Avelsnyheter
16 juni 2020 10:03
Ridsportplus

Dressyrtopp med hoppstammat möderne

Unghästtest VännäsDet har aldrig varit meningen att Petra Edfors dressyrhästar ska vara hoppstammade, det har bara blivit så. Vid unghästtestet i Vännäs toppade hennes Engelman bedömningen och blev högst bedömda dressyrtalang med 49 poäng – och hoppblodet har han på mödernet.

Dressyrtopp med hoppstammat möderne
Petra Edfors på Engelman, som blev högst bedömda häst vid unghästtestet i Vännäs. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid Västerbottens Hästavelsförenings unghästbedömningar i söndags visades nio hästar vid unghästtestet – av dessa var en född 2016. Bo Holmlund dömde exteriör, gångarter och ridprov, medan Harald Jönsson var hoppdomare. Alla hästar visades under ryttare och alla ridprov godkändes.

I dressyren blev det två diplom och tre klass I-hästar. På hoppsidan delades det ut ett diplom och klass I-poäng till fyra hästar.

Alla hästar var efter olika hingstar, och ingen av förstaårgångshingstarna hade någon avkomma på plats.

Engelmanuppst
Engelman i helfigur. Foto: Karolina Hedvall

49 poäng till Engelman

Högst poäng fick Sibelius-sonen Engelman, uppfödd av Kerstin Dahlgren och ägd av Petra Edfors. Engelman inledde med dubbla nior i protokollet och därefter åttor på såväl benen, skritt och trav. Totalt blev det 49 poäng (81,7%) och dressyrdiplom.
– Jag zoomade nästan ut när jag hörde den första nian, men sedan bara fortsatte det och när jag hörde att han fick diplom trodde jag knappt det var sant, säger Petra Edfors.
– Det var lite synd med en sjua på galoppen för det tycker jag själv är hans bästa gångart, men vi kommer igen nästa år på ridhästtestet.

Petra fick hem Engelman från uppfödaren i Skåne för ett år sedan. Hon köpte honom osedd och hade bara sett film på honom innan.
– Han rörde sig utan spänning, och bara flöt fram, minns Petra.
– Det är en flott häst, han är lite åt det grövre hållet utan att vara tung. Han är väldigt trevlig och välbyggd och han känns rejäl och hållbar.
– Han är otroligt trevlig att ha att göra med och är så snäll. Det känns som han går på rälsen och han vet exakt vad han ska göra, säger Petra som berömmer hästens ridbarhet och skalle.

Hoppstammade dressyrhästar

Petra tävlar dressyr upp till Msv A, och förhoppningen är att Engelman ska ta sig minst till den nivån också. Av en slump har det blivit så att Engelman – precis som Petras tidigare tävlingshäst – har hoppstam i sig. Morfar är den erkända hoppförärvaren Alcatraz, och mamman är belönad med hoppdiplom.
– Men att han har hoppstam vet han inte om själv, säger Petra med ett skratt.
– Jag har inte riktat in mig på att rida dressyr med hoppstammade hästar utan det har bara blivit så.

Sjuan på galoppen satte stopp för en championatsbiljett, men hade det blivit en sådan så kanske Petra ändå åkt med Engelman till Flyinge.
– Nu hoppas vi att vi kan göra den resan nästa år istället.

Macarena-for-u
4-åriga Macarena for U (e Dante Weltino OLD) belönades med dressyrdiplom. Foto: Karolina Hedvall

Dressyrdiplom blev det även för den 4-åriga Macarena for U (e Dante Weltino OLD) med åttor rakt igenom på gångarterna och totalt 48 poäng (80%).

Libreville
Libreville (e Last Liberty) blev bästa hopptalang. Foto: Karolina Hedvall

Libreville toppade i hoppningen

Bästa hoppbetyg gick till Libreville (e Last Liberty), uppfödd och ägd av Sanna Åström, som belönades med dubbla åttor över hinder, totalt 47,5 poäng (79,2%) och hoppdiplom.

Högst totalpoäng i hoppningen gick däremot till White Calluna (e Camaro M) som belönades med totalt 48,5 poäng (80,8%) men där det ena hoppbetyget blev för lågt för att diplom skulle delas ut. White Calluna kom även upp i diplompoäng som dressyrtalang, men även där var det de grenspecifika betygen som blev för låga för att det skulle vara aktuellt med diplom.

Resultat SWB:s unghästtest, Vännäs 14 juni 2020

Hästar med minst 77,5 procent.

DRESSYRTALANGER

Engelman SWB val 164 cm e Sibelius u Kalla e Alcatraz, uppf Kerstin Dahlgren, äg Petra Edfors. 9 9 8 8 8 7 = 81,7% diplom

Macarena for U SWB sto f-16 170 cm e Dante Weltino OLD u Gloria for U e Zuidenwind, uppf Ugglarps gård AB, äg Anna Pettersson. 9 8 7 8 8 8 = 80% diplom

White Calluna sto 162 cm e Camaro M u Eternell e D-Day, uppf/äg Charlotte Nordlund. 8 9 8 7 7 8 = 78,3%

HOPPTALANGER

Libreville (F.1) SWB sto 161 cm e Last Liberty u Corona Cantie e Osestus, uppf/äg Sanna Åström. 8 8,5 7,5 7,5 8 8 = 79,2% diplom

White Calluna sto 162 cm e Camaro M u Eternell e D-Day, uppf/äg Charlotte Nordlund. 8 9 8 8 8 7,5 = 80,8%

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar – här finns artiklarna (62)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden