Avelsnyheter
20 maj 2018 21:20
Ridsportplus

Två 4-åringar kvalificerade från Askersund

Unghästtest AskersundDet blev en dressyrhäst och en hopphäst som kvalificerade sig till 4-årschampionatet från Askersund. Robert Willén var inblandad i båda – som uppfödare och ägare till den ena och som visare till den andra.

Två 4-åringar kvalificerade från Askersund
Ampere-dottern Poesie fick dagens enda diplom bland 4-åringarna i Askersund. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ett av årets större startfält vid unghästtesten för 4-åriga hästar hade SWB Örebros unghästtest i Askersund. Fyra 4-åriga hästar startade, varav ett 5-årigt fölsto. Exteriören dömdes av Hans Wallemyr, gångarterna av Ann-Kristin Karlsson och hoppningen av Marie Filipsson-Wallén.

En häst visades löshoppad, de andra uppsuttna. Det blev ett diplom utdelad och det gick till en dressyrtalang. På dressyrsidan blev det ytterligare en klass I-häst, och i hoppning blev resultatet två klass I-hästar.

Robert Willén var inblandad i båda topphästarna, som båda kvalificerade sig till 4-årschampionatet. Dels är han uppfödare och delägare i Sherlock MF (e VDL Sheraton) som vann hoppningen, och dels visade han fram Poesie (e Ampere) som vann dressyren. Han svarar med ett skratt när han får frågan hur det kommer sig att han visar andras hästar men låter någon annan rida sin egen häst.
– Jag rider inte Sherlock för han är för liten för mig, jag är ganska lång, förklarar Robert.

Dressyrvinnaren Poesie är uppfödd och ägd av Ulrika Holmqvist. Robert beskriver Poesie som en häst som har alla kvalitéer som behövs för att kunna gå långt i framtiden.
– Hon har tre kompletta gångarter men hon är fortfarande lite valpig och lite svag.
– Domaren önskade att man kunde plocka fram henne mer i traven, men hon är som sagt rätt så grön ännu, säger Robert.

Gångartsdomarens siffror blev 8-7,5-8,5-8 för Poesie, totalt blev det 79,8 procent. Nu kommer Robert att matcha henne vidare mot 4-årschampionatet, och så småningom är tanken att hon ska gå vidare till en dressyrryttare.
– Det finns också planer på att ta föl på henne via embryotransfer så hon kan få avkommor samtidigt som hon tävlar, men vad jag vet så är det inte aktuellt i år, säger Robert.

Även med hoppvinnaren Sherlock MF, som Robert fött upp och äger tillsammans med Margaretha Friman, är tanken att det ska bli championat till hösten. Sherlock kommer också att gå något Falsterbokval under den närmsta tiden, och han rids av Malin Carlbäck. Malin har dessutom nyligen tagit över Sherlocks mamma Gazelle MF, som tidigare gått svår hoppning med Linn Hörnvall.
– Gazelle i år har antagits i LövstaStar, och nu kommer att semineras med Cristallo II med sikte på att få ett föl via embryotranfer, berättar Robert.

Sherlock MF är hennes första avkomma hittills så nu ska det alltså bli ett litet syskon till honom. I Askersund hoppade Sherlock MF 8-8 under ryttare över hinder. Totalt blev det 79,2 procent vilket inte räcker för ett hoppdiplom, men de fina hoppsiffrorna räcker till championatskvalificering.

Sherlock MF blir därmed årets första häst som kvalificerar sig till 4-årschampionatet i hoppning från unghästtesten.

 

Resultat SWB:s unghästtest för 4-åriga hästar (och 5-åriga ston som haft föl), Askersund 19 maj 2018

Hästar med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 4-årschampionat
Inom parantes gångarts- respektive hoppdomarens poäng

LOVANDE DRESSYRHÄSTAR

Poesie (F.2) SWB sto 173 cm e Ampere u Première e Don Primero, uppf/äg Ulrika Holmqvist. (8 7,5 8,5 8) = 78,8% diplom C

 

LOVANDE HOPPHÄSTAR, 3 uppsutten hoppning

Sherlock MF SWB val 160 cm e VDL Sheraton u Gazelle MF e Chicago Z, uppf/äg Margaretha Friman & Stall Robert Willén. (8 8) = 79,2% C

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Årets unghästtester 2018 (44)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden