Avelsnyheter
29 maj 2018 09:05
Ridsportplus

Fidelina enda 4-åringen i Högbo

Unghästtest HögboEndast en häst visades vid unghästtestet för 4-åriga hästar i Högbo. Knabstrupperkorsningen Fidelina fick sina högsta betyg i hoppningen, men framförallt var det den goda samarbetsviljan hon visade som ägaren Klara Wirdby värderade högst.

Fidelina enda 4-åringen i Högbo
Fidelina visade god samarbetsvilja vid löshoppningen. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Uppslutningen bland deltagarna i unghästtestet för 4-åriga hästar i Högbo var mager. Endast en häst kom till start vid Gävleborgs Hästavelsförenings arrangemang, där exteriören dömdes av Hans Wallemyr, gångarterna av Vanja Wallemyr och hoppningen av Mikael Norlin.

Den deltagande hästen hette Fidelina (SWB sto 164 cm e Fighting Alpha u Fallerina e Falleur, uppf/äg Klara Wirdby) och hon är registrerad på grå papper hos SWB. Mamman till Fidelina är knabstrupper, men Fidelina har inte ärvt den klassiska färgteckningen utan är en fux med bläs.
– Hon fick omdömet att hon var av den äldre modellen, men det är mamman också och det var därför jag valde just den hingsten, berättar uppfödaren och ägaren Klara Wirdby.

Fidelina visades löshoppad och det var i hoppningen som de högsta poängen kom. Hoppbetygen blev 7-8, men totalt kom Fidelina inte upp i klass I-poäng. Klara Wirdby är dock jättenöjd med hästens prestation.
– Vi är nöjda bara över att hon gjorde ett fullt godkänt test och att hon visade en så god samarbetsvilja i hoppningen, säger Klara, och tillägger att det var en bra möjlighet för hennes 15-åriga dotter Ellen att få prova på att utbilda en unghäst.
– Fidelina gick in och visades helt själv i ridhuset som hon aldrig hade gjort något annat, och sprang runt som hon var en ridskolehäst.

Klara menar att unghästtesternas resultat är anpassade för elithästar, men att de allra flesta ryttarna varken vill eller kan ha elithästar.
– Hästarna kan visa många andra kvalitéer som kan vara nog så värdefulla, men dessa vägs inte in i samma utsträckning som de andra betygen.

Tanken med Fidelina är nu att hon ska bli kvar som en familjehäst, och dottern Ellen fick blodad tand efter den lyckade visningen och funderar nu på att prova Fidelina vid någon mindre hopptävling

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästtester 2018 (44)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden