Avelsnyheter
28 april 2020 12:50

Trots coronakris – nu drar unghästbedömningarna igång

PremiärveckaInget är sig likt i hästvärlden, men nu ser det faktiskt ändå ut som om SWB:s unghästbedömningar kommer att genomföras under våren. Denna vecka är det premiärbedömning när SWB Malmöhus är först ut med sitt arrangemang – som dock har fått flytta från Flyinge till Skabersjö Ridhus.

Trots coronakris – nu drar unghästbedömningarna igång
Nu är det dags för premiärveckan av unghästbedömningarna 2020. Foto: Roland Thunholm

Sedan SWB presenterade datum och platser för årets unghästbedömningar har det hunnit hända mycket inte bara i Sverige utan i hela världen. Coronaviruset har helt ändrat förutsättningarna för tävlande och träningar, men ett land med rese- och umgängesrestriktioner påverkar inte avelsarrangemangen lika mycket som övriga tävlingar. Planen är att unghästbedömningarna ska genomföras – även om det skett flera förändringar i planeringarna.

Bedömningsterminen förlängdes till 6 september och flera föreningar har flyttat fram sina arrangemang. Några har ställt in sina planerade bedömningar. Trots allt är det i skrivande stund 27 bedömningstillfällen planerade. Av dessa kommer femton att bestå av både unghästtest och ridhästtest – övriga bara unghästtest. Åtta av unghästbedömningarna kommer enligt propositionerna att erbjuda öppen klass, två bedömningsplatser vardera är öppna för ASRP-ponnyer eller har SPAF-bedömningar vid samma tillfälle, och vid en bedömningsplats är ponnyer välkomna att delta utom tävlan.

Lösningarna för att kunna genomföra arrangemangen är flera och uppfinningsrikedomen för att minska smittspridningen är stor. Det blir publikfria bedömningar, domarsekreterare plockas bort, antalet starter per dag minskas och hur många personer som får följa med varje häst begränsas. Flera föreningar har flyttat sina arrangemang från stora anläggningar till mindre.

SWB Malmöhus först ut

Först ut är SWB Malmöhus som flyttat sin bedömning från Flyinge till Skabersjö Ridhus, där domartrion som presenteras just nu är Ulrika Jacobs, Magnus Dyrendahl och Niklas Roslund. Intresset för bedömningen har varit stort och de två dagarna bjuder på näst intill fulla startfält. Enligt startlistorna på Equipe visas 30 hästar på fredagen och 28 hästar på lördagen. Bedömningarna livesänds via Equisport och för ston som visas i Skåne finns möjlighet för ägarna att söka bidrag ur Amilons fond (läs mer om detta hos SWB). Därefter är planen att bedömningarna ska rulla på med två till fyra bedömningsplatser per vecka hela våren. Under midsommarhelgen tas en paus, två stora bedömningar planeras helgen efter midsommar och sedan är det vila under sommaren fyra arrangemang planeras i augusti och september.

Alla arrangörer har inte presenterat sina domare ännu, men bland bedömningarna där propositioner finns går det att se att Jan-Ove Olsson och Ove Stensson är flitigast anlitade som exteriördomare. Bland hoppdomarna är Susanne Axén flitigast ute på fältet detta år, och GunBritt Pettersson och Niklas Roslund är mest anlitade ridprovsdomare.

Ungefär två tredjedelar av arrangemangen är öppna för anmälan, och det är stora skillnader i antalet anmälda. Tre bedömningsplatser är redan fulla med flera reserver, medan några bedömningsplatser ännu så länge har få anmälda.

Unghästtestet kvalificerar till Breeders Trophy

Tomas-torgersen-fj-2467
Tomas Torgersen Foto: Fredrik Jonsving

Årets Breeders Trophy är planerat till SWB Equestrian Weeks på Flyinge 23 september till 7 oktober. Ridsport har tidigare skrivit om att SWB tagit bort kvalreglerna för de 4-åriga och äldre hästarna (läs mer här). För 3-åringarna är dock tanken att resultatet från unghästtestet ska ligga som grund för kvalificering till Breeders Trophy. Tomas Torgersen som är senior advisor för SWB Equestrian Weeks berättar för Ridsport att förhoppningen är att 3-åringarna ska kunna kvalificera sig via unghästtestet som tidigare.
– Nu håller vi tummarna för att det skall gå att genomföra testerna. Om inte får vi ta ställning till om det går att göra på annat sätt, säger Tomas Torgersen.

För 4-åringarna som visas vid ridhästtestet i år saknar dock resultatet betydelse på grund av de slopade kvalreglerna.
– Fyraåringarna är välkomna att anmäla till Breeders oavsett om de deltagit i ridhästtest eller inte. Poängen om de deltagit styr inte, säger Tomas Torgersen.

Så går unghästtestet till

Unghästtestet är det som i folkmun kallas 3-årstest. I unghästtestet bedöms hästens exteriör, gångarter och hoppförmåga. Vid det exteriöra momentet visas hästen vid hand och vid gångartsmomentet både i frihet och vid hand. Alla hästar visas i samma moment och på samma sätt. 4-åringar genomför testet på precis samma sätt som 3-åringarna. 3-åringar kan kvala till årgångsfinalerna från testet vilket 4-åringarna inte kan. Både 3- och 4-åringar kan dock få diplom och resultatet ligger till grund för avelsindex. För ston kan resultatet användas för att meritera till prestationsklass för både 3- och 4-åringar.

Så går ridhästtestet till

Ridhästtestet är det som tidigare hetta kvalitetsbedömning. Hästens exteriör, gångarter och hoppförmåga bedöms. Om hästen har visats vid unghästtest som 3- eller 4-åring kan man välja mellan tre olika visningsalternativ. Vid det exteriöra momentet visas hästen vid hand och vid gångartsmomentet under ryttare. När det gäller hoppmomentet kan ägaren välja om hästen ska visas i löshoppning eller under ryttare.

Rapporteringen ingår i Ridsports låsta material

Ridsport rapporterar som vanligt från alla bedömningsplatser. Unghästbedömningarna ingår i Ridsports låsta material, vill du skaffa ett abonnemang till Ridsport Plus kan du läsa om hur du gör här. Om du är prenumerant men har tappat bort dina inloggningsuppgifter hittar du på den sidan även uppgifter om vem du kontaktar för att få hjälp.

2020 års unghästbedömningar i SWB:s regi blir dessa datum:

(OBS! Alla bedömningstillfällen är inte öppna för samtliga årgångar – kontrollera propositionerna noga innan du anmäler.)

 • 1-2 maj SWB Malmöhus, Skabersjö (endast unghästtest)
 • 9-10 maj Nordvästra Skånes Hästvänner, Åstorp (endast unghästtest)
 • 10 maj SWB Mälardalen, Strömsholm (endast unghästtest)
 • 14 maj Österlens Hästvänner, Skurup (endast unghästtest)
 • 16 maj Wermlands Hästavelsförening, Karlstad
 • 16-17 maj Mellersta Norrlands Hästavelsförening, Bergeforsen
 • 22-23 maj SWB Väst, Vänersborg (endast unghästtest)
 • 23 maj SWB Norra Kalmar Län, Frödinge
 • 23 maj SWB Örebro, Askersund
 • 24-26 maj Ädla Hästen Skaraborg, Grevagården
 • 29-30 maj SWB Östergötland, Smedstad
 • 30-31 maj SWB Norra Skåne, Osby (endast unghästtest)
 • 1-2 juni Halländska Hästavelsföreningen, Fjellaregården
 • 6 juni SWB Gotland, Sjonhem
 • 7 juni SWB Södermanland, Glimmersta (endast unghästtest)
 • 13 juni SWB Dalarna, Avesta (endast unghästtest)
 • 13 juni Södra Älvsborgs Läns Hästavelsförening, Tranemo (endast unghästtest)
 • 14 juni Västerbottens Hästavelsförening, Vännäs
 • 14 juni Jönköpings Läns Varmblodsförening, Värnamo (endast unghästtest)
 • 14-15 juni Österlens Hästvänner, Bollerup (endast unghästtest)
 • 27-29 juni SWB Mälardalen, Strömsholm
 • 27-28 juni SWB Norra Skåne, Osby
 • 16 augusti Gävleborgs Hästavelsförening, Söderhamn
 • 22 augusti Södra Älvsborgs Läns Hästavelsförening, Tranemo
 • 29 augusti Mellersta Norrlands Hästavelsförening, Härnösand (endast ridhästtest)
 • 29-31 augusti SWB Mälardalen, Strömsholm
 • 30 augusti Södra Kalmar Läns Varmblodsförening, Kalmar
 • 4 september Ädla Hästen Skaraborg, Grevagården
 • 6 september Kronobergs Varmblodsförening, Tingsryd
 • 6-7 september Österlens Hästvänner, Bollerup
 • 6-7 september Halländska Hästavelsföreningen, Harplinge (endast unghästtest)
 • 26 september Norrbottens Hästavelsförening, Råneå

Tidpunkt och platser kan ändras under säsongen, och bedömningsplatser kan tillkomma. Håll koll på SWB:s sida över unghästbedömningar.

Årets bedömningsreglemente unghästtest
Årets bedömningsreglemente ridhästtest

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar – här finns artiklarna (62)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden