Avel, Nyheter
18 oktober 2017 11:01

Flera nyheter vid bedömning av unghästar

Unghästtester3-årstestet öppnas för 4-åringar och möjlighet till disciplinspecifikt deltagande i test för 4-åringar är några av nyheterna i SWB:s bedömningar av unghästar 2018 och 2019.

Flera nyheter vid bedömning av unghästar
Roland Thunholm

Under det senaste året har SWB arbetat med en översyn av samtliga sina unghästbedömningar och de regionala föreningarnas regi. Nu är flera förändringar beslutade.

Redan 2018 kan 4-åringar som få vara med på 3-årstest om de inte var med som 3-åringar. 4-åringarna genomför testet samma sätt som 3-åringarna. Resultatet är avelsvärdegrundande och en 4-åring kan också få diplom, men resultatet är ej kvalificerande till någon form av final.

Åldersgränsen för öppen klass i anslutning till unghästtest för 4-åriga hästar tas bort. Dessutom kommer det att vara fritt fram att visa hingstar äldre än 4 år i öppen klass. För hästar som deltar i öppen klass, alltså 5-åringar och äldre, är visningsmomenten valfria. 5-åriga ston som haft föl som 4-åring deltar dock precis som tidigare på samma villkor som 4-åriga hästar.

Samordning av arrangemang

Obligatorisk arrangemangsplanering för föreningarna införs på hösten. Där ska föreningarna komma överens om datum, vilka klasser som ska genomföras på respektive plats och fördelning av domare. Regional samordning ska eftersträvas och i år är träffen den 12:e november på Scandic Järva Krog i Stockholm.

2019 blir det fler valmöjligheter för 4-åringar och äldre hästar. En nyhet som införs är möjligheten till disciplinspecifikt deltagande i unghästtest för 4-åriga hästar som tidigare genomfört 3-årstest som 3- eller 4-åring. Detta gäller hoppning och dressyr.

För den som missar 3-årstestet är det från 2019 möjligt att göra både 3-årstest allsidigt och 4-årstest disciplinspecifikt med sin 4-åring samma år. För den som inte vill göra 3-årstestet med sin häst vare sig som 3- eller 4-åring, men vill göra unghästtest för 4-åriga hästar gäller fortfarande kravet på deltagande i samtliga moment.

Premieföl utreds

SWB har också beslutat att genomföra en utvärdering av det nya poängsystemet samt av den linjära beskrivningen av föl. Angående förslaget att införa premieföl utreder SWB internt vilka kriterier som är lämpliga för detta.

Läs om alla förändringar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden