Avelsnyheter
2 juni 2020 20:32
Ridsportplus

Mikaela Alderin: ”Hon är som en dröm”

SkönhetSWB-stoet Emma var framgångsrik redan som unghäst - bland annat med start på unghäst-VM som 6-åring - och fortsatte sedan hela vägen upp till svår klass med Mikaela Alderin-Danielsson innan avelsboxen väntade. Nu har första avkomman Emmylou visat att hon aspirerar på att gå i mammas hovspår.

Mikaela Alderin: ”Hon är som en dröm”
Mikaela Alderin-Danielsson med egna uppfödningen Emmylou, dotter till hennes tidigare tävlingspartner Emma. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att Emmylou SWB (sto -17, e Fürstenball-Emmerton, uppf/äg Hans Danielsson) belönades med en tia för sin typ på unghästtestet på Grevagården nyligen, kom kanske inte som någon större överraskning – det svarta stoet är vacker som en dag.
– När jag gick runt med henne på tävlingsplatsen, knoppad och fixad, så vände sig folk om och sa wow, berättar ägaren och ryttaren Mikaela Alderin-Danielsson med ett skratt.
– Hon har alltid varit väldigt vacker, svart och aldrig i någon riktig växtfas.

Hon har att brås på, mamma Emma (e hopphingsten Emmerton) fick även hon höga poäng som 3-åring, och dubbla diplom med 50 poäng som dressyrtalang och 52 poäng som hopptalang. Tillsammans med Mikaela Alderin-Danielsson blev det start på unghäst-VM i dressyr som 6-åring, efter att ha varit reserv som 5-åring, och i flera årgångschampionat – ekipaget har därefter vunnit upp till Intermediaire I innan en skada satte stopp för fortsatt tävlingskarriär.

Mikaela-alderin-emma
Mikaela i sadeln på Emma, innan hon blev avelssto, Foto: Privat

Första avkomman

Emmylou blev Emmas första avkomma, men därefter har det varit tomt i fölboxen.
– Vi har inte lyckats få henne dräktig på två år, men nu fick hon ett svart hingstföl efter Bon Coeur nyligen, Emiliano. Han ser väldigt lovande ut, han kan nog faktiskt vara ännu ett strå vassare än Emmylou, konstaterar Mikaela.

Emiliano
Hingsten Emiliano är Emmas andra avkomma. Foto: Privat

Emma är 16 år i år men Mikaela, som föder upp hästarna tillsammans med sin pappa Hans, hoppas på ett par avkommor till. I år är Emma inseminerad med Janerio Platinum från Helgstrand.

För Emmylou väntar Breeders i höst, och om allt går enligt plan är tanken att hon ska bli Mikaelas framtida tävlingshäst.
– Hon är väldigt fin att rida, jag tycker mycket om henne. Det finns vissa likheter med Emma men jag tycker nog att hon har en hel del drag från sin pappa, Emmylou är nog rätt präglad av hingsten. Men hon har ärvt Emmas fina temperament – det finns go i dem men de är också väldigt vänliga.

Styrkan sitter i ridbarheten

Mikaela anser att Emmylou har tre ganska jämna gångarter, ingen som direkt är starkare än den andra. Istället är det snarare ridbarheten som sticker ut.
– Man blir glad av att rida henne. Hon är verkligen en ”fast learner”, det känns som om det kommer att vara lätt att utbilda henne. Jag fick henne i mars, då hade hon ridits en månad på hösten som 2,5-åring, men jag kunde hoppa upp och rida henne direkt. Efter fjärde gången i sadeln var det som att rida en fyraåring. Hon fattade galopp på hjälpen, hon följde fyrkanten, jag kunde lägga en volt – hon är så balanserad att hon redan har lätt för att gå mot förvänd galopp. Jag är spänd på framtiden, helt klart.

På unghästtesten på Grevagården visade Mikaela också jämnåriga Daphne SWB (sto -17, e Revolution-Uno Don Diego, uppf Jan-Owe Lundberg) som hon köpte i vintras. Även Daphne belönades med diplom och fina poäng, bland annat en nia på traven, och får göra Emmylou sällskap till Breeders.

Alltid en chansning med unga hästar

Hade du förväntat dig så pass bra poäng på unghästtestet?
– Både ja och nej, det är så mycket dagsformen som avgör på de här unga hästarna, man vet aldrig. Man tycker själv att de är fina, men man vet aldrig hur de ses ur en domares ögon. Jag hade på känn att jag hade två bra hästar med mig, men sedan vet man ju inte om det skulle räcka hela vägen till diplom. Emmylou är som en dröm, hon är så vacker – hon drar verkligen blickarna till sig. Det är kul med första uppfödningen och allt!

Mikaela tillägger att hon visserligen fött upp en häst tidigare, för ett par år sedan.
– Men det här var första gången som jag har varit med hela vägen, varit mer involverad hela tiden – nu stod man där halv fem på morgonen och drog i frambenen när Emmylou föddes, hon var ganska stor så Emma hade lite jobbigt att få ut henne.

Nu väntar hon otåligt på att årets avkomma ska växa till sig.
– Emiliano ska bli väldigt spännande att följa, han rör sig väldigt väldigt fint. Man vill bara att tiden ska gå så man får se vad det blir av honom.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar – här finns artiklarna (62)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden