Avelsnyheter
16 juni 2020 16:51
Ridsportplus

Spanskfödda spontanköpet fick dubbla diplom

Ridhästtest VännäsSpontanköpt vid solsemester i Spanien, och bara riden ett halvår – att det skulle bli dubbla diplom vid ridhästtestet i Vännäs hade inte familjen Lunneborg väntat sig. Men Heartbeat-dottern Beat Ann gjorde allt rätt och imponerade på domarna.

Spanskfödda spontanköpet fick dubbla diplom
SWB-stoet Beat Ann är född i Spanien, och hon spontanköptes av familjen Lunneborg när de var på solsemester. Foto: Karolina Hedvall

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fem hästar visades vid ridhästtestet när Västerbottens Hästavelsförening höll ridhästtest i söndags – samtliga var födda 2016. Fyra av dem visades vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger, av dessa visades tre vid uppsutten hoppning. En häst visades grenspecifikt som dressyrtalang.

Bo Holmlund dömde exteriör och gångarter, och Harald Jönsson satte hoppsiffrorna. Kvalitén på de visade hästarna var hög, och samtliga kom upp i minst klass I-poäng i någon gren. Det delades ut två dressyrdiplom och klass I-poäng till en dressyrtalang, samt två hoppdiplom och klass I-poäng till en hopptalang. En häst tilldelades dubbla diplom.

Gottelli
Gottelli (e Camaro M) hoppade ihop de fina hoppbetygen 8-8,5. Foto: Karolina Hedvall

Två hästar i hopptoppen

8,0 poäng blev högsta totalpoäng i hoppningen, och det tilldelades två hästar som bedömdes allsidigt och hoppades uppsuttet. Dels Gottelli (e Camaro M), uppfödd av Gudesjö Lantbruk och ägd av Emma Fahlman, Maria Ljung, och dels Beat Ann (e Heartbeat), uppfödd av Annica Junhov och ägd av Marie-Louise Lunneborg. Gottelli belönades med 8-8,5 i hoppbetyg, Beat Ann fick dubbla åttor – och båda belönades med hoppdiplom. För Beat Anns del blev det även dressyrdiplom med 7,8 poäng, där galoppen och temperamentsbetyget blev de högsta poängen med åttor.

Beat Ann reds av Ellen Lunneborg från ägarfamiljen, och hon berättar att det var första gången som någon av dem var på en unghästbedömning.
– Allt var helt nytt för oss, vi undrade om man skulle få några priser och så blev det två diplom, säger Ellen.
– Vi hade inte väntat oss ett dressyrdiplom, jag bara red och så fick vi så fina kommentarer.

Stoet är ett spontanköp, och hon är något så udda som en SWB-häst född i Spanien. När Ellen, hennes mamma Marie-Louise och systern Michaela var på solsemester där dök hon upp på en svensk salusida.
– Det var bara trettio minuter från där vi var så vi åkte dit och tittade på henne.
– Hon var inte inriden och vi visste inte riktigt vad vi skulle kolla på, men hon hade en bra stam och det var det som gjorde henne intressant.

Bara riden ett halvår

I december förra året kom Beat Ann till Sverige, och familjen lämnade bort henne för inridning. Strax före jul kom hon hem och har sedan fortsatt utbildats av Ellen och Michaela.
– Hon är så enkel och positiv, men jag hade inte trott att vi skulle hinna med testet eftersom hon låg så mycket efter. Men hon har lärt sig fort.
– En vecka innan åkte vi och testade henne i ett annat ridhus för att se om hon skulle bli helt knäpp, men det gick bra. Hon är alltid så glad.

Tanken är nu att Beat Ann ska bli Ellens och Michaelas tävlingshäst. Ellen är YR-ryttare som förra året startade YR-SM och hon har startat upp till 1,45.
– Vi har ganska nyligen sålt lite hästar och bytt ut hästbeståndet, och vi får se hur det blir. Men först ska hon få vila, sedan ska jag och Michaela rida henne.

Bordeaux
Jämna siffror rakt igenom och dressyrdiplom blev det för Bon Ceaur-sonen Bordeaux. Foto: Karolina Hedvall

Dressyrdiplom till Bordeaux

Högst bedömda dressyrtalang blev hannoveranerhingsten Bordeaux (e Bon Ceur), som förra året visades vid SWB:s bruksprov men inte räckte ända fram. Bordeaux visades löshoppad vid det allsidiga ridhästtester, och med 8,5 på typ och åttor rakt igenom på övriga gångartsbetyg blev det 8,0 som gångartstalang och dressyrdiplom.

Resultat SWB:s ridhästtest, Vännäs 14 juni 2020

Hästar med minst 77,5 procent.
DRESSYRTALANGER

Bordeaux HANN hingst 168 cm e Bon Coeur u Lara Croft e Locksley II, uppf Frank Martens-Bruns, äg Hanna Morrison. (8 8 8 8) = 80% diplom

Beat Ann SWB sto 162 cm e Heartbeat u Cactus e Cardento, uppf Annica Junhov, äg Marie-Louise Lunneborg. (7,5 7,5 8 8) = 78% diplom

Nådhammars Zinfandel SWB val 171 cm e Van Vivaldi u Whalerie LM e Blue Hors Leredo, uppf Therése Bjerketorp/Stuteri Nådhammar, äg Elisa Thorell. (7,5 7,5 7 8) = 77%

HOPPTALANGER
Uppsutten hoppning

Gottelli SWB val 169 cm e Camaro M u Ratima e Rilke, uppf Gudesjö Lantbruk, äg Emma Fahlman, Maria Ljung. (8 8,5) = 80% diplom

Beat Ann SWB sto 162 cm e Heartbeat u Cactus e Cardento, uppf Annica Junhov, äg Marie-Louise Lunneborg. (8 8) = 80% diplom

Fifty Cent SWB val 170 cm e Centaurus u Vatine e Pacific, uppf Maria Noren, äg Andreas Eriksson. (7,5 8) = 77%

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar – här finns artiklarna (62)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden