Avelsnyheter
31 augusti 2020 09:48
Ridsportplus

Total Hope dominerade på Strömsholm

Ridhästtest StrömsholmDet var ett helt gäng Total Hope-avkommor som visades vid lördagens ridhästtest på Strömsholm. Och visst blev det en Total Hop:are som åkte hem med de högsta poängen – tillsammans med Jonathan Medin glänste Enya och fick ihop riktigt höga poäng.

Total Hope dominerade på Strömsholm
Jonathan Medin och Enya belönades med de högsta poängen vid ridhässtestet på Strömsholm. Foto: Mia Törnberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  SWB Mälardalens tredje och sista unghästbedömningar arrangeras på Strömsholm under helgen. Under lördagen visades 31 hästar vid ridhästtestet, varav en 6-åring i öppen klass, en korsningshäst utom tävlan och ett fölsto.

  18 av hästarna startade i det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger – av dessa hoppades fjorton under ryttare. Tio hästar startade grenspecifikt som dressyrtalanger och tre hästar startade grenspecifikt som hopptalanger.

  Exteriören dömdes av Ove Stenson, gångarterna av Ulrika Jacobs och hoppningen av Marianne Leffler. Utdelningen i dressyr blev sex diplom och nio klass I-hästar, i hoppning blev det två diplom och fem klass I-hästar.

  Fem avkommor till Total Hope

  Två visade avkommor vardera hade Elholms Bonito, Red Hot Chilli och Van Vivaldi, men överlägset mest representerad som fadershingst var Total Hope med fem visade avkommor – där tre av dem kom upp i höga poäng som dressyrtalanger. Allra högst poäng vid ridhästtestet fick Total Hope-dottern Enya, uppfödd av Viveka Fellbom, ägd av Carina Johansson och visad grenspecifikt som gångartstalang av Jonathan Medin. Enya fick åttor rakt igenom på exteriören, och på gångarterna blev det en nia på skritten, 8,5 på galoppen och åttor på de två övriga betygen – totalt 8,2 poäng och dressyrdiplom.

  Carina Johansson bor i Märsta och beskriver sig som hobbyryttare. Hon har tidigare tävlat dressyr, bland annat med Tarot E, som numera rids av pararyttaren Felicia Grimmenhag. Carina startade Tarot E upp till Msv B.
  – Jag hade en unghäst på tillväxt men den skadade sig, så då sökte jag efter en ny häst, berättar Carina om hur Enya kom in i bilden.
  – Egentligen var det annan häst jag var spekulant på, men när jag hörde talas om Enya åkte jag till uppfödaren i Skåne och tittade på henne.

  Enya var då två år, och Carina fastnade direkt för henne. Hon beskriver stoet som jättecool och snäll, och inte rädd för någonting.
  – Sedan är det blicken också, hennes uppsyn. Hon har verkligen något.

  Turbon kopplas på med sadel på ryggen

  Coolheten har hållit i sig, men när det läggs sadel på Enya, då kopplas turbon på.
  – När man leder runt henne på området är hon hur cool som helst, som en 15-årig veteran. Men när man rider, då är det ett sådant tryck. Hon är verkligen häftig.

  Förra året var Enya en halv poäng ifrån dressyrdiplom, och i år valde Carina att ta experthjälp för att ge hästen de allra bästa förutsättningarna.
  – Hon fick vara hos Jonathan i tre veckor innan testet, jag ville ha så fina poäng som möjligt just med tanke på att hon är ett sto och för eventuell framtida avel. Och Enya visade i helgen att hon vuxit till sig sedan förra året. På unghästtestet var det exteriören som stjälpte henne, men nu blev det åttor rakt igenom.

  Nu väntar välförtjänt vila för Enya, och sedan ska Carina återuppta träningen – med fortsatt hjälp av Jonathan Medin. Förhoppningen är att hon i framtiden ska bli en häst som kan gå svår klass i dressyr. Någon tanke att åka på Breeders med Enya hade inte Carina innan testet, egentligen tycker hon det är för tufft att åka så långt för en 4-åring.
  – Men nu när hon är så bra så ska jag nog fundera en vänta till på Breeders ändå, säger Carina.

  Eclair-vs-ridprov-mia-tornberg
  Näst högst bedömd blev Eclaire VS. Foto: Mia Törnberg

  Höga poäng till Eclaire VS

  Näst högst bedömd bland dressyrtalangerna blev Eclaire VS (e Eclectrisch), som visades löshoppad vid det allsidiga ridhästtestet. Eclaire är uppfödd av Vikestallet AB och reds av ägaren Marie Glebenius, och med gångaratsbetygen 7-8-8 och en nia på temperamentsbetyget blev det totalt 8,1 poäng och dressyrdiplom för Eclaire. Noteras kan att Eclaire är mycket nära besläktad en av årets högst bedömda dressyrtalanger vid ridhästtesten: Elva VS belönades med 8,4 poäng i Askersund tidigare i år, och hon har inte bara samma pappa som Eclaire utan Elvas mor är helsyster till Eclaires mormor.

  Höga poäng som dressyrtalang fick även First Ellie SPO (e San Amour) som med 7,5-8-8,5-8 i gångartsbetyg kom upp i 8,0 poäng och erhöll diplom som dressyrtalang. First Ellie SPO visades löshoppad vid det allsidiga ridhästtestet.

  Zox-j-up-mia-tornberg
  Zox J var en av hästarna som toppade i hoppning. Foto: Mia Törnberg

  Delad topp bland hopphästarna

  Bland hopptalangerna toppade två hästar på totalt 8,0 poäng och båda tilldelades hoppdiplom. Cortado K (e Cornet Obolensky) visades grenspecifikt som hopptalang, han är uppfödd av Evha och Anna Koukila, ägs av Lisa Koukila och reds av Sara Li Vestberg. Det blev åttor rakt igenom på alla betyg för Cortado K, samma delbetyg och totalpoäng fick Zox J (e Zambesi) som visades uppsuttet vid det allsidiga ridhästtestet. Zox J är uppfödd och ägd av Jovial AB och reds av Josefin Ström.

  Cortado K belönades med hoppdiplom även förra året då han visades i Sparreholm, och Zox J är en son till den framgångsrika Celine J som har en lång rad placeringar i hoppning upp till svår klass, och själv belönades med hoppdiplom såväl vid 3-årstest och kvalitetsbedömning.

  Högsta delbetyg i hoppning var 8,5 för temperament och samarbetsvilja, och denna siffra gick till Conthici KLT (e Conthinder) som kom upp i totalt 7,9 poäng och hoppdiplom. Conthici KLT tilldelades hoppdiplom även förra året, och Ridsport har tidigare skrivit om den framtida fälttävlansstjärnan hos Anna Freskgård (läs mer här).

  Resultat SWB:s ridhästtest, Strömsholm 29 augusti 2020

  Hästar med minst 77,5 procent.

  DRESSYRTALANGER

  Enya SWB sto 160 cm e Total Hope u Ekina e Scandic, uppf Viveka Fellbom, äg Carina Johansson. (9 8 8,5 8) = 82% diplom

  Eclaire VS (48) SWB sto 165 cm e Eclectrisch u San Prima e Santana, uppf Vikestallet AB, äg Marie Glebenius. (7 8 8 9) = 81% diplom

  First Ellie SPO SWB sto 167 cm e San Amour u First Licity SPO e First Wish, uppf/äg Frida-Marie E & Thomas Olofsson. (7,5 8 8,5 8) = 80% diplom

  Total Fiona K (36) SWB sto 166 cm e Total Hope u Briona e Briar, uppf Karin Jönsson/Stall Geeren AB, äg Sofia Wittlock. (9 7,5 8 7,5) = 79% diplom

  Donatrice SWB sto 165 cm e Flambeau u De Winsor e De Niro, uppf Mats Eriksson, äg Ninni Grande. (7 8 8 8) = 79% diplom

  Vix Vera (33) SWB sto 161 cm e Van Vivaldi u Jipijajpa e Bocelli, uppf Stall Xena, äg Ulrika Cederlöf. (7 7,5 8 8) = 78% diplom

  First Passion I. S SWB val 169 cm e Fairway u Thenómena e Hermes, uppf Ilona Schulz, äg Ulrika Liljeholm. (7 7 8 8) = 77%

  Total Starcrush RN SWB sto 162 cm e Total Hope u La Belle Luna e Loredo, uppf/äg Rebecca Nääs. (8 8 7,5 7,5) = 77%

  HOPPTALANGER

  Uppsutten hoppning

  Cortado K SWB hingst 170 cm e Cornet Obolensky u Qvittra e Quite Easy, uppf Evha & Anna Koukila, äg Lisa Koukila. (8 8) = 80% diplom

  Zox J SWB hingst 169 cm e Zambesi u Celine J e Caretano Z, uppf/äg Jovial AB. (8 8) = 80% diplom

  Conthici KLT SWB sto 169 cm e Conthinder u Inshallah KLT e Jaguar Mail, uppf Ilse Ekenborn, äg Anna Freskgård. (7,5 8,5) = 79%

  Filkes Supernova (2) SWB sto 168 cm e Red Hot Chilli u Sunni Tau e Sunny-Boy, uppf/äg Maria Jurestam. (7,5 8) = 78%

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Årets unghästbedömningar – här finns artiklarna (62)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden