Avelsnyheter
23 maj 2018 14:38
Ridsportplus

Dubbla diplom till Zvante på Bollerup

Unghästtest BollerupDet blev full pott direkt när Ellen Liljekvist för första gången visade häst själv vid ett unghässttest. Med Zvante red hon hem dubbla diplom, och Breeders-kvalet klarade de av redan på första försöket.

Dubbla diplom till Zvante på Bollerup
Ellen Liljekvist visade Zvante till dubbla diplom på Bollerup. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var fem hästar – varav ett fölsto – som startade vid Österlens Hästvänners unghästtest för 4-åriga hästar på Bollerup, samt en 5-åring i öppen klass. Sjukdomsfrånfallet bland domarna gjorde att Birgitta Larsson dömde både exteriör och gångarter med bisittande hjälp av hoppdomaren Magnus Dyrendahl.

Tre av 4-åringarna visades vid uppsutten hoppning och två löshoppades. Två diplom delades ut, ett i dressyr och ett i uppsutten hoppning – båda gick till samma häst. Det delades även ut klass I-poäng till en häst i dressyr.

Rent hoppstammade Zvante (e Click and Cash) var den som lyckades ta hem dubbla diplom. Åttor rakt igenom på exteriören samt 7,5-7-8-8 i gångartsbetygen gav 77,5 procent i dressyr. Vid den uppsuttna hoppningen blev det 8,5-9 i hoppsiffror och där blev slutresultatet 85 procent. Förutom hoppdiplom räckte poängen även fint till championatskval.

Zvante
Zvante skötte sig exemplariskt på Bollerup. Foto: Kim C Lundin

Zvante visades av Ellen Liljekvist som tillsammans med sin mamma Ursula Hakestam köpte hästen förra våren. Då var han oinriden, och han köptes med sikte på årgångschampionaten och på längre sikt även att rida större klasser. Ellen berättar att Zvante skötte sig exemplariskt på Bollerup.
– Det var väldigt roligt, för även om jag visste att han hade mycket kvalité i sig så kan ju allt händ med unghästar, säger Ellen.

Att åka hem med dubbla diplom var inte något som Ellen hade förväntat sig – speciellt inte med tanke på att det var första gången som hon själv visade vid ett unghästtest.
– Mitt mål var att försöka klara till Breeders till hösten och det lyckades vi med nu, att det blev ett dubbeldiplom också ser jag bara som en bonus.

Zvante
Breeders-kvalet klarades av på första försöket för Ellen och Zvante. Foto: Kim C Lundin

Ellen har just nu flera unga hästar som hon tävlar i sina respektive årgångsklasser, och en 2-åring på tillväxt. Nu är målet att matcha fram dem så att åtminstone någon av dem så småningom ska kunna ta steget upp till svår hoppning.
– Än så länge verkar Zvante ha alla egenskaper jag vill ha i en bra hopphäst, säger Ellen, men tillägger att det är lång väg kvar och mycket kan hända på vägen.

Av löshoppningshästarna var det ingen som fick klass I-poäng i hoppningen.

Spännande möderne

Riktigt höga poäng fick Holly’s Final (e Floricello) som dressyrtalang. 8,5-9-9,5-9,5 blev gångartssiffrorna, och det tillsammans med inledande 8,5-8 gav ett slutresultat på hela 87,9 procent som dressyrtalang. Tyvärr ställde betyget 6,5 på benen till det så det blev inget diplom till Holly’s Final, men de fina gångartsbetygen räckte för att kvalificera sig till 4-årschampionatet.

Holly's Final
Riktigt höga gångartspoäng fick Holly’s Final, som tyvärr missade diplomet på grund av benstället. Foto: Kim C Lundin

Hela 172 centimeter mätte Holly’s Final, och det är imponerande med tanke på att mamma Holliday (e Bernstein-Sankt Gotthard) själv tävlade som ponny. Tillsammans med Sofie Andersson har Holliday en lång rad framskjutna segrar och placeringar på högsta nationella nivå, och de startade även internationellt. Holliday är även mamma till ridponnyn Holly’s Cerwin RP 175 (e Verona’s Gerswin) som varit godkänd hingst i ridponnyaveln. I dag är Holly’s Cerwin kastrerad och är tillsammans med Amanda Lindholm ett av landets främsta ponnyekipage i dressyr.

Holliday hade även en avkomma med vid 3-årstestet på Bollerup, valacken Holly’s Garfield (e Gustav) som tilldelades dressyrdiplom.

I den öppna klassen visades Bazinga (SWB val f-13 e Bellagio-Landor S, uppf Anja Kristensen, äg Åsa Andersson) som erhöll klass I-poäng i både dressyr och hoppning.

 

Resultat SWB:s unghästtest för 4-åriga hästar (och 5-åriga ston som haft föl), Bollerup 21 maj 2018

Hästar med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 4-årschampionat
Inom parantes gångarts- respektive hoppdomarens poäng

LOVANDE DRESSYRHÄSTAR

Zvante SWB val 169 cm e Click and Cash u Criztall e Cardento, uppf Helen Gårner, äg Ursula Hakestam. (7,5 7 8 8) = 77,5% diplom

Holly’s Final SWB val 172 cm e Floricello u Holliday e Bernstein, uppf/äg Carita Axelsson. (8,5 9 9,5 9,5) = 87,9% C

 

LOVANDE HOPPHÄSTAR, 3 uppsutten hoppning

Zvante SWB val 169 cm e Click and Cash u Criztall e Cardento, uppf Helen Gårner, äg Ursula Hakestam. (8,5 9) = 85% diplom C

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästtester 2018 (44)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden