Avelsnyheter
7 september 2020 14:17
Ridsportplus

Årets högsta poäng till Diploid

Ridhästtest BollerupHan har meriterade syskon på hög nivå och har redan belönats med ett dressyrdiplom som 3-åring. Tillsammans med Vendela Eriksdotter Rubin slog nu Diploid (e Hesselhöj Donkey Boy) till med 8,6 poäng vid ridhästtestet på Bollerup, och därmed är han årets hittills högst bedömda dressyrtalang bland 4-åringarna.

Årets högsta poäng till Diploid
Vid ridhästtestet på Bollerup blev Diploid (e Hesselhöj Donkey Boy) är årets hittills högst bedömda dressyrtalang. Foto: Laila Berglund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid Österlens Hästvänners tredje omgång med unghästbedömningar för året visades tolv hästar vid söndagens ridhästtest på Bollerup – bland dem fanns ett fölsto och en 10-åring som visades i öppen klass.

Sex av hästarna visades vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger – av dessa hoppades en uppsuttet. Två hästar visades grenspecifikt som dressyrtalanger och fyra visades grenspecifikt som hopptalanger.

Christina Olsson dömde hästarnas exteriör, Niklas Roslund satte gångartssiffrorna och Susanne Axén var hoppdomare. Fördelningen blev två dressyrdiplom och en häst med klass I-poäng i dressyr, samt ett hoppdiplom och tre klass I-hästar i hoppning. Samtliga visade hästar var efter olika hingstar.

Årets högsta poäng

Dagens högst bedömda häst kom upp i 8,6 poäng som dressyrtalang, vilket är årets högsta notering bland dressyrtalangerna så här långt. Poängen gick till Diploid (e Hesselhöjs Donkey Boy), uppfödd av Lena Nyström och ägd av Stockholm Ridsport AB. Han visades grenspecifikt som dressyrtalang och belönades med en nia på typen och gångartssiffrorna 9-8,5-8,5-9.

Lottie Fredell som driver Stockholm Ridsport köpte Diploid – eller Dippi som han kallas – redan som föl. Lottie beskriver sig som en amatörryttare som med fölköpet ville förverkliga en dröm om att hitta en häst som hon verkligen ville ha
– De hästar jag velat ha har inte varit till salu eller så har de varit för dyra, säger Lottie.

Efter köpet av Dippi har det blivit fler föl för Lottie, som själv beskriver det som att det ”eskalerat”. Totalt har hon de senaste fyra åren köpt tio föl – flera av dem från Lena Nyström. Lottie är speciellt förtjust i Dippis mamma Theca – ett elitsto som själv fick 50-poäng som 3-åring. Bland hennes avkommor finns Fusion som går svår dressyr, och Tesla som vunnit Kungakannan.
– Jag har Thecas 3-åriga son, och även Teslas son som blir två år i år.

Det finns en tanke bakom att det bara blivit hingstföl som Lottie köpt in, och det är att kunna få igenom en godkänd hingst. Dippi är inte aktuell för detta eftersom han är kastrerad, men ännu så länge har alla Lotties hästar som visats belönats med diplom eller blivit rekommenderade tillbaka eller vidare på rådgivande hingstbedömning.
– Jag har en 3-åring som blev rekommenderad till bruksprovet i våras men han visades inte. Däremot fick han dubbla diplom förra helgen på Strömsholm, säger Lottie om Dimaggio-sonen Dilutio – som också kommer från Lena Nyström.

Visades av guddottern

Dippi har varit på utbildning hos såväl Karin Öljemark som hos Sandra Sterntorp och Andreas Jönsson, och har hunnit med att både få dressyrdiplom med 49 poäng som 3-åring och att bli rekommenderad tillbaka på rådgivande bedömning när han var hingst. Men sedan en månad tillbaka är han hos Lotties guddotter Vendela Eriksdotter Rubin. Det var även Vendela som red honom på Bollerup.
– Vendela har gjort ett jättefint jobb med honom, och tanken är nu att han ska gå Breeders med Vendela, det är så långt vi har bestämt.
– Sedan kanske det blir så att de fortsätter nästa år, och drömscenariot vore att han tar sig till unghäst-VM. Det känns extra roligt att en så ung och begåvad ryttare som Vendela visar honom så bra, och de kan få en spännande framtid.

Lottie beskriver Dippi som en häst med mycket kvalitéer, där han ännu inte är i närheten av att visa upp hela sitt register. Hon summerar honom som rätt komplett där typen och gångarterna är hans största styrkor.
– Det är en otroligt mjuk och rörlig häst, och det var han redan som föl.
– Han är väldigt elastiskt och det känns inte som det finns något stopp i registret. Dessutom är han väldigt snäll, okomplicerad och har hållit sig skadefri.

Kommer inte att säljas

Av de tio föl som Lottie köpt på sig de senaste åren har hon kvar nio av dem. Eftersom hon i grunden hade tanken att det skulle bli en ridhäst till henne själv, inser hon att hon inte kommer att behålla alla.
– Jag kan inte rida så många hästar utan jag måste sälja några på vägen. Men Dippi är inte en av dem.

Höga poäng som dressyrtalang fick även Bollerup Discovery (e Deodoro) med en nia på skritten och åttor på övriga gångartsbetyg, totalt 8,1 poäng och diplom. Discovery visades vid det allsidiga ridhästtestet där han löshoppades.

Andra hoppdiplomet till Gigi Diamant

Högst bedömda hopptalang blev Gigi Diamant (e Diamant de Semilly), uppfödd av CF Narken AB och ägd av uppfödaren tillsammans med Johanna Wall. Gigi Diamant visades grenspecifikt som hopptalang och reds av Johanna Wall, hoppbetygen 8,5-9 gav en totalpoäng på 8,4 och diplom. Stoet belönades även förra året med hoppdiplom då hon fick 49 poäng.

Resultat SWB:s ridhästtest, Bollerup 6 september 2020

Hästar med minst 77,5 procent.

DRESSYRTALANGER

Diploid SWB val 166 cm e Hesselhöj Donkey Boy u Theca e Topaasch, uppf Lena Nyström, äg Stockholm Ridsport AB. (9 8,5 8,5 9) = 86% diplom

Bollerup Discovery SWB val 170 cm e Deodoro u Daniella e Blue Hors Don Romantic, uppf/äg Bollerups Lantbruksinstitut. (9 8 8 8) = 81% diplom

Fossens Zid SWB val 173 cm e Blue Hors Zack u Wednesday e Warsteiner, uppf/äg Sara Wallberg. (8 7,5 7,5 7,5) = 77%

HOPPTALANGER

Uppsutten hoppning

Gigi Diamant SWB sto 162 cm e Diamant de Semilly u Sally Jo e Stakkato, uppf CF Narken AB, äg CF Narken AB & Johanna Wall. (8,5 9) = 84% diplom

Sam’s Sienna (6) (fölsto) SWB sto 163 cm e Common Sense u Samantha e Santa Cruz VDL, uppf Liselotte & Torgny Karlsson, äg Liselotte Karlsson. (8 8) = 79% diplom

Starborn MagiQ (55) SWB sto 163 cm e Cornet Obolensky u Star Q e Stakkato, uppf Rebecca Giegold & Niclas Magnusson, äg Isabella Giegold. (8 8) = 79% diplom

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar – här finns artiklarna (62)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden