Avelsnyheter
19 augusti 2020 06:25
Ridsportplus

Hopphästarna levererade i Söderhamn

Ridhästtest SöderhamnInte mindre än två hästar i Söderhamn tangerade årets toppnotering 8,8 poäng vid årets ridhästtester. Båda stona reds av Alexandra Idehäll, och båda belönades med 9-9 i betyg över hinder.

Hopphästarna levererade i Söderhamn
Inte bara en utan två stycken ston belönades med 88% som hopptalanger vid ridhästtestet i Söderhamn. En av dem var Completedottern Carola. Foto: Sara Gottby

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid Gävleborgs Hästavelsförenings unghästbedömningar under söndagen visades nio hästar vid ridhästtestet – bland dem fanns ett fölsto. Fem av hästarna visades i det kombinerade ridhästtestet och bedömdes både som gångarts- och hopptalanger, och samtliga dessa hoppades under ryttare. Fyra hästar visades grenspecifikt som gångartstalanger.

Domare på plats var Ove Stenson som dömde exteriör, Susanne Rudholm som dömde gångarter och Marie Filipsson-Wallén som satte hoppsiffrorna. Bland gångartstalangerna delades det ut två diplom, och en häst belönades med klass I-poäng. I hoppningen blev det två diplom och tre klass I-hästar.

24.-imperia-hopp1
Imperia belönades med dubbla nior i hoppningen, och hon reds av Alexandra Idehäll. Foto: Sara Gottby

Inte mindre än två hästar i Söderhamn tangerade årets toppnotering vid ridhästtesten – båda i hoppning, och det var Carola (e Complete), uppfödd av Hannetorp Gård AB och ägd av Erika Persson, samt tyskfödda Imperia (e Cascadello I), uppfödd av Angelus Brandt och ägd av Eva Sarlind. Båda stona visades av Alexandra Idehäll och belönades med dubbla nior i hinderbetyg, och slutsiffran 8,8 som hopptalang.

En av få avkommor till Complete

Carola är en av få avkommor till Coup de Coeur-sonen Complete, som endast har åtta avkommor efter sig i SWB-registret, och modern är ett Last Man Standing-sto. Erika Persson fann Carola, eller ”Kolan” som hon kallar henne, i maj i år.
– Jag var på jakt efter att köpa en unghäst och fick höra talas om Olof Hellberg och HSO Stables i Sölvesborg, berättar Erika.
– Så jag ringde honom och frågade om han hade någon 4-åring till salu.

Erika fick en film på Carola som hon tyckte såg trevlig ut, och sedan åkte hon ner till Skåne för att kika på stoet och provrida henne.
– Det var ju i Coronatider så det blev verkligen raka vägen fram och tillbaka.
– Kolan var väldigt grön, men jag kände när jag tog några språng med henne att ”wow, vilken hoppförmåga och vilken galopp”.
– Även veterinären på kliniken berömde henne för att hon var en så fin häst, och röntgenbilderna var spegelblanka, säger Erika stolt.

Tanken med Kolan var att det skulle bli en ridhäst till Erika. Hon berättar att hon då och då köper in en unghäst och utbildar den, och att hon ser sig som en hobbyryttare som håller på med unga hästar.
­– Jag rider in en unghäst kanske var tredje, fjärde år, och jag har tagit någon till Falsterbo lite och sådär.
– Den här gången tänkte jag att jag skulle ge stoet de allra bästa förutsättningarna, så jag har tagit hjälp av Alexandra Idehäll.

Arbetar på hästens villkor

Erika och Alexandra red båda Kolan fram tills Erika for av och bröt handleden – då fick Alexandra ta över helt.
– Hon har gjort ett jättefint jobb med henne, och det som är så bra med Alex är att hon gör allt på hästens villkor, berömmer Erika.

Handleden är nu läkt, och Erika är redo att sätta sig på hästryggen igen. Men först ska Kolan få några veckors vila, och sedan hoppas hon att Alexandra kan göra några starter med henne i höst. Någon tanke att åka till Breeders finns dock inte – det är alldeles för långt.
– Men vi har tänkt att vi kanske åker till Jönköping om den tävlingen blir av, säger Erika.

Två dressyrdiplom delades ut

27.-jagger-jaz
Dressyrdiplom blev det till Jagger JAZ. Foto: Sara Gottby

Bland dressyrtalangerna delades det ut två diplom i Söderhamn. Högst bedömd blev First Candy (e Blue Horse First Choice), uppfödd av Anna-Karin Nilsson och ägd av Therese Tällberg. First Candy belönades med åttor för trav, galoppen och temperamentet och det blev total 7,9 poäng. Även Jagger JAZ (e Zuidenwind) kom upp i diplomsiffror med 7,8 poäng. Båda hästarna är belönade med dressyrdiplom som 3-åringar – First Candy på Strömsholm och Jagger JAZ i Söderhamn.

Resultat SWB:s ridhästtest, Söderhamn 16 augusti 2020

Hästar med minst 77,5 procent.

DRESSYRTALANGER

First Candy SWB sto 169 cm e Blue Hors First Choice u Prestige Caramella F e Fürst Heinrich, uppf Anna-Karin Nilsson, äg Therese Tällberg. (7,5 8 8 8) = 79% diplom

Jagger JAZ SWB val 170 cm e Zuidenwind u Jumbalaya e Ampere, uppf Angelica Karlsson, äg Anna Grönberg. (8 7,5 8 7,5) = 78% diplom

HOPPTALANGER

Uppsutten hoppning

Carola SWB sto 167 cm e Complete u Lisa e Last Man Standing, uppf Hannetorp Gård AB, äg Erika Persson. (9 9) = 88% diplom

Imperia HOLST sto 171 cm e Cascadello I u Estrella e Cornet Obolensky, uppf Angelus Brandt, äg Eva Sarlind. (9 9) = 88% diplom

Majas Vildhjärta SWB val 166 cm e Heartbeat u Olympic Hope e Pentagon, uppf/äg Josefine Erlandsson. (7,5 7,5) = 77%

Delaware (fölsto) SWB sto 177 cm e Diamantino VDL u Cumberland e Carland, uppf/äg Jeanette Ågren. (7,5 8) = 77%

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar – här finns artiklarna (62)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden