Avelsnyheter
20 mars 2020 16:25

Publikfritt på unghästtester

CoronasmittanI dagsläget rekommenderar SWB att unghästtesten blir av – men att det ska vara publikfritt.

Publikfritt på unghästtester
Protokollföring vid unghästtest 2019. Foto: Roland Thunholm

Ska unghästtesterna ställas in eller genomföras? I dag kommer SWB med sin rekommendation: kör testen men utan publik.
– Det är regionala föreningar som arrangerar, så vi går bara ut med en rekommendation till dem. Det är möjligt att man kan lätta på en sådan rekommendation om läget vänder. Det är ett tag kvar, de första testerna är den 2 maj och de flesta ligger betydligt senare, säger Emma Thorén Hellsten, avelsledare för SWB.
SWB har varit i kontakt med samtliga regionala föreningar plus flera SWB-domare. – Den information vi kan förmedla i dagsläget är att majoriteten är positiva till att genomföra unghästbedömningarnan som planerat, säger Emma Thorén Hellsten.

Publikfritt om inte läget ändras

En del av anledningen till att testerna kan genomföras är att det går att undvika mänsklig kontakt. En häst kommer med en eller två medhjälpare. Trots det vill alltså SWB att publiken ska hålla sig borta.
– SWB och våra regionala föreningar kommer  tillsvidare att tillämpa Svenska Ridsportförbundets rekommendationer, med tillägget att unghästtesterna ska vara ett publikfritt evenemang om inte smittläget förbättras avsevärt, säger Emma Thorén Hellsten.

Alternativ finns

Det kan också hända att läget förvärras, att anläggningar stänger eller att samhället stängs ner som i Italien.
– Det är viktigt att man vet att det finns en tanke om alternativa scenarion. Om det blir så att myndigheterna stänger ner allt finns en tanke på hur vi kan gå till väga. Men detta är vad vi rekommenderar i dag, säger Emma Thorén Hellsten.

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästbedömningar – här finns artiklarna (62)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden