Avelsnyheter
28 januari 2019 11:27

Höga priser vid embryoauktionen i Sharjah

SverigebekantingarNär tredje upplagan av Flanders embryoauktioner i UAE hölls var priserna höga - två embryon såldes för drygt 450 000 kronor styck. Bland de blivande fölen fanns även nära släktingar till Sverigebekantingarna Cold Play och Pialotta.

Höga priser vid embryoauktionen i Sharjah
En nära släkting till Cold Play och ett barnbarn till Pialotta klubbades vid auktionen i Sharjah. Foto: Roland Thunholm

Exklusiva embryon med toppstam för hoppning har under helgens klubbats i Sharjah, UAE. Det är tredje gången som Flanders Foal Auction arrangerar embryoauktion i Förenade Arabemiraten, och resultatet från denna upplaga blev över arrangörernas förväntan. Av 21 ofödda föl såldes nitton stycken för totalt 3,8 miljoner kronor. Snittpriset låg på cirka 200 000 kronor.

Två embryon klubbades för drygt 450 000 kronor. Det var dels ett blivande föl e Baloubet du Rouet-Cornet Obolensky-Diamant de Semilly, med ett möderne som lämnat många belgiska topphästar. Det andra embryot med toppbud är e Cahcco-Blue-Lux-Cassini I, även här med ett starkt möderne som lämnat flertalet topphästar.

I katalogen fanns även två embryon med svensk anknytning. Ett blivande föl e Comfilo Plus Z-Emerald marknadsfördes som nära släkting till Fredrik Jönssons Cold Play. Embryots mormor Honey Moon är moder till Cold Play, som bekant tog lagsilver och en individuell åttondeplats vid förra årets VM i Tryon. Detta embryo klubbades för närmare 145 000 kronor.

Barnbarn till Pialotta

Det andra embryot med blågula kopplingar är med härstamningen Don VHP-Nonstop-Pilot. Här är det Isovlas Pialotta som är mormor till det blivande fölet. Pialotta har haft en lång rad framgångar på högsta nivå med Edwina Tops-Alexander, Steve Guerdat och inte minst Rolf-Göran Bengtsson. Pialotta och Rolf-Göran ingick i det svenska laget som tog lagsilver vid EM i Arnhem 2001, och Pialottas blivande barnbarn klubbades nu för drygt 165 000 kronor.

190128_sultan_wendysholten
Sultan Mohammed Khalifa al Yahya’ie köpte två embryon vid auktionen. Foto: Wendy Scholten

Att priserna genomgående blev så höga vid auktionen tror arrangören beror på flera orsaker. En av dem är att människorna i UAE förstått vad det handlar om.
– Första året förstod de inte riktigt vad det var de köpte. ”Ett embryo? Vad är ett embryo?”, säger Sultan Mohammed Khalifa al Yahya’ie som köpte två av auktionens dyraste embryon.
– En annan anledning är den övertygande försäkringen. Om fölet inte föds livskraftigt får du väldigt snabbt tillbaka dina pengar, säger sultanen i ett pressmeddelande.

Kollektionen från Sharjah hittar du här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden