Avelsnyheter
19 mars 2018 09:50

Unghästtesterna – här är årets förändringar och datum

SWB öppnar upp(uppdaterad 19/3) Snart är det dags för årets unghästtester. Här hittar du en summering av ändringarna i SWB:s reglemente och datumen för unghästtesterna från tidig vår till högsommar.

Unghästtesterna – här är årets förändringar och datum
Inför 2018 års unghästtester har SWB presenterat några stora nyheter. Foto: Roland Thunholm

Förra året infördes en rad förändringar i SWB:s unghästreglemente. Under det senaste året har SWB arbetat vidare med översynen av sina unghästbedömningar. Inför 2018 och även 2019 har flera nyheter presenterats, vilket Ridsport skrivit om tidigare.

Bedömningsterminen där alla tester ligger på våren fortsätter även under 2018 och 2019, men datumen justeras så det passar bra med respektive års helger. I år ligger bedömningsterminen från 31 mars (en lördag) till 1 juli (en söndag).

Den största nyheten vid årets unghästbedömningar är att 4-åringar som inte visats som 3-åringar får möjlighet att visas i samma moment som 3-åringarna – det vill säga visning vid hand, lösgalopp och löshoppning samt ett frivilligt ridprov. 4-åringarna visas på precis samma sätt som 3-åringarna, resultatet är avelsvärde-grundande och hästarna kan få diplom. Skillnaden är att 4-åringarna som visas som 3-åringar inte kan kvalificera sig till någon final.

Det ställs inga krav på arrangörerna att de ska kontrollera om 4-åringen är visad som 3-åringen eller inte. Om det i efterhand visar sig att hästen är visad i samma moment både som 3- och 4-åring makuleras 4-årsresultatet i efterhand.

När det gäller den öppna klassen vid unghästtesterna är det två nyheter för 2018. Dels är åldersgränsen på de deltagande hästarna helt borta, och dels är den öppna klassen tillgänglig även för hingstar.

Den fjärde ändringen inför 2018 års unghästtest är att hoppbanan för 4-åringarna är något modifierad. Istället för två galoppsprång i kombinationen är det nu bara ett galoppsprång.

SWB har även presenterat en förändring som rör 2019 års bedömningar. Då öppnas möjligheten att välja disciplin för hästar som visas i unghästtest som 4-åringar – detta gäller dock bara hästar som visats som 3-åringar. Att ändringen införs 2019 beror på att om man vill delta disciplin-specifikt 2019 ska man ha haft möjligheten att delta i 3-årstestet med sin häst.

Skulle man ändå missa att visa sin 3-åring i år kan man 2019 visa sin 4-åring både vid det allsidiga unghästtestet för 3-åringar och disciplin-specifikt som 4-åring under samma säsong.

2018 års unghästtester i SWB:s regi blir dessa datum (OBS Alla bedömningstillfällen är inte öppna för samtliga årgångar – kontrollera propositionerna noga när de kommer ut):

4-5 maj Flyinge, SWB Malmöhus
5-6 maj Strömsholm, SWB Mälardalen
6 maj Frödinge, Norra Kalmar Läns Hästavelsförening
10 maj Nybro RK, Södra Kalmar läns Varmblodsklubb
11-12 maj Smedstad RC, SWB Östergötland
13 maj Nordvästra Skånes Hästvänner
19 maj SWB Örebro
19-20 maj Tingsryd, Kronobergs Varmblodsförening
19-20 maj Sjonhem, SWB Gotland
19-20 maj SWB Väst
20-21 maj Bollerup, Österlens Hästvänner
20-21 maj Grevagården, Ädla Hästen i Skaraborg län
26 maj SWB Norra Skåne
26-27 maj Strömsholm, SWB Mälardalen
26-27 maj Högbo, Gävleborgs Hästavelsförening
31 maj Flyinge, SWB Malmöhus
2 juni Jönköpings läns Varmblodsförening
2 juni Timrå, Mellersta Norrlands Hästavelsförening
2-3 juni Halländska Hästavelsföreningen
2-3 juni Nyköping, SWB Södermanland
3 juni Wermlands Hästavelsförening
9 juni Målsryd, Södra Älvsborgs Läns Hästavelsförening
9 juni SWB Dalahästen
10 juni Norrbottens Hästavelsförening
17 juni Vännäs, Västerbottens Hästavelsförening
30 juni-1 juli Osby, SWB Norra Skåne
30 juni-1 juli Strömsholm, SWB Mälardalen

Datum och platser kan ändras under säsongen, och bedömningsplatser kan tillkomma. Håll koll på SWB:s sida om unghästtester.

Breeders Trophy-finalerna går 2018 på Flyinge den 1-7 oktober.

SWB:s sammanfattning av förändringarna
Bedömningsreglemente unghästtest

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden