Avelsnyheter
8 juni 2020 15:14
Ridsportplus

Speciellt band slutade i hoppdiplom

Ridhästtest SjonhemÄnda sedan Capri Sun (e Heartbeat) föddes har Nathalie Hardingz Franzen känt att de har ett speciellt band och en stark connection. Vid helgen ridhästtest i Sjonhem blev det nu hoppdiplom för Natahlies första uppfödning - och tillsammans med Bellagio SC utsågs Capri Sun även till bästa 4-åring.

Speciellt band slutade i hoppdiplom
Nathalie Hardingz Franzen red hem ett hoppdiplom på sin första uppfödning Capri Sun (e Heartbeat). Foto: Pia Andersson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  När SWB Gotland höll sitt ridhästtest i Sjonhem under söndagen visades fyra hästar – bland dem ett femårigt fölsto. Tre av hästarnas visades vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger – av dessa hoppades två under ryttare. En häst visades grenspecifikt i hoppning.

  Jan-Ove Olsson dömde exteriör och gångarter, medan Susanne Axén bedömde hoppningen. Det delades inte ut några diplom till dressyrtalangerna men två hästar fick klass I-poäng. I hoppningen blev det två diplom och en häst med klass I-poäng.

  Två 4-åringar på samma poäng

  Det blev två hästar som fick dela på titeln som bästa 4-åring, då båda slutade på 8,0 poäng och fick diplom som hopptalanger. Capri Sun (e Heartbeat), uppfödd och ägd av Nathalie Hardingz Franzen, och Bellagio SC (e Bellheim), uppfödd och ägd av Louise och Per-Anders Croon. Båda hästarna fick samma betyg över hinder: dubbla åttor. Capri Sun visades uppsuttet vid det allsidiga testet och Bellagio SC visades endast som hopptalang. Bellagio belönades även förra året med hoppdiplom vid unghästtestet i Sjonhem, och även hans mamma Katie’s Collection är diplombelönad.

  Capri Sun – eller ”Cappe” som han kallas, är första uppfödningen för Nathalie Hardingz Franzen, som nu fött upp flera föl och även väntar två nya uppfödningar till nästa år.
  – Det började med att han skulle bli en ridhäst till mig, sedan har intresset för avel väckts fram för min familj, säger Nathalie.

  Mamma Zally (e Dirco Hästak) har Nathalie tävlat i lite lägre klasser tidigare, men nu går stoet på lågvarv där hemma.
  – Hon är en myshäst och vi funderar på att ta fler bebisar på henne.

  Nathalie tycker att hon haft en riktig tur när det gäller Cappe, och hon beskriver honom som att han passar henne helt perfekt.
  – Det är som handen i handsken. Han är känslig men välvillig, vill göra rätt och vill vara till lags.
  – Han är otroligt snäll och inte en sådan som letar efter saker att bli rädd för. Han gör inga konster.
  – Han är välbyggd och fick även fina poäng exteriört, så han har det lätt för sig. Nu ska vi bara utveckla det här ytterligare så han blir lite starkare. Han är tänkt att bli min tävlingshäst och han blir nog kvar hos mig ett långt tag.

  Unghästtestet krockade med studenten

  Förra året tog Nathalie studenten och då krockade det med unghästtestet. Cappe blev därför inte visad som 3-åring, utan istället har krutet lagts på 4-årssäsongen – en säsong som inte blev som Nathalie hade tänkt sig.
  – Nu med Corona blev det ju inga tävlingar. Jag hade ju tänkt vara ute på en del Pay and Jumps och klubbtävlingar innan.
  – Men när vi kom till visningsplatsen var det bara att lasta ur, han var helt lugn, berömmer Nathalie sin häst, och nu siktar hon på att visa Cappe vid Breeders till hösten.

  Att få ta emot diplom och det delade priset för bästa 4-åring gjorde Nathalie helt rörd.
  – Jag var den första som såg honom när han ploppade ut, jag är den första som hängt på honom och han är den första häst jag ridit in. Vi har en väldigt speciell connection och det har klickat mellan oss från första början. Vi har ett band mellan oss.
  – Så klart har jag fått hjälp av kunniga människor, men det känns speciellt ändå. Han var otroligt lätt att rida in.

  Chaidy blev bästa dressyrtalang

  Bästa dressyrtalang blev 5-åriga Chaidy (e Conzil) som med åttor för trav och galopp kom upp i 7,7 poäng och belönades med klass I. Chaidy är uppfödd av Sara Uggelberg och ägs av Felicia Engfeldt, och när hon visades som 3-åring kom hon upp höga poäng både som dressyr- och hopptalang.

   

  Resultat SWB:s ridhästtest, Sjonhem 7 juni 2020

  Hästar med minst 77,5 procent.

  DRESSYRTALANGER

  Chaidy (fölsto) SWB sto 169 cm e Conzil u Nidnoy e Niveau, uppf Sara Uggelberg, äg Felicia Engfeldt. (7,5 8 8 7,5) = 77%

  HOPPTALANGER

  Uppsutten hoppning

  Capri Sun SWB val 164 cm e Heartbeat u Zally e Dirco Hästak, uppf/äg Nathalie Hardingz Franzen. (8 8) = 80% diplom

  Bellagio SC SWB val 174 cm e Bellheim u Katie’s Collection e Ludwigs Champion, uppf/äg Louise & Per-Anders Croon. (8 8) = 80% diplom

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Årets unghästbedömningar – här finns artiklarna (62)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden