Avelsnyheter
12 juni 2018 13:00
Ridsportplus

Otursföljda Ballerina lyckades fint i Målsryd

Unghästtest MålsrydVid unghästtestet i Målsryd var Ballerina en av två hästar som belönades med dressyrdiplom. Ett resultat som var till stor glädje för uppfödarna, då det länge såg ut som Ballerina inte ens skulle kunna visas i år.

Otursföljda Ballerina lyckades fint i Målsryd
Fürstenball-dottern Ballerina belönades med dressyrdiplom i Målsryd. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid Södra Älvsborgs Läns Hästavelsförenings unghästtest visades tio 3-åriga hästar fram för bedömning. Hans Wallemyr dömde exteriör, gångarter och hoppning, medans Vanja Wallemyr dömde de åtta ridproven – alla godkändes.

Det delades ut två dressyrdiplom och ytterligare en häst fick klass I-poäng som dressyrtalang. I hoppning blev det två klass I-hästar.

Alla visade hästar var efter olika hingstar, och hingstar med avkomma ur sin första årgång var Deadoro, Frans Andreo II och Diero Lux N.

Två hästar kom på delad förstaplats som dressyrtalanger: Ballerina (e Fürstenball), uppfödd och ägd av Leif och Berit Bodestig, samt LarCas Darious (e Deodoro), uppfödd och ägd av Catarina och Lars Gustafson. Båda hästarna fick ihop totalt 47 poäng (78,3%) och erhöll varsitt dressyrdiplom. LarCas Darious belönades med 7-8,5-8 i gångartssiffror medans Ballerina fick något högre i gångartsbetyg med 7-8,5-8,5.

Problem med tandömsning

Det var länge osäkert om Ballerina skulle kunna visas vid årets unghästtest. Uppfödaren Berit Bodestig berättar att Ballerina haft ovanligt stora problem med tandömsning och det har under lång tid inte gått att använda bett på henne.
– Vi upptäckte hur hon började spotta ut bollar på lösdriften och började bli mager, så vi tog in henne för att fodra upp henne och lät även en hästtandläkare titta på henne, berättar Berit.
– Tandläkaren trodde inte vi skulle kunna visa henne eftersom hon inte kunde ha bett i munnen, och vi blev så ledsna för vi ville gärna visa vår fina häst.

Tandproblemen kom att bli bättre, men ovanpå det fick Ballerina en spark i hagen när hon var ute på lösdriften igen. I mitten av april hamnade hon därför ännu en gång på stall, vilket Ballerina inte varit van vid.
– Det kändes bedrövligt och Ballerina tappade i massa under vilan, och sedan var det bara att börja om från början igen.

Första gången i galopp med ryttare på ryggen

Det är Berit och Lars dotter Karolina Alfredsson Bodestig som ridit in och tränat Ballerina inför unghästtestet, och trots både tandproblem och sparken i hagen lyckades Ballerina repa sig bra att familjen valde att visa henne i Målsryd. Men Berit berättar att det var med hjärtat i halsgropen hon tittade på ridprovet – Ballerina hade nämligen aldrig galopperat med ryttare på ryggen tidigare utan det blev första gången under ridprovet.
– Karro tog allt väldigt lugnt och det blev några galoppsteg i båda varven så hon fick sitt diplom, säger Berit.

Det fina resultatet som Ballerina ändå fick har fått Berit att vilja betäcka mamman Barcelona igen – den här gången med Fürst Romancier som är en halvbror till Ballerinas pappa Fürstenball.
– Ballerina har lite veka kotor så vi väljer att ta en lite grövre hingst den här gången.

Även Ballerina ska betäckas i år, och där lutar det mot att Berit använder Bordeaux. Tanken är att hon ska få ett föl och förhoppningsvis ska Ballerina kunna visas vid unghästtestet som 5-åring igen. Därefter är planen att Ballerina ska bli Karolinas framtida tävlingshäst i dressyr.

Klass I-häst i hoppning

Högst betyg i hoppning fick Fairy’s Little Dhiva (SWB sto 170 cm e Diero Lux N u My Fairytale e Ramiro-Sohn F, uppf Katarina Samuelsson, äg Linda Hansen) som belönades med 8,5-8 i hoppbetyg och landade på klass I-poäng som hopptalang.

 

Resultat SWB:s unghästtest för 3-åriga hästar, Målsryd 9 juni 2018

Hästar med minst 77,5 procent.

 

DRESSYRTALANGER

Ballerina (12) SWB sto 164 cm e Fürstenball u Barcelona e JJ RayBan, uppf/äg Leif & Berit Bodestig Stall Hagelyckan. 8 8 7 7 8,5 8,5 = 78,3% diplom

LarCas Darious SWB hingst 171 cm e Deodoro u LarCas Haya e Highcruiser, uppf/äg Catarina & Lars Gustafson. 8,5 8 7 7 8,5 8 = 78,3% diplom

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästtester 2018 (44)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden