Avelsnyheter
12 februari 2019 14:54

Hingsten Rhodium död efter kort tid i Sverige

UppdateradDagarna före jul kom den godkände hingsten Rhodium till sitt nya hem Myrsjö gård utanför Enköping. På måndagen föll han ned död i sin hage. "Det känns så orättvist och tråkigt att han inte hann med att få en enda avkomma här" säger ägaren Anita Rostner.

Hingsten Rhodium död efter kort tid i Sverige
Rhodium och Hans-Peter Minderhoud vid unghäst-VM. ArkivFoto: Britt Carlsson

Anita Rostner driver Myrsjö gård med bland annat lantbruk, hingst- och seminstation. Den 19 december fick hon hem Rhodium (KWPN f 1998 e Ferro-Ramiro Z-Voltaire).

Jag köpte honom för att jag tyckte om honom och för att jag tänkte att han passar till mina egna ston. Anita Rostner.

– Då var han en tjurig gubbe. Men efter att vi kunde hjälpa honom med en trasig tand och han vande sig vid att gå ute hela dagarna levde han upp ordentligt. Nu är det så tomt efter honom, säger Anita Rostner.

Hon äger fler hingstar i Highcruiser och King Louie. Rhodium köptes in för 15 000 euro, ungefär 150 000 kronor, förra året.
– Jag köpte honom för att jag tyckte om honom och för att jag tänkte att han passar till mina egna ston, säger Anita Rostner.

Kollapsade i hagen

På måndagen tog dock allt en oväntad vändning. Som en förberedelse för hingstvisningar under våren tränades Rhodium genom tömkörning. Det var en stund efter ett sådant pass som hingsten kollapsade i sin hage och dog.
– Det var chockartat. Jag stod utanför hagen och såg alltihop samtidigt som jag ringde veterinär. Men jag är lantbrukare och har sett många djur dö, jag förstod vad som hade hänt och att han var död.

Rhodium har över 1000 registrerade avkommor i KWPN och köptes från Holland. Han har varit placeriad på unghäst-VM med Hans-Peter Minderhoud och tävlat upp till och med lilla rundan under sin aktiva tävlingstid. Han är fader till närmare 20 internationellt tävlande avkommor och en handfull godkända söner.

”En fantastisk individ”

Anita Rostner har börjat hämta sig från chocken att se sin hingst dö.
– Men det känns så orättvist. Och så tråkigt att han inte hann med att få en enda avkomma här.
– Samtidigt är jag glad att jag har fått lära känna honom. Det var en fantastiskt vänlig individ.

Rhodium skulle ha visats för att få sitt godkännande i SWB under bruksprovet.

Hingsten ska nu obduceras för att fastställa dödsorsaken.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden