Avelsnyheter
27 maj 2018 12:01
Ridsportplus

Ajas Linnea – bäst när det gäller

Unghästtest HögboVid unghästtestet i Högbo visade Ajas Linnea att hon är bäst när det gäller. Även om hon var spänd vid genrepet blev det höga poäng rakt igenom när poängen skulle sättas - dubbla diplom och dubbla championatskvalificeringar blev det för henne.

Ajas Linnea – bäst när det gäller
Ulf Lind visade sin uppfödning Ajas Linnea som toppade både gångarter och hoppning i Högbo. Foto: Adina Larsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Femton hästar visades när Gävleborgs Hästavelsförening höll unghästtest för 3-åriga hästar, varav en 4-åring. Nio av hästarna visades ridna och alla ridprov godkändes. Exteriör- och gångartsdomare var Hans Wallemyr, hoppningen dömdes av Mikael Norlin och ridproven av Vanja Wallemyr.

En häst tilldelades dubbla diplom. Bland dressyrtalangerna blev det ytterligare två dipom och två klass I, och i hoppning ytterligare två klass I-hästar.

Två avkommor hade Sir Oldenburg, alla övriga visade hästar var efter olika hingstar. Bergåkras Amaranth hade med en avkomma ur sin första årgång.

Dubbla diplom belönades Ajas Linnea (e Luxus CML) med. Stoet fick genomgående mycket fina siffror och ingen delpoäng på någon av bedömningspunkterna var under åtta. Slutpoängen i både dressyr och hoppning blev 50,5 poäng (84,2%) för Ajas Linnea, och förutom de dubbla diplomen blev det championatskvalificering i båda grenarna.  Alla disciplinpoäng – det vill säga alla delpoäng för gångarter och hoppning – belönades med betyget 8,5.

Ajas Linnea ägs av Ulf Lind, som fött upp stoet tillsammans med Eva Gustavsson. Härstamningsmässigt har hon en dressyrhingst som far och mamman är hoppstammad.
– Men hon är dubbelstammad hela vägen bakåt och har både Flemmingh och Lucky Boy xx i härstamningen och de har ju lämnat bra i båda grenarna, säger Ulf Lind, som berättar att han ofta haft hoppstammade hästar att rida på även om han själv mest rider dressyr.

Linneas mamma I’m Just Cute köpte Ulf när hon var ett halvår gammal. Hon råkade ut för en olycka på lösdriften och förlorade ett öga, och fick då smeknamnet ”Aja” – det är det namnet som även Ajas Linnea nu bär efter sin mamma.
– Aja var hög och elegant och jag tog ett antal avkommor på henne. Hon hade ett stort register i hoppningen och var snabbtänkt i huvudet, berättar Ulf.

Något 3-årschampionat blir det inte för Ajas Linneas del, hon är lite för känslig för det tycker Ulf.
– Jag är rädd att det ska ta för mycket på henne psykiskt, hästarna ska vara riktigt coola om de ska tåla championatet.

Känsligheten beskriver Ulf som att Linnea är så uppe i varv och ambitiös inför sin uppgift att det ibland kan knyta sig för henne. Ulf berättar att han haft sina undringar på vad det ska bli av henne, och att hon var spänd och presterade inte på topp när han visade henne på genrepet innan unghästtestet.
– Därför blev jag jätteglad att hon kunde visa upp sig nu och plocka fram det bästa när det var dags, och det säger ju att temperamentet är rätt på henne.

Nu väntar en härlig sommarvila för Ajas Linnea, och kanske blir det betäckning också – Ulf har inte riktigt bestämt sig hur han ska göra där. Kanske blir det i sådana fall en hopphingst han väljer på henne.

Hopphästen blev dressyrtalang

Ytterligare en häst belönades med diplom i Högbo. Det var 4-åriga hoppstammade Jubilée (e Zavall VDL) som belönades med dressyrdiplom. 9-7,5-8 blev gångartssiffrona och totalt 48 poäng (80%). Uppfödaren till Jubilée är amerikan, men Jubilée är född på VDL i Nederländerna och är grundregistrerad i KWPN. Ägaren Karin Josefsson köpte henne som föl, och tanken är att Jubilée ska sättas i avel efter att hon visat upp sig lite på tävlingsbanan.
– Jag hoppas hitta en ryttare som kan matcha henne på rätt sätt, fast jag hade tänkt mig att hon skulle bli en hopphäst, säger Karin Josefsson.

Jubilée KWPN sto f-14 175 cm e Zavall VDL u Tereedom VDL e Baloubet du Rouet, uppf J. Scott, äg Karin Josefsson. 8,5 8 7 9 7,5 8 = 80% diplom
4-åriga Jubilée kom på andra plats i båda grenarna, och hoppstammen till trots blev det dressyrdiplom. Foto: Adina Larsson

Jubilée är en av få 4-åriga hästar där ägaren i år har valt att visa bland 3-åringarna. Hästarna får en avelsvärdering som är avelsvärdesgrundande och kan få diplom, men de 4-åriga hästarna kan inte kvalificera sig till något championat när de visad bland 3-åringarna.
– Anledningen att jag visade henne på 3-årstestet är att jag tycker det är för tidigt att hoppa en meter uppsuttet redan på våren, jag tycker det är lite för tufft för dem, säger Karin.
– Jag är inte så förtjust i att man lagt testet för 4-åringarna tidigare, men samtidigt är det ju bra nu att man har möjlighet att visa dem bland 3-åringarna för att få en avelsvärdering.

Jubilée fick även 47,5 poäng (79,2%) som hopptalang men missade diplomet då ett av hoppbetygen var under åtta. 7,5-8,5 blev hoppsiffrorna för Jubilée.

Trea bland hopphästarna kom Awesome (SWB sto e Sir Oldenburg u Awania e Armitage, uppf/äg Stall Norrby HB) som belönades med 8-8 i hoppsiffror och kom upp i klass I-poäng som hopptalang.

 

Resultat SWB:s unghästtest för 3-åriga hästar, Högbo 26 maj 2018

Hästar med minst 77,5 procent.
R = SWB-stoet kvalificerad för Riksutställning
C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat

 

DRESSYRTALANGER

Ajas Linnea SWB sto 167 cm e Luxus CML u Im Just Cute e Carano, uppf Eva Gustavsson & Ulf Lind, äg Ulf Lind. 9 8 8 8,5 8,5 8,5 = 84,2% diplom C R

Jubilée KWPN sto f-14 175 cm e Zavall VDL u Tereedom VDL e Baloubet du Rouet, uppf J. Scott, äg Karin Josefsson. 8,5 8 7 9 7,5 8 = 80% diplom

Ben’s Little Fighter SWB sto 168 cm e Benetton Dream FRH u Santina e Santorini, uppf/äg Erika Jäderberg. 8,5 7,5 7,5 8,5 7,5 7,5 = 78,3%

 

HOPPTALANGER

Ajas Linnea SWB sto 167 cm e Luxus CML u Im Just Cute e Carano, uppf Eva Gustavsson & Ulf Lind, äg Ulf Lind. 9 8 8 8,5 8,5 8,5 = 84,2% diplom C R

Jubilée sto f-14 175 cm e Zavall VDL u Tereedom VDL e Baloubet du Rouet, uppf J. Scott, äg Karin Josefsson. 8,5 8 7 8 7,5 8,5 = 79,2%

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästtester 2018 (44)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden