Avelsnyheter
19 maj 2018 20:24
Ridsportplus

Chaidy i en klass för sig

Unghästtest RomaklosterFå hästar visades vid unghästtestet på Gotland, men av de visade var Conzil-dottern Chaidy i en klass för sig. Chaidy toppade i både gångarter och dressyr, och hennes ägare vann dessutom dagens visningspris.

Chaidy i en klass för sig
Felicia Engfeldt visade fram sin Chaidy som toppade i både dressyr och hoppning på Gotland. Foto: Marika Jonsson/SWB Gotland

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

SWB Gotland höll gemensamt unghästtest för både ridhästar och ponnyer vid Sjonhems ridanläggning i Romakloster. Endast fem 3-åriga hästar visades, varav en avbröt. Tre hästar visades under ryttare och alla ridprov godkändes.

Exteriör och gångarter dömdes av Elisabeth Ljungstorp och hoppningen av Susanne Axén. Alla hästar var efter olika hingstar och ingen hingst hade avkomma ur sin första årgång. Resultatmässigt blev det bland 3-åringarna en klass I-häst i dressyr och två klass I-hästar i hoppning. Inga diplom delades ut till 3-åringarna.

Främst placerad både som dressyr -och hopptalang blev Chaidy, gotlandsfödd och uppföd av Sara Uggelberg och ägd av Felicia Engfeldt. Chaidy belönades inledningsvis med 8,5 både för typ och huvud/hals/bål och fick åttor på benen och galoppen. Diplompoäng blev det i båda grenarna med 47 i dressyr (78,3%) och 47,5 (79,2%) i hoppning, men tyvärr räckte inte disciplinpoängen till för att det skulle bli några diplom utdelade.

Chaidys visades av sin ägare Felicia Engfeldt som blev utsedd till dagens bästa visare, och Felicia var mycket nöjd med dagen och resultatet. Hon berättar att hon är jätteglad i sin häst som hon beskriver som en väldigt trevlig och lättlärd individ som både är snäll och ödmjuk.
– Hon är också full av energi och har dessutom ett bra psyke, berättar Felicia.

Till skillnad från andra hästar ser dock Chaidy bara på ett öga. Hon är blind på vänster öga sedan födseln, men Felicia berättar att det inte bekommer henne så mycket.
– Det märks lite när hon måste vända på huvudet för att se allt som händer, men annars är hon precis som vilken häst som helst.

Felicia visade även fram Chaidys mamma både som 3-åring och på kvalitetsbedömning som 5-åring. Hon berättar att Chaidy är väldigt lik sin mamma, men av en större modell. 167 centimeter landade måttstocken på i Sjonhem.

Hoppstammade Chaidy ska nu semineras med dressyrhingsten Total Hope. Felicia tävlar själv i båda grenarna och tanken är at Chaidy ska bli hennes kommande tävlingshäst. I vilken gren vet hon inte riktigt ännu.
– Vi får se vad Chaidy vill bli, hon har alla möjligheter att lyckas i båda grenarna.
– Det är synd att inte fälttävlan är så stort här på Gotland för det tror jag hon skulle passa extra bra för.

 

Resultat SWB:s unghästtest för 3-åriga hästar, Romakloster 19 maj 2018

Hästar med minst 77,5 procent.
DRESSYRTALANGER

Chaidy SWB sto 167 cm e Conzil u Nidnoy e Niveau, uppf Sara Uggelberg, äg Felicia Engfeldt. 8,5 8,5 8 7 7 8 = 78,3%

 

HOPPTALANGER

Chaidy SWB sto 167 cm e Conzil u Nidnoy e Niveau, uppf Sara Uggelberg, äg Felicia Engfeldt. 8,5 8,5 8 8 7 7,5 = 79,2%

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästtester 2018 (44)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden