Veterinärt
4 maj 2021 19:30
Ridsportplus

Hjärtat – en stadig pump

Livsviktig muskelHjärtat är en muskel som pumpar runt blodet genom blodkärlen och samverkar med lungorna för att syresätta blodet. De ljud som uppstår när blodet pumpas runt i hjärtat är hästens puls – ett värdefullt instrument för att mäta hur ansträngd hästen är.
 

Hjärtat – en stadig pump
Hjärtat är pumpen i hästens blodomlopp. Illustration: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Rent fysiologiskt är hjärtat en ihålig muskel, som är delad i en vänster- och en högerhalva. Dessa halvor fungerar som två pumpar, som arbetar samtidigt. Först fylls hjärtat med blod, sedan dras det samman och pressar ut blodet.

Varje halva har ett förmak och en kammare. Blodet kommer in i den högra hjärthalvans förmak, förs vidare till kammaren och genom lungartären till lungorna för syresättning.

Från lungorna går sedan det syresatta blodet till vänster förmak och vänster kammare och därefter till stora kroppspulsådern och ut i blodomloppet.

Hjärta I Genomskärning
Hästens hjärta. Illustration ur Hästens anatomi av STC

Mellan förmak och kammare finns klaffar, som fungerar som ventiler som automatiskt öppnar och stänger av blodet, så att det forslas på rätt håll genom hjärtat.

Genom stetoskop kan man höra de ljud som uppstår när blodet pumpas runt i hjärtat. Ett ganska långt och dovt ljud hörs när klaffarna för ingång i hjärtat stängs, och ett kort, hårt ljud när klaffarna i utgående blodkärl stängs. Dessa slag per minut är hästens puls.

Vilopulsen för en vuxen häst kan variera mellan 20 och 48 slag per minut, medan dess arbetspuls kan stiga upp till 180-220 slag per minut. Vid smärta kan pulsen också öka.

På senare år har man upptäckt att pulsen även kan användas för att mäta hästens känsloläge, genom så kallad HRV, heart rate variability. Ett datasystem utvärderar relationen inom det autonoma nervsystemet och visar exakt vilka situationer som stressar hästar.

Midsection Of Vet Examining Horse At Barn
Pulsen säger mycket om hur hästen mår och hur hjärtat fungerar. Foto: Istock Foto: Istock

Hjärtsjukdomar

Hästhjärtat kan drabbas av flera sjukdomar. Mest dramatiskt är förstås akut hjärtstopp till följd av brusten aorta eller lungartär, och därmed inre förblödning.

Men det finns andra, mindre uppskakande sjukdomstillstånd. Hästar med hjärtproblem visar sällan några uttalade symtom, därför är det svårt att veta vilka som behöver undersökas vidare.

Om hästen presterar sämre än normalt och verkar slö och ovillig, kan det vara läge att låta undersöka dess hjärta. Genom ultraljudsundersökning kan man se hjärtats funktion mycket tydligt och genom EKG kan hjärtverksamheten kontrolleras under arbete.

Blåsljud
Genom träning ökar hjärtmuskeln i volym. Den kan hos en vältränad häst vara så stor att hjärtklaffarna inte sluter riktigt tätt, vilket ger upphov till blåsljud. Ibland kommer blåsljuden från ett medfött fel.

Förmaksflimmer
Innebär att förmaket har en snabb frekvens i förhållande till kammaren. Det är ett tillstånd som går att åtgärda om hästen kommer under behandling i tid.

Orytmiska hjärtslag
Är vanliga och påverkar oftast inte prestationen.

Hjärtmuskelinflammation
Ett allvarligt tillstånd som kan uppkomma om hästen ansträngs med feber i kroppen; då bildas håligheter inne i hjärtats kammare så att blodet inte kan pumpas runt normalt utan en del stannar kvar i dessa håligheter. Det kan vara svårt att få tillbaka hästen till maximal prestation igen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden