Avelsnyheter
8 maj 2018 12:57
Ridsportplus

Revansch för Niagara JAZ

Unghästtest FrödingeAngelica Karlsson har alltid trott på Niagara JAZ, men vid förra årets 3-årstest ville det sig inte riktigt. I år tog hon revansch med dressyrdiplom och championatskvalificering i Frödinge.

Revansch för Niagara JAZ
Nina Lilja red Niagara JAZ till fina poäng i Frödinge. Foto: Emma Kull

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid Norra Kalmar Läns Hästavelsförenings unghästtest i Frödinge arrangerades årets första test för 4-åriga hästar. Uppslutningen var dock mager då endast två hästar fanns med i startfältet. Jan-Ove Olsson dömde exteriören, Ann-Kristin Karlsson gångarterna och hoppningssiffrorna sattes av Mikael Nolin.

Dressyrdiplom och poäng som räckte till championatskvalificering fick Angelica Karlssons uppfödning Niagara JAZ (e Blue Hors Zack). Niagara fick 8,5 i betyg för sin typ, sin trav och i temperamentsbetyg. Siffrorna från gångartsdomaren blev 7,5-8,5-8-8,5 och totalt landade Niagara på 80,4 procent. En härlig revansch från förra årets 3-årstest då Niagara helt plötsligt inte var på sitt vanliga kavata humör.
–  Hon var den jag trodde på mest av mina 3-åringar förra året så jag hade satsat lite extra på henne och skickat henne till Yvonne Österholm, berättar Angelica.
Snopet blev det när Angelicas två andra 3-åringar fick diplom förra året men inte Niagara som hon trodde mest på.

Niagaras mamma Nuit Blanche är själv högt bedömd på unghästtest och fick 50 poäng som 3-åring. Hon har lämnat den högt bedömda Nuit Noblige och även Niagaras helbror Nikon JAZ som Blue Hors ropade in på elitfölsauktionen 2015. Niagara själv inledde sin karriär med att bli ett av de högst bedömda gångartsfölen i Norra Kalmars län 2014.
– Hon har alltid varit väldigt sympatisk, snäll och trevlig, berättar Angelica.
– Dessutom är hon väldigt sprallig och lekfull, hon leker på hingstars vis och har den här vintern lekt med både 1-årshingstar och en shetlandsponny.

Niagara JAZ (45) SWB sto 173 e Blue Hors Zack u Nuit Blanche e Don Schufro, uppf/äg Angelica Karlsson. (7,5 8,5 8 8,5) = 80,4% diplom C
Niagara JAZ i helfigur. Foto: Angelica Karlsson

Lekfullheten har även gått så långt att Niagara en gång fått bli hopsydd i huvudet efter en alltför våldsam lek med en äldre valack. Men förutom denna lilla incident berättar Angelica att det mesta alltid är problemfritt med Niagara.
– Även om hon är stor så har hon varit lätt att rida in och hon är hela tiden positiv och arbetsvillig.
– Jag har i många år samarbetat med Nina Lilja som är jätteduktig på unghästar, och hon red henne mycket trevligt i Frödinge.
För övrigt kan nämnas att unghästtestet i Frödinge var Niagaras första ridning utomhus – en uppgift hon tog sig an med ro.

Nu väntar en skön sommarvila för Niagara. Skorna åkte av redan på bedömningsplatsen – ”dagens bästa moment enligt Niagara själv” – och hon är redan ute på bete, och till hösten blir det dags för championatet. Någon betäckning blir det dock inte i år. I fjol seminerades Niagara med Hesselhöj Donkey Boy men tog sig inte. Istället får Niagara se fram emot ett lillasyskon efter Donkey Boy då mamma Nuit Blanche är dräktig med honom.
– Nuit Blanche är sjutton år nu så jag vet inte hur många fler föl det blir efter henne, det hade varit trevligt att behålla Niagara som avelssto. Men först ska hon ut i sporten, sedan får vi se, säger Angelica.

Även den andra deltagande hästen Fhilippe (SWB val e Clever Hill Q-Edinburg, uppf Karolina Hårsmar & Linnea Borgenvall, äg Cecilia Rosengren) erhöll klass I-poäng som dressyrtalang med 8-7,5-7,5-8 i gångartssiffror och totalt 77,1 procent. Ingen av de 4-åriga hästarna fick klass I-poäng i hoppning.

 

Resultat SWB:s unghästtest för 4-åriga hästar (och 5-åriga ston som haft föl), Frödinge 6 maj 2018

Hästar med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 4-årschampionat
Inom parantes gångarts- respektive hoppdomarens poäng

LOVANDE DRESSYRHÄSTAR

Niagara JAZ (45) SWB sto 173 cm e Blue Hors Zack u Nuit Blanche e Don Schufro, uppf/äg Angelica Karlsson. (7,5 8,5 8 8,5) = 80,4% diplom C

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästtester 2018 (44)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden