Dressyr
21 mars 2022 11:28
Ridsportplus

”Hon har helt klart en speciell aura”

MästareDalera är stoet som bar Jessica von Bredow-Werndl till två OS-guld och knuffade ner Isabell Werth från förstaplatsen på världsrankningen. Dalera är en enastående dressyrhäst, men beskrivs också som en kelsjuk gottegris.

”Hon har helt klart en speciell aura”
En känslig tuffing som gillar att visa upp sig — så beskriver Jessica Bredow-Werndl sin guldhäst. Foto: Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När OS-guldmedaljören Jessica von Bredow-Werndl pratar om sitt 14-åriga trakhenersto gör hon det med värme. Hon berättar att TSF Dalera BB är en ambitiös häst som blir bättre och bättre för varje år som går. Att hon hittat en speciell häst i stoet förstod hon redan första gången hon satt upp.

– Då var Dalera inte alls på Grand Prix-nivå, men jag märkte direkt hur mycket potential som fanns i henne, minns Jessica, som passar på att uttrycka hur tacksam hon är över att Daleras ägare Beatrice Büchler-Keller gett henne chansen att fortsätta träna stoet.

Jessica berättar entusiastiskt om att Dalera är en häst som tycker om att göra allt rätt hela tiden och att hon gång på gång visar hur mycket hon uppskattar allt de gör tillsammans.

Dalera och Jessica ingick i laget när Tyskland tog guld på VM 2018 och brons på EM 2019. I sitt första OS 2021 tog Jessica hem två guldmedaljer och satte samtidigt tre personbästa på stoet.

OS-ritt på över 90 procent

Jessica har sagt att hon satsade på att rida över 90 procent i Tokyo – och riskerna hon tog gav resultat. Med lätthet och harmoni genom hela programmet hamnade ekipaget på  imponerande 91,732 i den individuella finalen. De tog sig igenom programmet utan några större missar och knep guldmedaljen framför Isabell Werth.

Trots den enastående prestationen nämner Jessica inte guldmedaljerna som det största ekipaget åstadkommit tillsammans. Även om hon är både stolt och tacksam är de enskilda vinsterna trots allt inte det som spelar störst roll.
– Det gör mig väldigt lycklig att få bygga en så stark och pålitlig relation med en häst så att vi kan dansa fram tillsammans som vi gör. För mig är framgångarna bara ett kvitto på att jag jobbar med henne på rätt sätt, förklarar hon och fortsätter:
– Det handlar om hur vi tagit oss till guldmedaljerna, mer än att vi gjort det.
– Jag njuter verkligen varje gång jag rider henne och hon visar också tydligt hur mycket hon vill jobba. Hon är väldigt ivrig och om träningen inte varit tillräcklig visar hon det genom att bocka på slutet, skrattar Jessica.
– Ju starkare hon blir, desto lättare blir allt för henne. Hon har helt klart en speciell aura kring sig när hon kliver in på banan.

Det stod tidigt klart för Jessica att Dalera var en häst som hade kapacitet att gå riktigt långt, men första gången hon blev säker på att stoet  skulle kunna nå hela vägen till toppen var under en tävling 2017.
– Det var när hon vann Louisdor-Price, finalen för de bästa unga Grand Prix-hästarna på väg upp, som jag verkligen förstod att hon skulle kunna ta sig hela vägen.

Charmar alla

Dalera är en häst med stor karisma och och Jessica berättar att hon charmar alla hon har runt omkring sig.
–  Hon är på samma gång väldigt känslig och en tuffing. Jag tror att hon uppskattar all uppmärksamhet hon får och hon vill verkligen visa upp sig.

Jessica avslöjar att Dalera till vardags också är en väldigt kelsjuk häst som älskar att få godsaker.
– Sättet hon tar sig an varje dag med lätthet och ambition inspirerar mig. Dalera är den bästa häst jag någonsin träffat och jag har svårt att hitta några svagheter hos henne.

Under SIHS i Friends 2021 tog Jessica och Dalera hem ännu en seger, den sista stora för året.
– Jag kände det redan hemma, att nu är det dags att åka ut och tävla igen. Dalera blir lätt uttråkad hemma och vill nog gärna se världen, hon vill ut och resa.
– Hon kändes fantastisk på framridningen och även inne på banan. Jag är väldigt glad över att hon är så full av energi, fräsch och glad över att tävla igen, sa Jessica då.

Här kan du se saluvideon på Dalera när hon var sju år gammal. Ser du en blivande OS-guldmedaljör?

Fakta

Tre mästerskapsguld 2021

Gribaldi-och-gal_abfa4
Edward Gal och Daleras farfar Gribaldi år 2006. Gribaldi är även far till Totilas. Foto: Jaques Toffi/arnd.nl
  • Namn: TSF Dalera BB.
  • Färg: Mörkbrun.
  • Stambok: Trakehner.
  • Född: 2007.
  • Stam: e Easy Game u Dark Magic e Handryk.
  • Uppfödare: Silke Fass.
  • Ägare:  Beatrice A Bürchler-Keller och Max von Bredow.
  • Ryttare: Jessica von Bredow-Werndl.
  • Bokstäverna: TSF före namnet visar att Dalera representerar Trakehnerförbundet. BB efter namnet syftar på ägaren Beatrice Bürchler.
  • Meriter: Guld individuellt och i lag vid OS 2021 samt vid EM 2021. Guld i lag och brons i kür vid EM 2019. Guld i lag och 16:e individuellt vid VM 2018.

Härstamning

Daleras far Easy Game är en välstammad hingst e Gribaldi u statspremiestoet Evita.

Easy Game var Evitas  första avkomma men senare kom hon att lämna ytterligare tre avkommor som alla blev högt bedömda ston.

Easy Game är känd för att nedärva bra piaff och passage och har bland annat lämnat den godkända hingsten Hermès KWPN som gick Grand Prix på över 72% redan som 8-åring.

Easy Games temperament har dock varit omdiskuterat och ett tag togs han ur aveln för att i stället gå helt och hållet in i sporten.

Daleras farfar trakhenerhingsten Gribaldi är något av en legend och lämnade bland annat superstjärnan Totilas. Som yngre hade han också själv framgångar i Grand Prix med Edward Gal i sadeln.

2003 fick Gribaldi titeln elithingst av Trakhenerförbundet och 2005 premierades han med Keur av KWPN tack vare sina avkommors framgångar.

Daleras morfar är trakehnerhingsten Handryk, en skimmel född 1989 e Van Deyk-Fabian. Han har två godkända söner och en avkomma i Grand Prix dressyr.

Kuriosa

Daleras morfars far Van Deyk föddes upp av Dorothee Schneiders pappa Hans Eduard Schneider. Dorothee Schneider startade sin karriär på hingsten.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden