Fälttävlan
24 maj 2019 12:19
Ridsportplus

Anna Freskgård har hittat sin nya fälttävlansstjärna

Ny guldklimpEfter VM-hästen Box Quties död i Tryon i höstas övervägde Anna Freskgård att helt sluta med fälttävlan. Nu står ett framtidshopp, ur samma mödernelinje som Qutie, i boxen som gapat tom sedan VM. Ridsport har spanat in Conthici KLT, som hamnade i stallet av en ren slump och som nu matchas mot de stora uppgifterna.
– Qutie kom till oss som 4-åring och jag ser redan många likheter mellan dem, säger Anna.

Anna Freskgård har hittat sin nya fälttävlansstjärna
Treårsstoet Conthici KLT (e Conthinder u Inshallah KLT e Jaguar Mail, uppfödd av Ilse Ekenborn) är Anna Freskgårds nya framtidshopp i fälttävlanssatsningen. – Hon har allt jag söker efter hos en fälttävlanshäst, lättheten, nerven, elastiska gångarter och en otrolig hoppteknik. Jag föll direkt första språnget hon tog, säger Anna. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Conthici KLT är e Conthinder u Inshallah KLT e Jaguar Mail och uppfödd av Ilse Ekenborn i Skåne. I måndags flyttade hon in i Box Quties tidigare box på Lövsund säteri utanför Tystberga, där Anna Freskgård och sambon William Nilson Fryer har sin bas.

– Jag fick nys om henne redan i vintras. Men smittorna som härjade gjorde att jag aldrig åkte och tittade. Sen såg jag av en slump på Instagram Stories att hon befann sig här i Sörmland för att matchas mot 3-årstesterna. Jag åkte och tittade på en löshoppning och föll direkt i första språnget Hon har precis allt det jag sökt efter, säger Anna.

Freskgard_nyhast1008.
Anna föll pladask… Foto: Privat
Freskgard_nyhast1007.
…när hon såg 3-åringen. Foto: Privat

 

Conthici är helsyster till Conthigo KLT som blev den högst bedömda fyraåringen på unghästtesterna på Bollerup den gånga helgen, riden av Carl-Walter Fox.

Mormorsmor är Lady Like II KLT, halvsyster till Annas tidigare tävlingshäst Box Qutie, som skadades så svårt i terrängen på VM i Tryon i höstas att hennes liv slutligen inte gick att rädda.
– Att de har samma mödernelinje känns så klart speciellt. Qutie kom till oss som 4-åring och jag ser redan många likheter mellan dem, säger Anna medan hon fixar iordning stoet inför fotograferingen.
– Hon är cool i temperamentet, men har samtidigt mycket nerv. Och så är hon känslig om benen, precis som Qutie var.

Freskgard_nyhast1001.
Box Quties box har stått tom sedan stoet dog på VM i Tryon förra året.
– Det har känts svårt att ställa någon annan där. Nu får Conthici ta över den och det känns väldigt bra att fylla den med en häst med minst lika fina kvaliteter som den som stod i den tidigare, säger Anna Freskgård. Foto: Lina Nydahl

Äger själv

Till skillnad från Box Qutie, ägs Conthici KLT helt och hållet av Anna Freskgård själv.
– Jag är oerhört tacksam att Ilse lät mig köpa loss henne. Det är den första häst jag ägt som har alla kvaliteter från början. Nu är det upp till mig att förvalta dem på bästa sätt och det känns väldigt spännande.

Tiden efter Quties död har varit tung. Dessutom skadade sig Anna allvarligt i axeln i vintras, då hon föll av en häst som skrämdes av en älg. Olyckan har inneburit en rejäl omprioritering av tävlingssäsongen.

– Min förhoppning var att starta i Badminton med Fly Away, men kroppen sade nej, berättar Anna som landat i att 2019 blir lite av ett mellanår som fälttävlansryttare.
– Jag gör min första fälttävlansstart för året på Strömsholm om två veckor, eventuellt med både Techno och Fly Away. Den sista är kvalad till EM i augusti, men säsongen framöver får lite avgöra om vi kommer till start där eller inte.

Mer hoppning

Den sena fälttävlansstarten har dock inte bara varit av ondo. Med två renodlade hopphästar i teamet har det blivit desto större fokus på den parallella elitsatsning hon gör i hoppning.

– Jag har två väldigt fina hopphästar i Lotus af Hagalund och Billy Cointreau som nu går 1,40 och 1,30-klasser med bra resultat, säger Anna och blir avbruten av sitt gosnödiga nyförvärv.

Vissa dagar jag har funderat på att kasta in handduken helt och sluta med fälttävlan.

Att häst och ryttare redan hittat varandra är påtagligt. Målet i år är treårstest om en månad, därefter väntar sommarbete med övriga unghästar på gården.
– Vissa dagar jag har funderat på att kasta in handduken helt och sluta med fälttävlan. Samtidigt är det där jag har mitt liv och jag älskar verkligen sporten.

– Nu känner jag mig för första gången genuint glad igen, fälttävlanssatsningen har fått en nytändning…och den här damen har stor del i det. Hon har allt som krävs och jag tror till och med att hon kan bli snäppet bättre än Qutie. Det är lång väg kvar, men håller planeringen för henne tror jag att jag har en häst för OS både 2028 och 2032.

Fakta

Hästar i stallet just nu

Techno: Valack f. 2009 e: Hip Hop-Swift. Uppfödare Lena Vikman, ägare Sophia Ericcon. Placeringar MSv dressyr, 1,30 hoppning och CCI3*S fälttävlan.

Fly Away V/D N.Ranch:  Valack f. 2005 Uppfödare N.Ranch Stables, Belgien, ägare Anna Freskgård och William Nilson Fryer. Placeringar MSV dressyr, 1,35 hoppning, CSI5*L fälttävlan.

Billy Cointreau: Godkänd hingst f. 2010 e: Billy Congo-Feinschnitt Z. Uppfödare Donal Barnewell, ägare Eva Björkman och WGE Horses. Placeringar internationell 1,45 hoppning.

Lotus af Hagalund: Valack f. 2010 e: Baltimore-Cortez. Uppfödare Hagalunds Sporthästar, ägare Mona Beckman. Tidigare fälttävlanshäst med internationella placeringar som gått unghäst-VM med William i sadeln. Sedan ett år tillbaka hopphäst på heltid tillsammans med Anna. Går nu 1,40 hoppning, placerad 1,35 hoppning internationellt.

Reb´l Fleur: Sto f. 2015 e: Camaro M-Pentagon. Uppfödare och ägare Anna Freskgård. Debuterar inom kort på hoppbanan, går eventuellt Breeders i fälttävlan i höst.

Conthici KLT: Sto f. 2016 e: Conthinder-Jaguar Mail. Uppfödare Ilse Ekenborn, ägare Anna Freskgård.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 112 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-