Avelsnyheter
5 mars 2018 16:32

Hingsthållare tar upp kampen med PostNord

LeverenstiderTravets hingsthållare tänker inte stillatigande se på när möjligheterna att skicka färsk sperma till hela Sverige försämras. "Vi känner att vi måste göra något," säger Carina Caster som är sekreterare i Svenska Hingsthållarföreningen.

Hingsthållare tar upp kampen med PostNord
Det är många länkar i kedjan från hingstbocken till ett seminerat sto som ska fungera. För de som behöver färsk sperma i Norrland är kedjan bruten sedan PostNord ändrade sina rutiner för expressbrev. Foto: Kim C Lundin

Förra veckan berättade Ridsport att PostNord har ändrat sina rutiner. Från och med den 1 januari tar det två dagar för PostNord att dela ut expressleveranser på längre sträckor. Det här ställer till stora problem framförallt för uppfödarna och seminstationerna i norr då färsk sperma inte håller så länge.

Många drabbade
Nu har Svenska Hingsthållarföreningen på travsidan reagerat på förändringarna.
– Vi är många som blir drabbade när de längst upp i norr inte kan nås, säger Carina Caster, sekreterare i hingsthållarföreningen som också driver Björkhaga stuteri i Skåne med bland annat fyra hingstar på station.
– Vi känner att vi måste göra något.

Föreningen har bland annat skickat ut en skrivelse till medier och andra intresseorganisationer. De har också börjat undersöka möjligheterna att ordna spermatransporterna på annat sätt.
– Det handlar om totalt ungefär 15 000 lådor med sperma som skickas inom Sverige under avelssäsongen, säger Carina Caster.

Det är jättetråkigt om de i Norrland inte kan få färsk sperma i tid. Då blir de ju helt hänvisade till hingstarna som står där och det är ju inte så många. Carina Caster.

Tidigare har en del skickat sperma med tidningsbud när det inte har gått att få fram paketen i tid. Detta är också en möjlighet i fortsättningen. Det tittas också på bussar och flyg.
– PostNord har ju ändrat sina rutiner med kort varsel tidigare. Vi känner att vi inte kan riskera att stå här och inte kunna skicka något överhuvudtaget, säger Carina Caster.

Kontakt med politiker
Det har också tagits kontakt med politiker i påverkans- och upplysningssyfte.
– Det här handlar ju också om att hela Sverige ska leva, säger Carina Caster.
– Det är jättetråkigt om de i Norrland inte kan få färsk sperma i tid. Då blir de ju helt hänvisade till hingstarna som står där och det är ju inte så många.

Ridsport har utan framgång försökt nå PostNord för en kommentar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden