Avelsnyheter
6 juni 2018 11:44
Ridsportplus

Lamaze Ek blev bästa 3-åring i Bullersta

Unghästtest BullerstaEklundas Lamaze Ek visades fram vid unghästtestet i Bullersta för att få en fingervisning inför ett eventuellt bruksprov. Och visst gick det bra – Lamaze Ek blev dagens högst bedömda häst med 50 poäng som hopptalang.

Lamaze Ek blev bästa 3-åring i Bullersta
Högst bedömd av 3-åringarna i Bullersta blev Lamaze Ek med 50 poäng som hopptalang. Foto: SWB Södermanland

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Endast sex hästar visades vid SWB Södermanlands unghästtest för 3-åriga hästar, varav en 4-åring. På grund av att det var så få hästar var domarna reducerade till en duo: Ove Stensson dömde både exteriör och ridprov medans Mikael Nolin var hoppdomare.

  Det delades ut ett dressyrdiplom och tre dressyrtalanger fick klass I-poäng. I hoppning blev det diplom till halva startfältet, det vill säga tre stycken, samt en häst med klass I-poäng. En häst tog diplom i båda grenarna.

  Alla visade hästar var efter olika hingstar, och hingstar med avkommor ur sin första årgång var Latour och DWB-hingsten Ellely’s Tornado.

  Dagens högste bedömda häst var Lamaze Ek från Lena och Benny Zeiloth, Eklunda Stuteri. Lamaze inledde med tre jämna åttor, belönades med en nia på galoppen och 8,5-8,5 över hinder. Totalt blev det 50 poäng (83,3%) för Lamaze Ek, som visades av Joel Andersson.

  En av få avkommor till Latour

  Lamaze Ek är en av relativt få avkommor till Latour, som var segerhingst i BWP och ägdes av Eklunda Stuteri tillsammans med Team Nijhof. Latour blev bara fem år gammal innan han avled efter en kolikoperation, och det finns bara två årgångar efter honom – den första kullen efter honom blir tre år i år.
  – Det är lite därför vi har sparat honom som hingst, eventuellt ska vi visa fram honom på bruksprovet, säger Lena Zeiloth från Eklunda Stuteri om Lamaze.

  Eftersom Mikael Nolin som dömde hoppningen i Bullersta även är avelsvärderingsnämndens hoppdomare vid bruksprovet, tyckte Lena det var bra att visa Lamaze just där.
  – Det var bra att Micke fick se honom för om han inte gillade honom är det ju ingen idé att visa fram honom sedan.

  Lamaze har även ett starkt möderne som går tillbaka på svårklass-hästen Blues, och som mormorsmormor ligger Roma H som vunnit senior-SM i hoppning tillsammans med Helena Persson. Mormodern Havanna Ek är exporterad till Irland, och hon är en helsyster till den godkända hingsten Etalon Lux N.
  – Det är en av de bästa svenska prestationsstammarna så det är ingen slump att det går bra, säger Lena.

  Nu ska Lamaze få komma ut på bete, och till hösten ska det fattas ett beslut om han ska vara kvar som hingst och visas fram på bruksprovet. Om han utvecklas bra under sommaren och ska visas på bruksprovet nästa år, kommer han också att matchas fram mot höstens 3-årschampionat.
  – Det är en nyttig erfarenhet för unga hingstar, tycker Lena.

  Lamaze Ek var även den häst som fick högst totalpoäng som dressyrtalang med 47,5 poäng (79,2%), dock inget diplom på grund av lägre siffror på skritt och trav.

  Donnakella (50) SWB sto 162 cm e Deodoro u Nakella e Nactus, uppf/äg Dorota Lepoldson. 8 8 7 8 8 8,5 = 79,2% diplom
  Donnakella fick dubbeldiplom i Bullersta. Foto: SWB Södermanland

  Donnakella belönades med dubbeldiplom

  Delad tvåa bland hopphästarna blev Donnakella (e Deodoro), uppfödd och ägd av Dorota Lepoldson, med 8-8,5 över hinder och totalt 47,5 poäng (79,2%) och hoppdiplom. I dressyr placerades Donnakella etta med åttor rakt igenom på gångarterna, totalt 47 poäng (78,3%) och diplom även som dressyrtalang. Donnakella kommer som namnet avslöjar ur stofamilj 50 med Flamkella som en av stammödrarna – Flamkella som bland annat dressyrhingstarna Amiral och Bombay.

  Faerless Spirit (e Hasard) delade andraplatsen med Donnakella i hoppning. Faerless Spirit belönades med 8-8 i hoppsiffror och fick även hon 47,5 poäng (79,2%) och hoppdiplom.

  8-8 blev hoppsiffrorna också till Amatrix Surprise (e Ellely’s Tornado), men där var det ett lågt galoppbetyg som satte stopp för ett hoppdiplom.

   

  Resultat SWB:s unghästtest för 3-åriga hästar, Bullersta 3 juni 20018

  Hästar med minst 77,5 procent.
  C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat

   

  DRESSYRTALANGER

  Donnakella (50) SWB sto 162 cm e Deodoro u Nakella e Nactus, uppf/äg Dorota Lepoldson. 8 8 7 8 8 8 = 78,3% diplom

  Lamaze Ek SWB hingst 163 cm e Latour u Elena Ek e Zorro, uppf/äg Lena & Benny Zeiloth. 8 8 8 7 7,5 9 = 79,2%

   

  HOPPTALANGER

  Lamaze Ek SWB hingst 163 cm e Latour u Elena Ek e Zorro, uppf/äg Lena & Benny Zeiloth. 8 8 8 9 8,5 8,5 = 83,3% diplom C

  Donnakella (50) SWB sto 162 cm e Deodoro u Nakella e Nactus, uppf/äg Dorota Lepoldson. 8 8 7 8 8 8,5 = 79,2% diplom

  Faerless Spirit SWB sto 163 cm e Hasard u Fetisch e Favorit Ask, uppf/äg Therese Christensson & Jennifer Nyman. 8 7,5 8 8 8 8 = 79,2% diplom

  Amatrix Surprise SWB sto 169 cm e Ellely’s Tornado u Celine e Briar, uppf Maria Hagersand, äg Anna Wenner. 8 8 8 6,5 8 8 = 77,5%

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Årets unghästtester 2018 (44)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden