Avelsnyheter
12 juni 2018 13:00
Ridsportplus

Dressyrdiplom och BT-kvalificering till Sang Real

Unghästtest BodenI ensamt majestät visades Sang Real vid unghästtestet för 4-åriga hästar i Boden. Resultatet blev dressyrdiplom och kvalificering till Breeders Trophy, och nu är frågan om hästen ska få göra den 150 mil långa resan till finalen.

Dressyrdiplom och BT-kvalificering till Sang Real
Sang Real torde vara årets nordligaste 4-åring som kvalificerat sig till Breeders Trophy via unghästtest. Foto: Lina Bäcklin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Endast en 4-årig häst kom till start vid Norrbottens Hästavelsförenings unghästtest för 4-åriga hästar i Boden, ett utfall som blivit resultatet vid flera andra av årets unghästtester. Hans Wallemyr dömde alla moment.

Sang Real (e Snap Shot) är uppfödd av Horse Farm Åsälv AB och ägs av Charlotta Polewey. Han belönades med fina siffror som dressyrtalang med åttor rakt igenom i betyg på gångartsdelen – förutom på galoppen där det blev 8,5. Resultatet blev totalt 79,6 procent, vilket betyder dressyrdiplom för Sang Real, och även kvalificering till 4-årschampionatet.

Nu ska ägaren Charlotta Polewey ta sig en funderare på om hon ska åka till Flyinge med de två hästar hon kvalade till Breeders Trophy från Boden – hennes 3-åring Florette HL kvalificerade sig också till championatet. Charlotta bor i Luleå och har sisådär 150 mil till Flyinge.
– Jag trodde inte det skulle gå så här bra så jag har inte haft det i planeringen, men det vore verkligen hur häftigt som helst att åka och det känns som en ”once in a lifetime”-grej jag kanske inte borde missa, säger Charlotta.

Sang Real ska nu få gå på vila medan Charlotta ska sätta sig och planera hur en eventuell finalresa ska gå till. Det stora avståndet innebär att resorna kommer att ta flera dagar.

Första gången på unghästtest

Arrangemanget i Boden var det första unghästtest som Charlotta besökte, och hon beskriver det som lite förvirrande.
– Det var inte alls samma grej som att åka på en tävling, men vi fick mycket hjälp av arrangörerna och vi fick också beröm för vår visning.
– Det känns lite som nybörjartur att det gick så här bra, eller så är det unghästar jag ska syssla med, säger Charlotta, som köpte sina unghästar för att få fram en lite finare dressyrhäst till sig själv.

Sang Real var helt ohanterad när Charlotta köpte honom förra året, och utbildningen har tagit lite längre tid med honom än med hennes två yngre unghästar. Charlotta tyckte att Sang Real gjorde väldigt bra ifrån sig i Boden.
– Han har varit lite rädd av sig men är otroligt snäll och har blivit mycket tryggare. Nu känns det som han litar på sin ryttare och idag kan man rida ut själv på honom.

I hoppmomentet visades Sang Real löshoppad, men resultatet där blev blygsamt och han kom inte upp i klass I-poäng som hopptalang.

 

Resultat SWB:s unghästtest för 4-åriga hästar (och 5-åriga ston som haft föl), Boden 10 juni 2018

Hästar med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 4-årschampionat
Inom parantes gångarts- respektive hoppdomarens poäng

LOVANDE DRESSYRHÄSTAR

Sang Real SWB val 172 cm e Snap Shot u Darcia e Dutchman, uppf Horse Farm Åsälv AB, äg Charlotta Polewey. (8 8 8,5 8) = 79,6% diplom C

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästtester 2018 (44)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden