Avelsnyheter
26 augusti 2020 11:15
Ridsportplus

USA-ägd häst toppade i Tranemo

Unghästtest TranemoKällhults Kristall (e Fürstenball) såldes till USA redan när han var föl, men uppfödarna Ellinor och Gabriella Strandäng har haft förmånen att få ha kvar och utbilda sin häst sedan dess. I helgen blev han högst bedömd vid unghästtestet i Tranemo.

USA-ägd häst toppade i Tranemo
Högst bedömd vid unghästtestet i Tranemo blev Fürstenballsonen Källhults Kristall. Foto: Ingela Nilsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  När Södra Älvsborgs Läns Hästavelsförening bjöd in till unghästtest i lördags kom fyra hästar fram till start – samtliga födda 2017. Exteriör och gångarter dömdes av Hans Wallemyr och hoppningen av Magnus Dyrendahl. Ridproven bedömdes av Vanja Wallemyr, alla hästar visades under ryttare och alla ridprov godkändes.

  Inga diplom delades ut. Bland gångartstalangerna delades det ut klass I-poäng till två hästar, men i hoppningen kom inga hästar upp i klass I-poäng. Samtliga hästar var efter olika hingstar, och inga förstaårsfäder fanns representerade.

  Högst bedömd under dagen blev Källhults Kristall, uppfödd av Ellinor och Gabriella Strandäng. Kristall är efter dressyrhingsten Fürstenball och har ett hoppstammat mor på mödernet, och han kom upp i diplompoängen 47 (78,3%), men betyget 6,5 på benen satte stopp för ett diplom.
  – Vi hade redan innan insett att det är det problemet han har, säger uppfödaren Ellinor Strandäng.
  – Han har veka kotor, men i övrigt är han en helt fantastisk häst.

  Ska till ägaren i USA nästa år

  Systrarna sålde Kristall redan när han var föl, men ägaren Tove Chamness bor i USA och har valt att ha kvar sin häst för utbildning i Sverige.
  – Han är köpt som dressyrhäst, men köparen såg ingen nackdel att det finns hoppblod i honom.
  – Tanken har varit att han ska vara här i Sverige till han blir tre/fyra år, och som det ser ut nu blir han kvar här till sommaren eller kanske nästa höst.

  Ellinor och Gabriella har även fött upp Kristalls moder Cornett (e Corlensky G), och aveln började med Irco Marco-stoet Marconett, som köptes när Ellinor var fjorton år gammal. De unga systrarnas avel förde dem till värdsmästerskapet för unga uppfödare, Young Breeders-VM. När tävlingen gick på Irland vann Gabriella en av mästerskaptstilarna.
  – Marconett hade fått två föl innan hon kom till oss och vi tog fem föl på henne. Just nu är hon ett poäng från att få Elit, så vi hoppas på de där sista poängen.

  Hopphingstarna har lagts på systern

  Cornett har sin gedigna hoppstam till trots inte visat modet som behövs för hoppning. Däremot visade det sig snart att hon lämnade bra gångarter. Hopphingstarna har istället lagts på systern Never the Less, och hennes dotter Källhults Fearless visades vid unghästtestet i Strömsholm tidigare i år.
  – Där fick hon högsta hoppbetygen och belönades med hoppdiplom, säger Ellinor.

  Men hoppaveln har systrarna lagt ned nu, och istället fokuserar de på gångartsavel med Cornett som grund. I år har hon ett föl efter Fursten-Look, och nästa år väntar hon föl efter Majestic Taonga.
  – Hon lämnar fina föl, den första avkomman fick gångartsdiplom så vi väljer att låta henne vara i avelsboxen.

  Ytterligare en häst belönades med klass I-poäng, det var Söråseles Valencia (e Singular Joter I), uppfödd och ägd av Stall Söråsele AB, som visades av Carl Hedin. Valencia belönades med 8,5 som högsta betyg för typen och skritten, och kom totalt upp i 46,5 poäng (77,5%).

  Dagens högsta delpoäng var en nia på skritten som delades ut till Four Shure (SWB hingst e Blue Hors St. Schufro-Bourbon, uppf Eva Bozovic, Nygård i Lerum, äg Matilda Stefansson), men där räckte övriga siffror inte till för klass I-poäng.

  Inga klass I-hästar i hoppning

  Källhults Kristall och Söråseles Valencia blev även de högst bedömda hopphästarna med identiska hoppbetyg och slutpoäng: 5,5-7 i hoppsiffror och totalt 42,5 poäng (70,8%) som hopptalanger.

  Resultat SWB:s unghästtest, Tranemo 22 augusti 2020

  Hästar med minst 77,5 procent.

  DRESSYRTALANGER

  Källhults Kristall SWB val 166 cm e Fürstenball u Cornett e Corlensky G, uppf Ellinor & Gabriella Strandäng, äg Tove Chamness. 8,5 8 6,5 8 8 8 = 78,3%

  Söråseles Valencia SWB sto 170 cm e Van Vivaldi u Salsa e Singular Joter I, uppf/äg Stall Söråsele AB. 8,5 7,5 7 8,5 8 7 = 77,5%

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Årets unghästbedömningar – här finns artiklarna (62)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden