inte gav det mest varken högställda eller långlinjerade intrycket, såldes till Klosterhof Medingen för 370 000 euro. Hans trav har en luftig front men han hade för min smak kunnat vara lite mer undersatt bakifrån medan skritten är ganska kort och oengagerad.

Några andra individer jag vill nämna:

Total Hope fick sin första tyska son godkänd ur ett sto e San Amour. Skritten på denne man var av väldigt hög kvalitet medan han inte briljerande lika mycket i övriga gångarter, dock föreföll han ha ett fantastiskt fint sinnelag. Priset för honom blev 155 000 euro.

Pape hade en fin egen uppfödning med e Escolar-Don Nobless. Inte den största gången, men ändamålsenlig med korrekt mekanik jämt över, me like! De behåller honom själv, hans möderne har varit i deras ägo i generationer och jag ser fram emot att följa hans utveckling!

En alldeles enormt fin travmekanik hade den 161 centimeter lille sonen till Valverde ur ett De Niro-sto, från familjen Klausing. Dock höll varken skritt eller galopp tillnärmelsevis samma kvalitet och priset för honom blev 55 000 euro.

Dantes Junior-Zack löd härstamningen på en häftig liten häst som på auktionen såldes för 104 000 euro. Han hade en bra skritt, medan han fram för allt i trav hade snudd på överaktiva bakben, det blir en cyklande rörelse typ vagnshäst. Galoppen var fin!

Detta var allt från mig för denna gången, vi hörs av om några veckor från Vechta!

/Lena Nyström

Detta är en bloggtext – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden