Avelsnyheter
15 juni 2020 11:45
Ridsportplus

Lovande lillebror levererade

Ridhästtest AvestaVid ridhästtestet i Avesta levererade Rasmus i Bo (e Skovens Rafael) – en ett år yngre helbror till championatstvåan Ramses i Bo. Med jämna siffror kom Rasmus upp i höga poäng som dressyrtalang, och nu är förhoppningen att den talangfulla 4-åringen kommer ut i sporten.

Lovande lillebror levererade
Rasmus i Bo (e Skovens Rafael) blev högst bedömd vid ridhästtestet i Avesta. Foto: Ann-Sophie Annerstedt

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Vid SWB Dalarnas unghästbedömningar under lördagen visades tre hästar vid ridhästtestet, alla var födda 2016. Två hästar visades allsidigt och bedömdes både som dressyr- och hopptalang – båda visades löshoppade. En häst visades grenspecifikt som dressyrtalang.

  Christina Olsson dömde exteriören, Gun-Britt Pettersson gångarterna och Marie Filipsson Wallén satte hoppsiffrorna. Utfallet i dressyren blev två diplom, men ingen häst kom upp i klass I-poäng som hopptalanger.

  Högst poäng tilldelades Rasmus i Bo (e Skovens Rafael), uppfödd och ägd av Karin Folkesson. Rasmus visades av Evelina Johannisson, och med mycket jämna siffror med åttor på nästan alla bedömningspunkter men extra spets på huvud/hals/bål och trav, blev det totalt 8,2 poäng och diplom som dressyrtalang.

  Helbror till championatstvåa

  Rasmus i Bo är en helbror till Ramses i Bo, som belönades med dressyrdiplom som 3-åring, och förra året kom på andra plats i 4-årschampionatet. Karin Folkesson som driver iBo Dressyr AB berättar att när Ramses föddes ville hon göra ett helsyskon.
  Skovens Rafael fanns bara på fryst då, och när mamman blev redo väldigt snabbt bilade jag till Flyinge med ett fryskärl på nationaldagen, säger Karin.
  – Jag hämtade stråna och åkte direkt till Lövsta där vi seminerade, och på dagen ett år senare föddes Rasmus.

  Båda bröderna är födda 12 maj och har samma föräldrar, men de är inte så väldigt lika tycker Karin.
  – Ramses är lik mamman med stora tecken och Rasmus är mer lik pappa med en liten stjärn. Men självklart har de båda fått olika delar både av sin mamma och pappa.
  – Det blev också jämnare siffror för Rasmus, medan Ramses hade lägre siffror exteriört men högre på gångarterna.

  Förra året visades inte Rasmus, då han varit lite sen och behövt mer tid på sig än sin storebror.
  – Han har haft en jobbig tandväxling, men nu när vi fått ordning på tänderna kunde vi visa.

  Modern klar för A

  Modern Hi Fi (e His Highness) har fått sex föl – alla hingstar. Förutom helbröderna har hon också lämnat bland annat Irus i Bo (e Ironman H), som blev högst bedömda gångartsföl i Mälardalen för två år sedan. Nu med Rasmus resultat blir Hi Fi klar för A-premiering. Mormodern Bophi är precis klar för Elit.
  – Bophi är mamma till bland annat U.Bolt, som var en av topphästarna i både hoppning och dressyr när han visades som 3-åring.
  – U.Bolt är också efter Skovens Rafael, så han var anledningen till att jag valde att använda just den hingsten.

  Rasmus går nu kvar hos utbildaren Evelina, och efter sommarvilan är det tänkt att han ska sättas igång av Evelina igen. Men om allt går som det är tänkt är det då genom en ny ägare.
  – Han är egentligen såld och ska bara gå genom veterinärbesiktningen först, och jag ropar aldrig hej innan allt är klart, säger Karin.
  – Men att han blir kvar hos Evelina och fortsätter sin utbildning där känns som en riktigt bra överlämning. Förhoppningsvis kommer han ut i sporten sedan.

  Titus-af-ekeby
  Dressyrdiplom blev det för Titus af Ekeby (e Total Hope). Foto: Ann-Sophie Annerstedt

  Andra diplomet för Titus av Ekeby

  Dressyrdiplom blev det även till Titus af Ekeby (e Total Hope) som med en nia på skritten kom upp i totalt 7,8 poäng. Titus af Ekeby belönades med dressyrdiplom även förra året när han visades vid unghästtest för 3-åringar.

  Högsta hoppoäng fick First one for me (SWB sto e Elholms Bonito-De Noir, uppf Maria Aronsson) med betyg 6-5,5 i löshoppningen.

  Resultat SWB:s ridhästtest, Avesta 13 juni 2020

  Hästar med minst 77,5 procent.

  DRESSYRTALANGER

  Rasmus i Bo SWB val 162 cm e Skovens Rafael u Hi Fi e His Highness, uppf/äg Karin Folkesson. (8 8,5 8 8) = 82% diplom

  Titus af Ekeby SWB val 164 cm e Total Hope u Aniara e Akribori, uppf/äg Ekeby Stuteri HB: (9 7,5 7,5 8) = 78% diplom

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Årets unghästbedömningar – här finns artiklarna (62)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden