Avelsnyheter
11 maj 2018 14:36
Ridsportplus

Dubbeltalangen Casa’n Ova glänste i Nybro

Unghästtest NybroTopphästarna var jämna i Nybro. Allra jämnast var Cassini-sonen Casa’n Ova – inköpt som ett samarbetsprojekt och som åkte hem från unghästtestet med dubbla diplom.

Dubbeltalangen Casa’n Ova glänste i Nybro
Dubbeltalangen Casa'n Ova åkte hem med två diplom från Nybro - i hoppning räckte det även till championatskval. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

På Kristi Himmelfärdsdagen 10 maj arrangerade Södra Kalmar Läns Varmblodsklubb unghästtest för 3-åringar i Nybro. Elva hästar visades upp för domarduon Elisabeth Ljungstorp och Harald Jönsson. Elisabeth dömde exteriör, gångarter och ridprov, Harald satte hoppsiffrorna. Nio av hästarna visades under ryttare och alla ridproven godkändes.

Bland dressyrtalangerna fick tre hästar diplom och två hästar klass I-poäng. På hoppsidan blev det två diplom och tre klass I.

Hip Hop hade två avkommor med, i övrigt var alla efter olika hingstar. Den hingst som hade en avkomma med ur sin första årgång var Frans Andreo II.

En riktig dubbeltalang fanns i startfältet. Casa’n Ova (e Cassini II) segrade i hoppning och kom på delad andraplats i dressyr med diplom i båda grenarna – poängen räckte till championatskval i hoppning. Siffrorna på Casa’n Ova var mycket jämna med 8,5 för typen och åttor på alla andra bedömningspunkter utom trav där det blev en sjua. Totalt 48,5 poäng (80,8%) i hoppning och 47,5 poäng (79,2%) i dressyr.

Ägaren Eva Åfors från Ulfsborgs Gård AB köpte in Casa’n Ova från uppfödaren Kirsten Olsen-Norén för ungefär ett år sedan. Eva tävlar inte själv utan hästen är ett samarbetsprojekt med unghästutbildaren Matilda Adolfsson och tävlingsryttaren Jens Persson.
– Vi brukar göra så att Matilda rider in dem och visar dem som unghästar, sedan tar Jens över när det är dags för tävling, berättar Eva.

Älskar sporten

Eva har varit aktiv i hästvärlden länge och har själv tidigare fött upp hästar. Hon älskar sporten och vill idag göra en insats för den och vara en del av den genom att köpa in unga hästar som tillsammans med Jens får klättra upp i klasserna, en i taget.
–  Just nu har vi en 6-åring som vi nyligen var nere på Zangersheide med, berättar Eva.

Casa’n Ova tror hon kan bli riktigt bra. Om han ska gå 3-årschampionatet eller ej har Eva inte bestämt sig för ännu, men tanken är i alla fall att han ska matchas mot 4-årschampionatet nästa år. Och förhoppningen är att han ska bli så pass bra att ha kan få framgångar tillsammans med Jens.

På andra plats bland hopphästarna med dagens högsta hoppbetyg placerade sig BE Africa (e Hip Hop) med 9-9 i hoppsiffror. Totalt 47 poäng (78,3%) och hoppdiplom, men tyvärr ingen kvalificering till championat på grund av för låga totalpoäng.

Ytterligare en nia delades ut i hoppbetyg och det var BG’s Sweet Leaf (20) (SWB e Cartier-Etrusco, uppf/äg Erika Lorensson) som belönades med hoppsifforna 9-8 och kom upp i klass I-poäng. Klass I fick även BE Africa:s stallkompis och halvsyster BE Lady (SWB e Hip Hop-Lemon, uppf/äg Eva & Bo Pettersson) med 8-8 i hoppbetyg.

Fjärde generationen

Segrade bland dressyrtalangerna gjorde Zuidenwind-dottern Kornette. Stoet ägs av Ulrika Andersson och kommer ur Alf Carlssons uppfödning i fyra generationer med stoet Kortau som stamsto. Kornette har samma mamma som Kondezza som blev bästa 3-åriga gångarshäst i Tingsryd i fjol, och Korona som blev bästa 4-åriga gångartshäst i Tingsryd 2016 – Korona är dessutom helsyster till Kornette med Zuidenwind som pappa. Kornette var jämnheten själv och fick åttor rakt igenom i protokollet. Totalt blev det 48 poäng (80%), dressyrdiplom och kvalificering till championat och Rikssto.

Det tredje diplomet bland dressyrtalangerna gick till Totilas-dottern Miss Decibell, som med gångartssiffrorna 7-9-8 landade på totalt 47,5 poäng (79,2%). Miss Decibel var den enda häst som fick en delpoäng över åtta på någon av sina gångarter, och det var på traven där hon belönades med en nia.

Intensiva dagar

Visare till båda topphästarna Casa’n Ova och Kornette var Matilda Adolfsson, som dessutom var dagens mesta visare med fyra hästar på schemat. Matilda var även med i arrangörsstaben och hade intensiva dagar både innan och under unghästtestet.
– Jag har ett annat heltidsjobb som jag fick ta semester från i en vecka för att hinna med att fixa banan, tvätta och fläta och sådant. Som tur är har jag ett bra team runt mig med bland annat min syster Lisa Adolfsson som varit med mig i många år nu.
– Och det är alltid kul att jobba med fina och trevliga hästar, summerar hon dagens framgångar som visare.

 

Resultat SWB:s unghästtest för 3-åriga hästar, Nybro 10 maj 2018

Hästar med minst 77,5 procent.
R = SWB-stoet kvalificerad för Riksutställning
C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat

DRESSYRTALANGER

Kornette SWB sto 163 cm e Zuidenwind u Kiara e Sack, uppf Alf Carlsson, äg Ulrika Andersson. 8 8 8 8 8 8 = 80% diplom C R

Casa’n Ova SWB val 169 cm e Cassini II u One’n Only e Oramé, uppf Kirsten Olsen-Norén, äg Ulfsborgs Gård AB. 8,5 8 8 8 7 8 = 79,2% diplom

Miss Decibel OLD sto 169 cm e Totilas u Cleopatra e Jazz, upp Tailormade Horses APS, äg Emelie Larsson. 8,5 8 7 7 9 8 = 79,2% diplom

HOPPTALANGER

Casa’n Ova SWB val 169 cm e Cassini II u One’n Only e Oramé, uppf Kirsten Olsen-Norén, äg Ulfsborgs Gård AB. 8,5 8 8 8 8 8 = 80,8% diplom C

BE Africa (14) SWB sto 160 em e Hip Hop u Arizona e Ragazzo, uppf/äg Eva & Bo Pettersson. 7 7 8 7 9 9 = 78,3% diplom

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästtester 2018 (44)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden