Sverige
5 november 2020 15:35

Hippocampusdagen: Vill utbilda hästsektorn i akuta situationer

KunskapsboostÅrets tema på Hippocampusdagen är "Akut sjuk eller skadad häst - vad gör man?", och genom att sprida kunskap till hästägare och andra som hanterar hästar kan man rädda liv. 2020 års version av Hippocampusdagen den 6 november kommer också att kunna följas av fler, då föreläsningarna livestreamas.

Hippocampusdagen: Vill utbilda hästsektorn i akuta situationer
Hippocampusdagen anordnas den 6 november vid SLU i Uppsala, och kommer livesändas på Ridsports webb. Foto: slu.se

Efter en vår fylld av restriktioner var det inte särskilt överraskande för de som jobbar med Hippocampusdagen att årets version blir utan publik på plats – istället kommer dagen att sändas online. Marie Rhodin, veterinär och ordförande i Veterinärmedicinska och husdjursvetenskapliga fakultetens kommitté för hästfrågor, är moderator under dagen, och hon ser fördelar med att man nu flyttar online.

– Det är klart att det är tråkigt att inte ha folk på plats, men samtidigt ser vi nya möjligheter med att nå många fler deltagare som kanske inte hade haft möjlighet att vara på plats. Det är en stor fördel att kunna sprida kunskap till en större publik när det blir online och gratis för alla – nu kan alla ta del av det. Det är positivt, helt klart.

Vill förmedla kunskap

Marie Rhodin berättar att man från veterinärhåll har sett att det har funnits ett behov av att förmedla kunskap om vad gör man som hästägare kan göra i den akuta situationen.

– Det kan vara så att man blir uppringd av en djurägare som har en häst med kolik till exempel, och då kan det vara svårt att få en uppfattning om hur sjuk hästen egentligen är – är det livshotande eller kan det vänta lite? Om djurägaren till exempel vet, att om man tar pulsen på hästen så kan man få en uppfattning hur sjuk eller smärtpåverkad hästen är. Det är information som veterinären gärna vill ha när ägaren ringer. Kan man då sprida den kunskapen om hur man tar pulsen eller mäter hjärtfrekvens så underlättar det.

Hon tar upp andra exempel, som en häst med en ögonskada där man väntat för länge med att ta hästen till veterinär, vilket ledde till att hästen förlorade sitt öga.
– Hade ägaren istället kommit in tidigare kanske man kunde räddat ögat. Det är många saker som kan vara nyttiga att veta för alla som hanterar hästar.

Flera veterinärer föreläser

Hippocampusdagen 2020 består av en rad olika föredrag på temat akuta skador och situationer, och du som läsare kommer att kunna följa webbsändningarna här på Ridsports webb med start klockan 9.00.

2020 års föredrag är:

  • När hästen blir sjuk eller dör, patologens undersökningsfynd – Karin Bernodt och Norbert van de Velde
  • Sårskador i huden – Dylan Gorvy
  • Frakturer – Dylan Gorvy
  • Sårskador i mun och hovar – Ove Wattle
  • Ögonskador – Lena Ström
  • HästSverige, en kunskapssajt – Carin Wrange
  • Feber – Miia Riihimäki
  • Kolik – Katarina Nostell
  • Det akut sjuka fölet – Anna Kendall

Läs mer om programmet för Hippocampusdagen 2020

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden