Avelsnyheter
30 augusti 2020 09:01
Ridsportplus

Härnösand bjöd på ögongodis

Ridhästtest HärnösandYtterligare en häst har tangerat årets toppnotering i hoppning. Vid lördagens ridhästtest i Härnösand levererade Diero Lux-dottern Dielectra och hoppade ihop 8,8 poäng. Trots sin stora talang köptes dock stoet inte för sin hoppförmåga – utan för sina vänliga ögons skull.

Härnösand bjöd på ögongodis
Dielectra var i en klass för sig vid ridhästtestet i Härnösand, och tangerade årets toppoäng i hoppning. Foto: Wilma Isberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I samband med Mellersta Norrlands Hästavelsförenings fölbedömningar i Härnösand under helgen, erbjöd föreningen ett ridhästtest under lördagen. Endast hästar som startade grenspecifikt i hoppning kunde delta, och totalt startade sex individer varav ett fölsto.

Harald Jönsson var ensam domare och satte siffrorna både för exteriör och hoppning. Det blev ett hoppdiplom och tre klass I-hästar i hoppning som resultat.

I en klass för sig och med ett resultat som tangerade årets bästa var Dielectra (e Diero Lux N), uppfödd av Alexandra Wallerstedt, ägd av Marie Silfversten och riden av Anna Dufvenberg. Med 8,5 för typen, åttor på övriga exteriörsiffror och hoppbetygen 9-9 slutade totalen på 8,8 poäng och hoppdiplom för Dielectra.

Köpt som framtida häst till dottern

Marie Silfversten berättar att hon köpte Dielectra för ett drygt år sedan. Även om Marie själv tävlat mest i dressyr, sökte hon en hopphäst för framtiden åt sin dotter Thindra Silfversten.
– Thindra är oerhört hoppintresserad och tävlar framgångsrikt på ponny. Hon har tagit brons vid inverkans-SM på B-ponny, och med sin C-ponny fick de tävla i Scandinavium i Sverigeponnyn i vintras, säger Marie.
– Tanken var och är att jag skulle utbilda hästen och tävla från början, och sedan ska Thindra ta över den om allt går väl.

Tillsammans med Anna Dufvenberg fann Marie stoet hos uppfödaren. Hon köptes på film, och även om filmerna visade att Dielectra hade stor hoppkapacitet var det en helt annan detalj som avgjorde att Marie slog till.
– Jag hade bett dem att filma hennes ögon när hon befann sig på betet.
– Hennes ögon visade mig att hon var en fantastiskt fin själ och en helt underbar häst.

Bildskön häst som drar blickarna till sig

Marie har aldrig ångrat köpet, och beskriver Dielectra som en oerhört stabil häst trots sin låga ålder – en häst som är nyfiken och orädd, med på allt och lätt i all hantering.
– Hon är en mycket vänlig och tillgiven häst som älskar att bli kliad på halsen och kommer alltid i hagen när jag ropar.
– Dessutom är hon en mycket bildskön häst, när jag kommer med henne någonstans får jag oftast höra att hon är vacker och drar blickarna till sig.

Eftersom Dielectra är så okomplicerad är Marie medveten att hon inte får ha för bråttom med henne utan de skyndar långsamt. Nu närmast väntar tävlingsdebut i Ånge nästa helg, sedan har tanken på att åka till Breeders väckts.
– Domaren tyckte vi borde åka till Flyinge med henne, så vi får börja planera för det, säger Marie.

Latour-sto näst högst bedömd

Näst högst betyg i Härnösand fick fölstoet Lilly af Ängom (e Latour) som reds av uppfödaren och ägaren Maria Bergman. Lilly hoppade ihop 8-7 över hinder och totalt 7,8 poäng. Lilly af Ängom är en dotter till Kerstin (e Krake Ask), som belönades med dubbla diplom och 50,5 poäng (84,2%) när hon visades på sitt 3-årstest för ett antal år sedan.

Resultat SWB:s ridhästtest, Härnösand 29 augusti 2020

Hästar med minst 77,5 procent.

HOPPTALANGER

Uppsutten hoppning

Dielectra (13) SWB sto 166 cm e Diero Lux N u For All My Money e For Feeling, uppf Alexandra Wallerstedt, äg Marie Silfversten. (9 9) = 88% diplom

Lilly af Ängom (fölsto) SWB sto 168 cm e Latour u Kerstin e Krake Ask, uppf Maria Bergman & Joakim Bjarte, äg Maria Bergman. (8 7) = 78%

Thiny Cash SWB sto 166 cm e Click and Cah u Thina e Pablo, uppf Charlotte von Krusenstierna, äg Christelle Hallström. (7,5 7,5) = 77%

Lilla Lejonhjärta SWB val 167 cm e Heartbeat u Majas Mirakel e Non Stop R, uppf/äg Josefine Erlandsson. (8 7) = 77%

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar – här finns artiklarna (62)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden