Avelsnyheter
2 september 2020 18:53
Ridsportplus

Tillbaka till livet efter olyckan på Gotlandsfärjan

Storslagen revanschEn sargad häst med utslagna tänder och en avbiten underläpp - det var vad Champion la Heart var efter olyckan på Gotlandsfärjan i våras. Han stod inför avlivning, men fick en andra chans. Med sin positiva inställning har han tillsammans med Lovisa Bertholf kommit tillbaka till livet, och förra helgen slog han till med toppoäng vid unghästtestet i Söderhamn.

Tillbaka till livet efter olyckan på Gotlandsfärjan
Lovisa Bartholf med Champion la Heart, som räddades tillbaka till livet efter den svåra olyckan på Gotlandsfärjan. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Resan från Gotland till fastlandet i våras slutade i en katastrof för Champion la Heart (SWB val f-16 e Heartbeat – Fetcher N, uppf Marianne Gustafsson). Istället för att nå sitt resmål där han skulle ridas in och därefter stå till försäljning, hamnade han sönderslagen på Ultuna.
– Jag har fått det förklarat att det var ett billarm som gick nere på däck, och då hade Champion fått panik i transporten, berättar hans nuvarande ägare Lovisa Bartholf.
– Han hade tagit sig över bommen och ramlat ut genom framdörren, där han blev liggande i minst 45 minuter innan han blev upptäckt.

Flera tidningar skrev om händelsen, bland annat rapporterade Ridsport om olyckan (läs artikeln här). Att hästen skadade sig i underläppen och tänderna framgick av rapporteringen, men olyckan var mer omfattande än så.
– När han kom till Ultuna konstaterades det att han var väldigt skadad, förutom de krossade tänderna och den avbitna underläppen hade han även skrapat upp ryggen och ett bakben och blödde näsblod.
– Det fanns en överlevnadschans för honom, men det skulle betyda flera operationer i munnen och en lång tid tillbaka för att bli frisk.

Championlaheart2
Det var en svårt sargad Champion la Heart som kom till Ultuna efter olyckan på färjan. Foto: Privat

Uppfödaren stod i en svår situation

Lovisa Bartholf är god vän med en av veterinärerna på Ultuna, och hon fick frågan om hon var intresserad av att rädda Champion la Heart.
– Uppfödaren stod i en väldigt svår situation, hon ville inte utsätta hästen för att behöva åka färja igen för resorna fram och tillbaka mellan Gotland och behandlingarna på fastlandet, förklarar Lovisa.
– Det skulle bli en enorm kostnad för uppfödaren att få honom frisk igen, och skadorna på tänderna gick inte på försäkringen. Egentligen var det enda rimliga alternativet att ta bort honom, men uppfödaren ville inte avliva honom.

Istället såg sig Lovisa tacka ja till att köpa Champion la Heart för en billig peng. Att skaffa en ny häst fanns dock inte med i planeringen.
– Jag driver en verksamhet och arbetar med hästar på heltid, men jag har inget eget stall, säger Lovisa.
– Istället hyr jag in mig på tio boxar vid en anläggning, där jag arbetar med inridning, vidareutbildning och tävling av hopphästar. Även om det innebar att jag skulle få en box mindre för mina kunders hästar, så kände jag att jag måste köpa den här hästen och rädda den.
– Stor hjälp har jag haft av min veterinärvän som varit med under hela behandlingstiden och hjälpt till med vården och rehabiliteringen.

Championlaheart8
Champion la Heart låg mest och vilade den första tiden, och han försökte lära sig äta på ett nytt sätt – utan framtänder och med en trasig underläpp. Foto: Privat

Åt och sov den första tiden

Den första tiden efter olyckan låg Champion la Heart mest och sov. Sömnen varvades med att lära sig äta på ett nytt sätt.
– Med bara en överlapp kunde han inte greppa om höet, så han kämpade för att få i sig mat i början. Godis fick vi peta in i mungipan på honom.
– Men han hade bra aptit och nu har han lärt sig äta.

När Champion la Heart acklimatiserat sig i sitt nya hem efter olyckan insåg Lovisa vilken exemplarisk häst han är. Lovisa kallar honom ”ett A-barn” och beskriver att han är ”det snällaste som finns”, att han älskar folk och tycker om uppmärksamhet. Från början fanns ingen tanke på att Champion skulle vara någon speciell talang, och planen var att Lovisa skulle sälja honom när hästen blivit frisk.
– Min första tanke var bara att jag bara ville rädda honom så han skulle få ett bra liv.

Championlaheart7
När Champion la Heart kom till Lovisa Bartholf vägde han bara 430 kilo. Foto: Privat
Championlaheart1
Några månader efter olyckan hade hästen repat sig rejält. Foto: Privat

Med sin positiva inställning till livet har Champion la Heart tagit inridningen med ro, och även om han skulle ha klarat att hoppats uppsutten under höstens unghästbedömningar, valde Lovisa att anmäla honom till unghästtestet där han visades löshoppad.
– Han behövde få den tiden att vila och gå på bete, menar Lovisa, som inte blev förvånad över hans positiva omdömen.
– Jag åkte inte till Söderhamn med tanken att få de poängen som han fick, men jag visste att han hade kapacitet och jag blev jätteglad över resultatet.

Championlaheart5
Inridningen gick utan problem, Lovisa beskriver Champion la Heart som ”ett A-barn”. Foto: Privat
Championlaheart4
49,5 poäng och hoppdiplom blev resultatet i Söderhamn. Foto: Privat

Högsta hoppsiffrorna i Söderhamn

Det blev dubbla nior i betyg över hinder, och åttor rakt igenom på exteriören. Totalt landade Champion la Heart på 49,5 poäng (82,5%) vilket var dagens högsta totalpoäng, han belönades med hoppdiplom och som grädde på moset hade han dagens högsta hoppsiffror.
– Jag har en förhoppning om att det här kan bli en svårklasshäst, säger Lovisa.
– Nu har jag verkligen fäst mig vid den här hästen, och även om jag inte har ekonomin att behålla honom så vill jag inte göra mig av med honom. Men som det ser ut nu måste jag antingen sälja honom, eller hitta en sponsor så jag ka ha honom kvar.
– Kanske går det att hitta en sponsor som vill vara med på just den här hästen, det är ju en unik resa han gör, säger Lovisa.

Championlaheart9
Sakta men säkert växer underläppen ihop. Foto: Privat
Championlaheart10
Tänderna i olika stadier efter olyckan. Foto: Privat

Fakta

Champion la Heart

Championlaheart6
Lovisa Bartholf och Champion la Heart Foto: Privat

Namn: Champion la Heart

Smeknamn: ”Mulen”

Ålder: Fyra år

Härstamning: e Heartbeat u Medoro e Fetcher N – Sandakan

Ras: SWB

Uppfödare: Marianne Gustafsson (Mariannes egen uppfödning i fyra generationer)

Ägare: Lovisa Bartholf, Gävle

Aktuell med: Repat sig från olyckan på Gotlandsfärjan och belönades med 8 8 8 7,5 9 9 = 49,5 poäng (82,5%) och hoppdiplom i Söderhamn.

Instagramkonto: ChampionsWayBack

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar – här finns artiklarna (62)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden