Avelsnyheter
4 juni 2018 14:08
Ridsportplus

Dressyrtoppen i Hammarö blev en ren familjeaffär

Unghästtest HammaröVid unghästtestet för 3-åriga hästar blev toppstriden bland dressyrtalangerna en ren familjeaffär. Högst bedömd blev till slut Gracious, som är tredje generationens egen uppfödning från Ulrika Jacobs.

Dressyrtoppen i Hammarö blev en ren familjeaffär
Högst bedömd i Karlstad blev Gracious. Foto: Ulrika Jacobs

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Tio dagar innan Wermlands Hästavelsförenings unghästtest drabbades den planerade anläggningen Lilleruds Naturbruksgymnasium av herpesviruset EHV-4. Arrangemanget fick byta plats i ilfart, och lyckligtvis fanns anläggningen hos Hammarö Ryttarförening tillgänglig så det blev en smidig flytt.

  Totalt visades 27 stycken 3-åriga hästar där alla utom en visades under ryttare. Alla ridprov utom ett godkändes – det sista ridrpovet avbröts efter en avramling som slutade så illa att ryttaren fick sitt ben brutet. Exteriör och gångarter dömdes av Christina Olsson, hoppningen av Marie Filipsson-Wallén och ridprovsdomare var Ann Kristin Karlsson.

  Det delades ut fyra diplom till lovande dressyrtalanger och ytterligare elva klass I-poäng i dressyr. I hoppningen blev det ett diplom och åtta klass I-hästar.

  Flest visade avkommor hade Luxus CML med tre stycken. Två avkommor vardera hade Ampere, Corporal VDL och For Romance I. Hingstar med avkommor ur sin första årgång var Diero Lux N, Grand Galaxy Win och Vilancio.

  Nästan exakt samma poängrad som mamman

  De tre hästarna i dressyrtoppen var en riktig familjefest. Etta placerade sig Gracious (e Grand Galaxy Win), uppfödd och ägd av Ulrika Jacobs. Gracious, som är Ulrikas egen uppfödning i tre generationer belönades med 7,5-9,5-9 i gångartssiffror och fick ihop totalt 50,5 poäng (84,2%). Modern Bellarous blev även hon högt bedömd som 3-åring och poängen mellan mor och dotter var nästan identiska.
  – Gracious fick två halvpoäng högre än Bellarous, och det känns bra att se att det inte bara är hingsten som betyder något utan att det här visar vikten av en gedigen mödernelinje, säger Ulrika Jacobs.

  Bellarous har förutom Gracious lämnat Fortcious (e For Romance I) som var ett av fölen vid fjolårets elitfölsauktion. I år har Gracious inte fölat ännu men är dräktig med Valverde.

  Firebolt B SWB val 171 cm e For Romance I u Beautious e Bellagio, uppf/äg Louise Bolands Eklund & Marita Bolands. 9 8 7,5 7 8,5 8,5 = 80,8% diplom C
  Firebolt B kom på delad andraplats bland dressyrtalangerna. Foto: Ulrika Jacobs

  Mormor till Gracious är Jeanius, även hon högt bedömd som 3-åring, och hon i sin tur är en dotter till Ulrikas elitsto Bettina. Denna Bettina återfinns som mormor till Firebolt B (e For Romance I), som kom på delad andra plats bland dressyrtalangerna med 7-8,5-8,5 i gångartssiffror och totalt 48,5 poäng (80,8%). Firebolt är uppfödd och ägd av Louise Bolands Eklund och Marita Boland, men Ulrika berättar att han är tillverkad och född hos henne och att han gått hos Ulrika hela sitt liv. Det är även Ulrika och hennes team som skött utbildningen av honom och även visade honom vid unghästtestet. Och precis som hos Gracioius är även Firebolts mamma Beautious är högt bedömd som 3-åring – båda mammorna är för övrigt efter Bellagio båda två, och de kom på delad förstaplats när de själva visades vid 3-årstestet i Lillerud 2014.

  Sista avkomman

  Ovanpå allt detta visades även stamstoet Bettinas sista avkomma Cous Cous (e Charmeur) i Hammarö. Hon slutade på en delad åttonde plats som dressyrtalang med totalt 46 poäng (46,7%). Ulrika berättar att Bettina fortfarande är i livet men att hon gav bort henne för några år sedan i samband med att hon blev fostermamma till ett moderlöst föl.

  Scandalous SWB sto 168 cm e Skovens Rafael u Serious e Sandreo, uppf/äg Ulrika Jacobs. 8 8 7 9 9 7,5 = 80,8% diplom C R
  Delad tvåa bland dressyrtalangerna kom Scandalous. Foto: Ulrika Jacobs

  Scandalous (e Skovens Rafael) var den andra hästen som kom på delad andraplats med 48,5 poäng (80,8%). Gångartsbetygen blev här 9-9-7,5, och även Scandalous är uppfödd och ägd av Ulrika Jacobs. Här är det dock ett helt annat möderne med Ulrikas fullblodssto Wounder xx som mormor.
  – Scandalous mamma Serious var stoet som jag förlorade vid fölningen förra året, så Scandalous resultat och att jag fått en så fin ersättare till Serious var nästan det jag var gladast över vid unghästtestet, berättar Ulrika.

  Åker till Breeders i stor grupp

  Planen är nu att alla de här tre hästarna i topp ska åka till Breeders i höst, Ulrika berättar att de redan har fler hästar kvalade så de kommer åka med en stor grupp. Dessförinnan ska stona hinna semineras – Gracious med Sezuan-sonen Janeiro Platinum från Helgstrand, och Scandalous med Valverde.

  Samoa (33) SWB sto 161 cm e Vilancio u Jaffa e Saigon, uppf/äg Margareta Magnusson. 8 8 7,5 8 8 8 = 79,2% diplom
  Vilancio-avkommorna fortsätter plocka hem i diplom, i Karlstad gick det till Samoa. Foto: Ulrika Jacobs

  Ytterligare ett dressyrdiplom delades ut under dagen och det gick till Vilancio-dottern Samoa. Åttor rakt igenom på gångarterna gav totalt 47,5 poäng (79,2%).

  Kuriosa SWB sto 162 cm e King Louie u Barcelona e Briar, uppf/äg Anita Rostner. 7,5 8 7,5 8 9 8 = 80% diplom C R
  På sin pappa King Louies 26-årsdag kvalificerade sig Kuriosa till Breeders, här med Isabella och Rosanna Lidbrandt. Foto: Anita Rostner

  Dagens enda hoppdiplom gick till Kuriosa, som erhöll 9-8 i hoppbetyg och totalt 48 poäng (80%), extra roligt tyckte uppfödaren och ägaren Anita Rostner att det var att Kuriosa kvalificerade sig till 3-årschampionatet på sin pappa King Louies 26-årsdag. Anita var även uppfödare och ägare till tredjeplacerade Hedda (e Highcruiser), där siffrorna dock inte räckte till diplom. Nu väntar 3-årschampionat för Kuriosa, men några betäckningar blir det inte för något av dessa ston i år.
  – Jag sponsrar systrarna Izabella och Rosanna Lindbrandt med Kuriosa och Hedda, så de ska fortsätta i sporten innan semin, berättar Anita Rostner.

  Tvåa bland hopphästarna kom High Fantastic (e New Balance) som också fick ihop totalt 48 poäng (80%), men där ena hoppbetyget var en halv poäng för lågt för att räcka till diplom.

   

  Resultat SWB:s unghästtest för 3-åriga hästar, Hammarö 3 juni 2018

  Hästar med minst 77,5 procent.
  R = SWB-stoet kvalificerad för Riksutställning
  C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat
   

  DRESSYRTALANGER

  Gracious SWB sto 168 cm e Grand Galaxy Win u Bellarous e Bellagio, uppf/äg Ulrika Jacobs. 9 8 7,5 7,5 9,5 9 = 84,2% diplom C R

  Firebolt B SWB val 171 cm e For Romance I u Beautious e Bellagio, uppf/äg Louise Bolands Eklund & Marita Bolands. 9 8 7,5 7 8,5 8,5 = 80,8% diplom C

  Scandalous SWB sto 168 cm e Skovens Rafael u Serious e Sandreo, uppf/äg Ulrika Jacobs. 8 8 7 9 9 7,5 = 80,8% diplom C R

  Samoa (33) SWB sto 161 cm e Vilancio u Jaffa e Saigon, uppf/äg Margareta Magnusson. 8 8 7,5 8 8 8 = 79,2% diplom

  Maleficent SWB sto 168 cm e For Romance I u Rainy Day e Royal Olymp, uppf/äg Malin Axelsson. 8 8 6,5 8 8 8,5 = 78,3%

  Hedda (F.2) SWB sto 162 cm e Highcruiser u Dana e Rotspon, uppf/äg Anita Rostner. 8 9 8 7 8 7 = 78,3%

  Emporio SWB val 168 cm e Ampere u Marilyn e Figaro R, uppf AnnMarie Johansson & Frida Johansson, äg Frida Johansson. 8 8 7 7 8 8,5 = 77,5%

   

  HOPPTALANGER

  Kuriosa SWB sto 162 cm e King Louie u Barcelona e Briar, uppf/äg Anita Rostner. 7,5 8 7,5 8 9 8 = 80% diplom C R

  High Fantastic SWB sto 165 cm e New Balance u High Wind e Irco Mena, uppf/äg Maud Ohlsson. 8 8,5 8 7,5 8,5 7,5 = 80%

  Hedda (F.2) SWB sto 162 cm e Highcruiser u Dana e Rotspon, uppf/äg Anita Rostner. 8 9 8 7 7,5 7,5 = 78,3%

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Årets unghästtester 2018 (44)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden