Avelsnyheter
17 april 09:37
Ridsportplus

”Hon har fått de bästa sidorna från båda håll”

Unghäst-VMFörst red Mikaela Alderin Danielsson unghäst-VM i dressyr på hoppstammade Emma. Nu är det dags för ett nytt UVM med Emmas talangfulla avkomma Emmylou. Vi talar md dressyrryttaren Mikaela om att rida unghäst-VM på en egen uppfödning.

”Hon har fått de bästa sidorna från båda håll”
”Hon har fått en 10:a på typen och är väldigt vacker”, berättar Mikaela Alderin Danielsson om Emmylou – här i Falsterbo sommaren 2022. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När Christoph Hess hade clinic med ekipagen som ska till unghäst-VM kallade han Emmylou (SWB sto f -17, e Fürstenball-Emmerton, uppf/äg Hans Danielsson) för ”väldigt nära idealet”. Han jämförde känslan han fick av hästen med den när han såg danska VM-hästen Heiline’s Danciera  för första gången. Emmylous stam är intressant – modern Emmas far Emmerton är en hopphingst.

Hur hittade du Emma?
– Jag var på jakt efter en unghäst och fick tips om Emma som stod i Emelie von Essens hoppstall på inridning. Hon var tänkt som hopphäst men rörde sig väldigt fint. Jag fick köpa henne, och sedan vann hon sitt 3-årstest, både gångarter och hoppning. Hon var en multitalang. Jag red Emma upp till svår klass men en skada satte stopp innan vi kom till Grand Prix.

Emma-3-arstest-2007
Mikaela Alderin Danielsson och Emma vid 3-årstestet 2007.

Hur valde ni hingst när ni tillverkade Emmylou?
– Fürstenball är ju en klasshingst och jag ville använda en häst som man vet vad han ger. Jag visste att han gav ett gott temperament och fin ridbarhet och det räcker många gånger längst. Gångarterna fanns i stoet och jag hade förhoppning om att de skulle nedärvas.
– Emmylou har vissa likheter med Emma men hon har fått mycket från sin pappa. Hon har lite bättre exteriör än vad Emma hade, hon fick en 10:a på typen och är väldigt vacker. Hon har fått de bästa sidorna från båda håll, och det säger jag inte bara för att hon är min, hon är väldigt komplett som dressyrhäst och tävlingshäst.

Hur är hon att rida?
– Hon är väldigt fin att rida, alltid. Jag har aldrig haft en häst som är så fin, hon rids på väldigt lätta hjälper, har väldigt fin mun och är alltid i uppförsbacke. Hennes styrka är ridbarheten. Hon är alltid på mina hjälper, hon är verkligen ingen häst man behöver känna sig orolig över att hon ska bli spänd, att hon ska börja skygga på banan, peppar peppar. Hon har visat prov på det under årets tävlingar, hon levererar på en bra nivå. Hon är rolig att rida varje dag.

Är du orolig att din pappa ska sälja – han står ju som ägare?
– Ha ha, nej det är tvärtom, jag tycker det blir lite mycket hästar men han vill behålla. Vi har hästarna ihop. Han tycker det är roligt att följa hästarna, och vi har sagt att vi ska försöka behålla Emmylou.

Emmylou-mikaela Alderin Danielsson 3 200926 Rt
Emmylou är en duracellkanin, hon skulle kunna gå, gå, gå och aldrig säga upp sig. Min dröm är at hon ska ta sig hela vägen, så det gäller att vårda henne. Foto: Roland Thunholm

Hur känns det inför UVM?
– Det ska bli jättespännande, hon är i fin form, nu längtar vi. UVM är inte slutdestination, det här är ett delmål på vägen. Drömmen är att ta henne till svår klass.

Finns det några syskon till Emmylou?
– Ja, men det dröjde två år efter det att hon föddes, det ville sig inte. Veterinären tipsade om att ta en hingst som stod i Sverige så det blev Bon Coeur. Resultatet blev Emiliano, han är väldigt fin, jag tror mycket på honom. Emma har också fått ett stoföl i år, efter Jovian, och ett stoföl förra året efter Janeiro Platinum. Men nu blir det inget föl, vi börjar tidigt nästa säsong i stället.

Varför gör ni inte ett helsyskon?
– Vi har absolut sagt att vi ska försöka göra en Fürstenball till.

Hur är Emma som mamma?
– Hon är en jättebra mamma och tar hand om sina barn. Hon rids ingenting men hon håller sig fin, jag såg henne i hagen som högdräktig och hon travade så lätt och fint. Det var annat än när jag var gravid, ha ha. Hon trivs med livet efter karriären och det är skönt, det är inte alla tävlingshästar som gör det. Vi hoppas på ett par föl till innan hon ska få bli pensionär.

Fakta

Rider sitt femte unghäst-VM

  • Namn: Mikaela Alderin Danielsson.
  • Ålder: 36 år.
  • Familj: Sambo och son som snart fyller ett år.
  • Gör: Utbildar, tävlar och säljer hästar.
  • Bor: I Lekeryd utanför Jönköping.
  • Drömmer om: Att rida mästerskap, ta en plats i landslaget.
  • Oanad talang: Jag är usel på att laga mat, räknas det?
  • Aktuell: Ska rida sitt femte UVM.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden