Avelsnyheter
19 maj 2018 21:38
Ridsportplus

Maison Hill tog sitt andra diplom

Unghästtest RomaklosterFörra året blev han högst bedömda 3-åring på Gotland. Nu var Maison Hill tillbaka för bedömning – och visst blev det diplom för honom även som 4-åring.

Maison Hill tog sitt andra diplom
Enda 4-åriga SWB-hästen som visades på Gotland var Maison Hill, och precis som i fjol belönades han med gångartsdiplom. Visare är Anna Jansson-Bergqvist. Foto: Marika Jonsson/SWB Gotland

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Endast en 4-årig SWB-häst visades vid SWB Gotlands unghästtest för 4-åriga hästar vid Sjonhems ridanläggning i Romakloster. Domarna som bedömde den enda deltagaren var Elisabeth Ljungstorp i både exteriör och gångarter, samt Susanne Axén vid löshoppningen.

Maison Hill (e Carlton Hill VDL) hette deltagaren, och han var hästen som blev högst bedömd av 3-åringarna på Gotland förra året (läs mer här). I år belönades han med en åtta på rastypen, och i gångartsbetyg blev det jämna åttor rakt igenom för alla fyra betyg. Totalt 78,3 procent, dressyrdiplom och disciplinpoäng som räcker för kvalificering till 4-årschampionat.

I fjol valde ägarna att inte åka till 3-årschampionatet med Maison Hill.
– Det är för tufft för de unga hästarna när vi bor på Gotland och åka den långa resan, berättar ägaren och uppfödaren Gerd Jansson.
– Men nu i år när han blivit ett år äldre så har vi tänkt satsa och visa honom, vi får åka ner med honom i god tid innan.

Maison Hill är den sjunde av modern Cayennes avkommor som visats vid unghästtest, och Gerd berättar att alla visade har fått diplom eller klass I. Även Cayenne är en egen uppfödning, och lite speciellt är att familjen även fött upp morfadern Arric.
– Det är en häst som Pernilla André tävlade i Grand Prix-klasser, berättar Gerd.

Tanken med Maison Hill är att han ska bli dottern Anna Jansson-Bergqvists framtida tävlingshäst, och Gerd beskriver honom som en häst med mycket bra sporthästmodell.
– Det är en väldigt trevlig individ med ett jättebra temperament och tre jämna gångarter.

Även vid löshoppningen blev det ett fint resultat för Maison Hill med 7,5-7,5 i hoppsiffror, totalt 74,6 procent och klass I som lovande hopptalang.

Resultat SWB:s unghästtest för 4-åriga hästar, Romakloster 19 maj 2018

Häst med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 4-årschampionat
Inom parantes gångarts- respektive hoppdomarens poäng

LOVANDE DRESSYRHÄSTAR

Maison Hill SWB val 167 cm e Carlton Hill VDL u Cayenne e Arric, uppf Gerd & Leif Jansson, äg Gerd & Leif Jansson, Anna Jansson-Bergqvist. (8 8 8 8) = 78,3% diplom C

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästtester 2018 (44)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden