Avelsnyheter
12 juni 2018 08:54
Ridsportplus

Dubbeldiplom till Florette HL i Boden

Unghästtest BodenVid unghästtestet i Boden toppade Florette HL i både dressyr och hoppning med dubbla diplom som utdelning. Poängen räckte även för att kvalificera sig till 3-årschampionatet i dressyr.

Dubbeldiplom till Florette HL i Boden
Florette HL visade sig vara en riktig dubbeltalang och belönades med både dressyr- och hoppdiplom i Boden. Foto: Lina Bäcklin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sju 3-åriga hästar startade vid Norrbottens Hästavelsförenings unghästtest i Boden. Fem av dem visades ridna och alla ridprov godkändes. Ensam domare för dagen var Hans Wallemyr som dömde exteriör, gångarter, hoppning och även ridproven.

En häst belönades med dubbla diplom och fyra hästar kom upp i klass I-poäng som dressyrtalanger. Benetton Dream FRH hade två visade avkommor, och Diero Lux N var den enda hingsten med avkomma ur sin första årgång.

Dagens klarast lysande stjärna var Florette HL (e Luxus CML), uppfödd av Hanna Monie-Landerö och ägd av Charlotta Polewey. Det feminina lilla stoet belönades med 8,5-8-8 i gångartssiffror och fick ihop 48 poäng (80%) som dressyrtalang, där det blev dressyrdiplom och kvalificering till 3-årschampionat och rikssto. I hoppning blev det 8-8 i betyg över hinder och totalt 47,5 poäng (79,2%) med diplom även där.

Charlotta Polewey hade med sig tre hästar vid unghästtestet i Boden, två 3-åringar och en 4-åring. Hästarna köpte hon i februari förra året, och det är första gången hon har utbildat unghästar och även första gången hon visat på unghästtest. Charlotta berättar att hon tävlar i dressyr upp till Msv B men gärna vill ta sig lite längre.
– Jag har bara ridit på vanliga hästar förut men nu ville jag ha en lite finare gångartshäst, förklarar Charlotta.
– Så jag köpte de här tre unghästarna för att utbilda själv, och tanken är att jag ska välja en att behålla och sedan sälja de andra.

Florette beskriver hon som ”galet fin” och Charlotta tror att hon inte kommer att kunna sälja henne, och hon hoppas att stoet även kommer att hålla ridmässigt i framtiden.
– Hon är så behaglig att hålla på med, mjuk i temperamentet och alltid med på allt. Hon har aldrig ett öra bakåt.
– Vi kallar henne för ”Ferdinand” här hemma för hon håller alltid på att lukta på en, samtidigt som hon aldrig skulle nafsa.

Eftersom Florette är köpt för ridning finns det inga tankar i dagsläget på att ta något föl på henne. Däremot är det inte helt omöjligt att Charlotta åker till Breeders med de två hästar hon kvalade dit, både Florette och 4-åringen Sang Real.

 

Resultat SWB:s unghästtest för 3-åriga hästar, Boden 10 juni 2018

Hästar med minst 77,5 procent.
R = SWB-stoet kvalificerad för Riksutställning
C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat

 

DRESSYRTALANGER

Florette HL SWB sto 160 cm e Luxus CML u Riviera e Ragazzoni, uppf Hanna Monie-Landerö, äg Charlotta Polewey. 8 8 7,5 8,5 8 8 = 80% diplom C R

SP Royal Dream SWB val 162 e Benetton Dream FRH u Queen Elisabeth e Rubinrot, uppf Stall Pikeur HB, äg Maria Norén. 9 8 7 7,5 7,5 7,5 = 77,5%

 

HOPPTALANGER

Florette HL SWB sto 160 cm e Luxus CML u Riviera e Ragazzoni, uppf Hanna Monie-Landerö, äg Charlotta Polewey. 8 8 7,5 8 8 8 = 79,2% diplom

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästtester 2018 (44)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden