Sverige
31 augusti 2018 08:49

Hon red 13 dagar efter förlossning: ”Tänker inte ha dåligt samvete”

Graviditet"Kvinnor kan aldrig komma framåt om vi ska bromsas av fördomar och tabun. " Det säger Annikki Hirn, som var uppe i sadeln 13 dagar efter att hennes dotter fötts.

Hon red 13 dagar efter förlossning: ”Tänker inte ha dåligt samvete”
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Roland Thunholm

Det finns både fysiska och känslomässiga aspekter på när en kvinna är redo att börja rida efter en förlossning, vilket skildras i en artikel i tidningen Ridsport.

Jag tänker inte ha dåligt samvete för mitt val att börja rida så snart. Annikki Hirn.

I artikeln vill flera experter råda kvinnor att tänka efter innan de sätter sig i sadeln igen.
− Jag har all respekt för att vi fungerar olika, och att det kan finnas fysiska skäl till att man ska vänta med ridningen efter att ha fått barn. Men jag köper inte åsikten att du ska släppa allt annat när du fått barn och fokusera på det, för annars blir du ingen bra mamma, säger Annikki Hirn, som hade en pågående tävlingskarriär när hon blev gravid för snart 17 år sedan.

Hon red fram till fem dagar före förlossningen och var uppe i sadeln 13 dagar efter förlossningen, som skedde med kejsarsnitt.
− Jag var vältränad i grunden och kunde snabbt ta mig ur sängen av egen kraft. Jag tänker inte ha dåligt samvete för mitt val att börja rida så snart.

Professorn vill stötta
Kerstin Uvnäs Moberg, läkare och professor med kvinnors biologi och fysiologi som specialområde säger att hon vill stötta dem som inte längtar upp på hästryggen direkt efter att de fött barn.
.

Annikki Hirn
Annikki Hirn.

Professorn vill stötta
− Det är viktigt att de lyssnar på sin inre röst och inte känner ett tryck utifrån att börja tävla snabbt igen, säger Uvnäs Moberg, som också vill återinföra värdet av moderskapet.

Annikki Hirn kan inte se någon motsättning mellan att vara mamma och ägna sig åt hästar.
− Jag fick höra så många kommentarer om hur mycket problem jag och mitt barn skulle få om jag inte ammade jättelänge, tog det superlugnt, gav upp allt jag tidigare arbetat för och bara gick in i min mammaroll, säger hon.

– Det hävdas att mammor kan få problem att knyta an till sitt barn om de inte tillbringar så mycket tid som möjligt med barnet i början, men så har det aldrig varit för mig, säger Annikki Hirn, som nu har lagt sin egen tävlingskarriär åt sidan för att stötta dottern Cora, som krönte sin ponnykarriär med ett EM-brons i fjol och vann juniorernas tävling Morgondagens vinnare på Scandinavium i våras.

Fått mer kontakt”
− Cora var med i stallet tidigt och vi har alltid haft en väldigt nära kontakt. Dessutom fick hennes pappa spela en viktig roll redan från början. Tack vare hästarna och ridningen har vi snarare fått mer kontakt, säger Annikki Hirn.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden