Avelsnyheter
5 september 2020 14:20
Ridsportplus

Kaledonia i en klass för sig

Ridhästtest GrevagårdenVid ridhästtestet på Grevagården spelade Kaledonia (e Dylan N) i en egen liga. Tillsammans med Helene Gustafsson visade hon att hon brås på sina internationella fälttävlanssläktingar från uppfödaren Birgit Jönsson - det blev höga poäng som hopptalang.

Kaledonia i en klass för sig
Kaledonia är ännu en i raden av framgångsrika uppfödningar från Birgit Jönsson. Hon reds av Helene Gustafsson på Grevagården. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ädla Hästen i Skaraborg höll under fredagen sin andra unghästbedömning för året på Grevagården. Vid ridhästtestet startade denna gång tre hästar – alla födda 2016. Två av hästarna startade vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger, och båda dessa hoppades uppsuttet. En häst startade grenspecifikt som dressyrtalang.

Ulrika Jacobs dömde exteriören, Ann-Kristin Karlsson gångarterna och Marianne Leffler hoppningen. Utdelningen blev ett hoppdiplom.

Stor men lättsam

I en klass för sig var Kaledonia (e Dylan N), uppfödd och ägd av Birgit Jönsson. Kaledonia reds av Helene Gustafsson, och med en åtta på typen och 8,5-9 vid den uppsuttna hoppningen blev det ett hoppdiplom på 8,4 poäng.
– Det är en stor men snäll och lättsam häst som är trevlig att hålla på med, säger Birgit Jönsson om sin häst.
– Hon är stor, men hon är alltid vänlig från backen och hon tar det bra när man kommer någonstans. En ”gohällig” häst som sägs längre söderut.

Kaledonia är Birgits egen uppfödning i fjärde generationen. Hon och hennes morbror Helge Jönsson köpte Unesco-stoet Karitsa från Kamburg-familjen i slutet av 70-talet för att börja med ridhästavel på gården Högsered i Lindome.
– Vi köpte henne som 3-åring direkt efter premieringen där hon hade fått diplom, säger Birgit.
– Hon är sedan anmoder till i princip allt vi har fött upp, och vi har använt oss av denna vanliga svenska stam som funnits i landet i hundra år, som vi lagt på lite sportbetonade hingstar på.

Mormor har lämnat internationella stjärnor

Sedan morbroderns bortgång har Birgit fortsatt med aveln själv, och även om hon inte ser sig som någon uppfödare i större skala, har det genom åren fötts en lång rad framgångsrika hästar på gården. Inte minst på fälttävlanssidan, där den tidigare landslagsryttaren Sandra Gustafsson ridit såväl Koordinat (e Laptop) som Kvadrat (e Hip Hop) till stora internationella framgångar.
– Det är Kaledonias mormor Kandela som är mamma till dem, berättar Birgit.
– Kvadrat vann Breeders i fälttävlan när han var fyra, och samtidigt var Kaledonias mamma Kassava i finalen som fölsto.
– Sandra har även ridit Kaminskij som hon vann SM i fälttävlan 2015 med – han är en son till Kaledonias mormorsmor Kanel.

Samarbetet med Stall Lundahagen har varit tätt genom åren. Förutom att Sandra Gustafsson ridit fälttävlan med flera av Birgits uppfödningar, har Sandras syster Marina Örneborg köpt en dressyrhäst av Birgit. Och flickornas mamma Helene Gustafsson har inte bara utbildat och visat Kaledonia, utan samarbetet går långt tillbaka.
– Det var Helene som red Kassava när hon kvalade till Breeders, säger Birgit, och tillägger att Kassava ligger henne väldigt varmt om hjärtat.
– Hon är kanske inte den vackraste av hästar, och det är kanske inte Kaledonia heller, men det är funktionella hästar.

Förutom Stall Lundahagen vill Birgit framhålla att LenaMaria Skörvald haft en stor betydelse för såväl Kaledonia som Birgits avelsframgångar.
– Det är LenaMaria som har grundutbildat Kaledonia, och vi har haft mycket samarbete genom åren, säger Birgit.

Inga stora planer för framtiden

Vad som händer nu med Kaledonia är inte helt planlagt. Hon är en saluhäst om rätt köpare dyker upp, men det är ingen jättebrådska tycker Birgit, som låter tiden utvisa vad som händer i framtiden.

Kalendonia blev även högst bedömda dressyrtalang med 7-7-7,5-7 i gångartsbetyg och totalt 7,2 poäng.

Resultat SWB:s ridhästtest, Grevagården 4 september 2020

Hästar med minst 77,5 procent.

HOPPTALANGER

Uppsutten hoppning

Kaledonia (F.1) SWB sto 172 cm e Dylan N u Kassava e Jaguar Mail, uppf/äg Birgit Jönsson. (8,5 9) = 84% diplom

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar – här finns artiklarna (62)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden