Avelsnyheter
10 juni 2018 19:39
Ridsportplus

Långbenta Langs Othello är Lollos framtidshopp

Unghästtest AvestaMålet är att ta sig till Breeders i höst, och det blev nära för Langs Othello i Avesta. Nu nådde han inte riktigt ända fram, men matte Lollo Olsson tror på sin stora, långbenta häst och hoppas kvala till finalen på annat sätt.

Långbenta Langs Othello är Lollos framtidshopp
Enda deltagaren vid unghästtestet för 4-åringar i Avesta var Langs Othello, som belönades med klass I-poäng som lovande dressyrtalang. Här med hästskötaren Lina Calisdendorff. Foto: Ann-Sophie Annerstedt

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Endast en häst visades vid SWB Dalarnas unghästtest för 4-åriga hästar i Avesta, exteriören dömdes av Ove Stenson, gångarterna av Jan-Ove Olsson och hoppningen av Marianne Leffler.

Målet för ägaren Lollo Olsson var att kvala sin Langs Othello (SWB val e Bellagio u Comtesse e Bernstein, uppf Poul Erik Lang) till Breeders, och även om det var nära kom Othello inte riktigt upp i siffrorna som behövdes i Avesta. Han belönades med 7,5-8-8,5-7 i poäng från gångartsdomaren och totalt blev det 76,7 procent och klass I som dressyrtalang.
– Vi försöker kvala till Breeders på annat sätt istället, och jag startar honom i Enköping i augusti, berättar Lollo.

Hoppade på kryckor

I Avesta hoppade Lollo på kryckor och Othello fick visas fram av Emma Mattisdotter. Men tanken är att Othello ska bli Lollos framtida dressyrhäst. Hon köpte honom i december av väninnan Charlotte Haid Bondergaard, som precis som Lollo är från Insjön. Charlotte blev förtjust i en D-ponny som Lollo visade upp vid en invigning – en ponny som Lollo tävlat i dressyr upp till Msv C mot stora hästar. Charlotte tyckte så mycket om ponnyn att hon köpte den, och erbjöd Lollo en annan häst.
– Hon berättade att hon hade en häst som skulle passa mig, och visade upp Othello, berättar Lollo.
– Kanske inte den första hästen jag själv hade tänkt på då jag själv är 1,50 lång och Othello är nästan 1,80 i mankhöjd.

180610_langsothello2
Lollo Olsson med sin stora häst Langs Othello. Fotot taget vid ett annat tillfälle. Foto: Privat

Lollo har ridit in Othello under våren, och storleksskillnaden till trots har ekipaget funnit varandra. Lollo är mycket förtjust i sin häst, och hon beskriver honom som känslig men med mycket power. Även om han bara har blivit riden ett halvår sitter allt som behövs inför en eventuell Breeders-final, även om Othello fortfarande inte är så stark.

180610_langsothello
Galoppen har blivit Othellos starkaste gångart. Här ses han med Lollo på ryggen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Privat

När det gäller rörelserna förklarar Lollo att det är traven man har tittat på mest, och hon beskriver den som rörlig och elastisk. Galoppen var i början mer eller mindre tvåtaktig, men ju mer Lollo har hoppat med Othello desto bättre har galoppen blivit.
– Den är rund och stor och även om han kan vara lite vinglig i övrigt med sina långa ben så har han en stadig galopp, säger Lollo, och det var också galoppen han fick högst betyg på i Avesta.

Forsätter sin dressyrsatsning

Oavsett om ekipaget tar sig till Breeders i höst eller ej, så kommer Lollo fortsätta sin satsning på sin stora häst.
– Han har ett bra huvud och är väldigt begåvad, jag tror han kommer kunna långt.

Langs Othello visades löshoppad men kom inte upp i klass I-poäng som hopptalang.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästtester 2018 (44)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden