Avelsnyheter
4 juni 2020 19:16
Ridsportplus

Prisad visare med uppfödning i blodet

SWB:s unghästtestMatilda Wilhelmsson fick ta emot Jan-Ove Olssons vandringspris för väl genomfört ridprov vid unghästtestet i Skabersjö. Ridsport har pratat med Matilda, som kommer från en gedigen hästfamilj och har uppfödningen i blodet.

Prisad visare med uppfödning i blodet
Matilda Wilhelmsson på Be Fantastic som fick betygen 9 på skritt, 7,5 på trav och 7,5 på galopp – totalt 78,3, och blev klass I i gångarter vid 3-årstestet. Foto: Birgitta Österberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Blev du förvånad över utmärkelsen?
– Ja, det blev jag faktiskt, för jag hade ingen tanke på att priset fanns. Samtidigt blev jag väldigt glad, för hästen är väldigt fin att rida. Det var verkligen rätt häst som fick vinna det priset.

Vad var det för häst du visade?
– Det var pappas uppfödning Be Fantastic (e Hesselhöj Donkey Boy u Bellona e Prestige VDL). Jag har ridit in henne och även tidigare ridit in syskon till henne. Hon är känslig och försiktig men samtidigt okomplicerad.

Vad är det som gör Be Fantastic speciell?
– Hon verkar tycka att det här med ridning är kul och hon trivs med att utföra sina uppgifter. Hon tycker om människor och tyr sig till dem.

Hur hade ni förberett er för 3-årstestet?
– Jag red in henne i höstas och sedan har hon fått vila under vintern. Jag satte i gång henne några veckor före testet och vi har ridit mycket ute och provat olika miljöer på gården, men testet var första gången hon var hemifrån.

Du har detta med hästuppfödning i blodet. Berätta.
– Min farfar och farmor Inge och Hillevi Wilhelmsson höll på med uppfödning och min pappa Filip har fortsatt föda upp dressyrhästar med samma stam, bland annat Bellman 1196 som var godkänd hingst.

Hur är det med ditt intresse för dressyr?
– Det är fälttävlan som är min grej. Jag blev fast redan under ponnytiden när jag red Sugar Cup. Det passar väl inte jättebra att pappa föder upp dressyrhästar, men jag tror att det passar de unga hästarna att jag låter dem hoppa och galoppera, även om de inte kan bli några fälttävlansstjärnor.

Fakta

Matilda Wilhelmsson

Ålder: 18 år i sommar.

Bor: Yddinge farm i Klågerup.

Gör: Går samhällsvetenskapligt program på gymnasiet.

Extraknäck: Rider galoppörer på Jägersro.

Bästa egenskap som ryttare: Att jag kan hålla mig lugn även om en häst blir stressad.

Aktuell: Mottagare av Jan-Ove Olssons vandringspris till den ryttare som under ridprovet vid SWB Malmöhus unghästtest visar sin häst i en ändamålsenlig form för en unghäst.

Matilda om dressyr-intresset: Det är fälttävlan som är min grej. Jag blev fast redan under ponny-tiden när jag red Sugar Cup.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar – här finns artiklarna (62)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden