Avelsnyheter
28 september 2020 13:18
Ridsportplus

Busige Bolt bäst i Öjebyn

Unghästtest ÖjebynTrots lågt antal startande hästar blev det god utdelning med två diplom vid Norrbottens Hästavelsförenings unghästtest. En av diplomhästarna var Bolt (e Mr Vain GJ), som inte bara är en lovande hopphäst. Den unga valacken både körs framför vagn och ska tävlas i dressyr i framtiden - ovanpå det har han visat en stor portion bus och gillar att hoppa in och ut ur hagar.

Busige Bolt bäst i Öjebyn
Bolt (e Mr Vain GJ) blev högst bedömda hopptalang i Öjebyn. Foto: Patrik Bergström

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Årets absolut sista unghästbedömningar arrangerades under lördagen vid Grans Naturbruksgymnasium i Öjebyn. Norrbottens Hästavelsförening har haft otur med sin bedömning, och har både fått byta plats och datum. När arrangemanget skulle genomföras i augusti blev båda domarna sjuka och fick på grund av de rådande restriktionerna ställa in med kort varsel.

Den häst som var anmäld till ridhästtestet ströks strax innan bedömningen, så totalt startade tre hästar vid föreningens unghästtest – bland dem en 4-åring. Exteriör, gångarter och ridprov dömdes av Elisabeth Ljungstorp, och hoppsiffrorna sattes av Eva Gudmundsson. Alla hästar visades under ryttare och alla ridprov godkändes. Utdelningen blev ett diplom och en klass I-häst i dressyr, och ett diplom i hoppning.

Alla hästar var efter olika hingstar, och Mr Vain GJ var den hingst med avkomma ur sin första årgång som fanns representerad.

I hoppningen var det Bolt (e Mr Vain GJ) som glänste. Valacken är uppfödd och ägd av Liselott Granberg, och visades av Liselotts dotter Lovisa Granberg. Med 8,5 i betyg på typen, en åtta på galoppen och hoppsiffrorna 8-8,5 blev det totalt 48 poäng (80%) och såväl hoppdiplom som championatskvalificering för Bolt.

Tacksam för att få visa på hemmaplan

Att bedömningen till slut kunde bli av trots att den var flyttat på inte mindre än tre gånger, är Liselott mycket tacksam över.
– Det är fantastiskt kul att man får en möjlighet att visa här uppe utan att behöva köra genom hela landet, säger Liselott.
– Vi brukar ju aldrig ha mycket häst vid våra visningen, men den här gången var det ju lite extremt lite häst på grund av situationen.

Liselott köpte Bolts mamma Bellatrix när stoet var två år gammal. Det var egentligen inte hoppstammen med Ronaldinho H som pappa och Guido som morfar som lockade, utan att Bellatrix såg ut att röra sig bra.
­– Jag var på jakt efter en häst som rörde sig trevligt som jag både kunde rida och även hoppa och köra.
– Det skulle vara en häst som inte var en ren sporthäst utan en sådan som man inte behövde vara proffs för att hålla på med utan som kunde ridas av alla.

Bellatrix bedömdes som 3-åring och belönades med hoppdiplom, men det visade sig snart att hon var lite för skarp i temperamentet mot vad Liselott hade önskat, och även om hon både kördes i vagn och tävlades i hoppning var resultaten minst sagt varierande.
– Men hon har också väldigt bra kvalitéer med ett driv och en motor, hon skulle aldrig sluta jobba och hon vet inte vad stanna är.

Sökte en hingst med bra temperament

Eftersom dottern Lovisa samtidigt drog iväg i längd och Liselott insåg att hon behövde satsa på en större häst till henne, valde Liselott att betäcka Bellatrix. Valet föll på den då nygodkända Mr Vain GJ.
– Jag pratade med hans ägare och han berättade om hingstens fördelar både exteriört och om ridbarheten och temperamentet, och med Bolt har vi sett att allt han sa om hingsten stämmer.

Bolt har kommit att acceptera allt som Liselott och Lovisa gör, och han både rids och körs framför vagn. Tanken är nu att han ska behållas, och att han ska bli den där multitalangen som Liselott sökte när hon köpte mamman.
– Dottern ska tävla honom i dressyr och vi har en annan tjej som ska hoppa honom.
– Sedan är det tänkt att jag ska köra honom, om jag får till det för det är ett hårt tryck på ridningen på honom, säger Liselott med ett skratt.

Är busig och hoppar ut och in ur hagen

Eftersom Bellatrix visade sig vara ett utmärkt avelssto som inte bara lämnade en bra avkomma utan även var en utmärkt mor, har Liselott betäckt henne igen.
– Det är ju avelssto hon ska vara, och vi använde samma hingst igen.
– Vi är så nöjda med Bolt, och det enda negativa med honom är att han har så mycket hopp i sig att han hoppar såväl in som ut ur hagar, men det har vi hört att det är många avkommor till den hingsten som gör. De är lite busiga.

Så tight inpå Breeders Trophy, känner Liselott att det inte finns någon möjlighet för dem att åka den långa vägen från Piteå ner till championatet på Flyinge.
– Nej allt har blivit så skjutet på så det är alldeles för sent och för tight om tid att börja planera för det här.
– Vi får satsa på att rida unghästklasser med honom istället och siktar på kvalitets nästa år, säger Liselott.

3-my-hope
4-åriga My Hope (e Total Hope) belönades med dressyrdiplom. Foto: Patrik Bergström

Dressyrdiplom till Total Hope-avkomma

Högst bedömda dressyrtalang blev den 4-åriga My Hope, ur den första årgången från Total Hope. My Hope är uppfödd av Eva Unger och ägs av Kristina Eriksson. Förutom en sjua på benen hade My Hope jämna siffror rakt igenom, med extra spets på trav- och galoppbetygen som båda landade på 8,5. Totalt blev det 48 poäng (80%) och ett dressyrdiplom för My Hope.

Resultat SWB:s unghästtest, Öjebyn 26 september 2020

Hästar med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat

DRESSYRTALANGER

My Hope (6) SWB sto f-16 160 cm e Total Hope u Miranda e Margritte, uppf Eva Unger, äg Kristina Eriksson. 8 8 7 8 8,5 8,5 = 80% diplom

HOPPTALANGER

Bolt SWB val 174 cm e Mr Vain GJ u Bellatrix e Romaldinho H, uppf/äg Liselott Granberg. 8,5 8 7 8 8 8,5 = 80% diplom C

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar – här finns artiklarna (62)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden