Avelsnyheter
9 februari 2019 14:21

Bildspecial: Cardentos liv och karriär

DödsfallFlerfaldige mästerskapsmedaljören och avelsmatadoren Cardento finns inte mer. Häng med i Ridsports djupdykning i arkivet och minns hingsten karriär.

Bildspecial: Cardentos liv och karriär
Peter Eriksson och Cardento på väg mot VM-silver 2002. Foto: Roland Thunholm

Det var på lördagens förmiddag som dödsbudet kom. Cardento (HOLST hingst e Capitol I-Lord uppf Witt Reimer, äg VDL och J Persson) har gjort avtryck på många sätt i både sport och avel.

Ridsport har följt hingstens enastående karriär. Han kom till Sverige som en gänglig, talangfull 5-åring och gjorde sin Sverigedebut vid bruksprovet 1997 efter att ha kommit till Flyinge och börjat tränas av Peter Eriksson året innan.

Cardento föddes hos Reimer Witt, Wellinghusen med ett möderna ur samma stofamilj. Hans fader Capitol I (e Capitano) räknas till de riktigt stora i modern hoppavel.

Cardento2001_rt
En av de tidigaste bilderna på Cardento i Ridsports arkiv är från tävlingarna i Scandinavium 2001, tillsammans med Peter Eriksson förstås. Foto: Roland Thunholm
Erikssonarnheim
Så här glad blir man för ett EM-silver i lag, Arnhem, Holland, 2001. Foto: Roland Thunholm
Cardentoem_rt
Peter Eriksson och Cardento på 2003 Donaueschingen, Tyskland, där det blev en sjundeplats i lag. ArkivFoto: Roland Thunholm
Cardento5
Peter Eriksson och Cardento vann en 1,50-hoppning i Scandinavium 2004. I bakgrunden syns Maria Gretzer på Cinderella. Foto: Roland Thunholm
Ridbilder106
Ridsport besökte även Cardento i vardagen hemma på Flyinge. Foto: Lottapictures
Aten:
På väg mot OS-silver i lag i Aten 2004. Foto: Roland Thunholm
060828erikssonpeter1
Peter Eriksson och Cardento vid inhoppning på VM i Aachen 2006 där det dock inte blev någon start. Samma år lämnade Cardento Flyinge och Sverige. Foto: Roland Thunholm
Erikssoncardento1
Peter Eriksson och Cardento var stående medlemmar i svenska hopplandslaget under sin karriär. Foto: Roland Thunholm
Cardentoavtackas
Cardento avtackas för sina år i Sverige under Falsterbotävlingarna 2006. Foto: Lottapictures

De svenska stoägarna var också positiva till skimmeln redan från början och hingsten betäckte över 600 ston under sina första säsonger. Resten är svensk avelshistoria. Cardentos avkommor vann 3-årschampionaten flera år i rad, hingsten har fått titeln Årets Breeders Trophy-hingst otaliga gånger och är fader till flera godkända hingstar som Carrera VDL, Grand Slam VDL and Dakar VDL.

Även på sportsidan har skimmeln gjort stort avtryck. Tillsammans med Peter Eriksson har han tagit lagsilver på EM, VM och OS.

Cardento skulle bli 27 år under 2019.

Läs Ridsports stora reportage från 2015 om VDL och Cardento.

VM i Frankrike 2014 fanns flera hästar e Cardento på plats.

Se filmen från bland annat OS 2008 nedan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden