Avelsnyheter
13 december 2018 10:00
Ridsportplus

Gretzer om Hip Hop: ”En fantastiskt trevlig häst”

DödsfallHopphingsten Hip Hop 1045 har gjort stort avtryck både i sporten och som avelshingst. Profilen Maria Gretzer var den som tog upp honom till internationell Grand Prix och hon minns sin tidigare tävlingskamrat med värme: "Han ville alltid göra sitt bästa," säger hon.

Gretzer om Hip Hop: ”En fantastiskt trevlig häst”
Maria Gretzer och Hip Hop Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var på onsdagens kväll som nyheten om att hopphingsten Hip Hop 1045  (SWB, hingst f 1999, e Feliciano-Electro, uppf/äg Hans-Göran och Gunhild Persson) hastigt hade dött kom.

Han var så fin att rida och ville alltid göra sitt bästa. Maria Gretzer.

Han började sin karriär under Katarina Torstensson som tog fram honom till godkännande. Därefter tävlades han av Erika Lickhammer under unghästtiden och när hon flyttade till Holland hamnade hingsten hos Maria Gretzer.

– Jag minns särskilt när jag startade honom i hans första 1,55-hoppning. Det var en internationell Grand Prix i Schweiz och han var felfri och blev placerad. Det är alltid en speciell känsla när man debuterar en häst på den nivån, det är något man har arbetat för länge, säger Maria Gretzer.

Försiktig och snabb

– Det var en fantastisk trevlig häst. Han var så fin att rida och ville alltid göra sitt bästa, säger Maria Gretzer.
– Han var väldigt försiktig och snabb. Och så gillade han att visa upp sig.
– Han var också väldigt lätt att ha och göra med och väldigt rolig att rida i det dagliga arbetet.

Förutom tävlingsframgångarna utsågs Hip Hop 2007 till ”Morgondagens stjärna” på Ryttargalan, och 2013 utsågs han till ”Årets Breeders Trophy-hingst”.

Flitigt använd i aveln

Hip Hop har varit flitigt använd i aveln och så sent som i år var han den näst mest använda hopphingsten inom SWB. Hip Hop blev elitpremierad 2015 och har 914 avkommor registrerade i Blup. Hans framgångsrika avkommor är många och bland de som har synts mest finns Flecu, tävlad främst av Alexander Zetterman, och högaktuella Hansson WL som tävlas av Peder Fredricson.
– Det som kännetecknar hans avkommor är de generellt är ganska lätta i typen och smidiga, säger Maria Gretzer som dock inte har någon avkomma efter Hip Hop själv.

Hon vill också lyfta fram att hans avkommor oftast är lättridna.

Maria Gretzer red sin sista tävling på Hip Hop 2010, sedan tävlades hingsten återigen av Erika Lickhammer innan hans ägares barnbarn Nicole Persson tog över. Hingsten avslutade sin tävlingskarriär 2016.
– Det är ju roligt att vi är många som har fått glädje av att rida honom, säger Maria Gretzer.

Det finns ingen godkänd SWB-hingst efter Hip Hop.

Han dog plötsligt hemma hos sin ägare efter ett ridpass på onsdagen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden