Nyheter
2 april 2020 07:36

Hopp-SM i farozonen – avgörs i slutet av april

DilemmaÅrets hopp-SM är tänkt att gå av stapeln 21-26 juli på Bråvalla i Norrköping. Liksom för flera andra av sommarens stortävlingar är risken dock stor att coronapandemin sätter stopp. "Kan vi inte göra den jubelfest vi har tänkt oss, då skjuter vi hellre upp allt till nästa år", säger tävlingsledaren Ann Lundberg.

Hopp-SM i farozonen – avgörs i slutet av april
Förra årets SM-medaljörer i kategori B. Foto: Roland Thunholm

Årets hopp-SM är en rejäl apparat där banor, utställningsytor, familjeaktiviteter och hela tävlingsinfrastrukturen byggs upp från scratch på Bråvalla i Norrköping. Bråvalla är ett militärflygfält och inför hopp-SM schaktas banorna ut till perfektion för att efter tävlingen plockas bort och säljas. Ungefär som vid EM i Göteborg, berättar tävlingsledaren Ann Lundberg.

Tävlingsorganisationen har arbetat hårt och stoltheten är stor över alla sponsorer, mässan, matområdet och familjeaktiviteterna som är tänkta att rama in satsningen som går på ett antal miljoner kronor. På grund av coronapandemin är nu dock hela tävlingen i farozonen.

– Vi avvaktar fortfarande och kommer att fatta ett beslut i slutet på april. Ser vi ingen ljusning då, att det verkligen vänder på riktigt, då kommer vi att hoppa av och köra nästa år i stället. Vi har pratat med Svenska Ridsportförbundet och fått okej på att ställa in, säger Ann Lundberg.

– Vi har satsat så otroligt mycket på detta och verkligen jobbat för att göra det speciellt med mästerskap för käpphästar, kaninhoppning, agility och massor av familjeaktiviteter. Vi har över 50 utställare och massor av sponsorer som vi har jobbat för att få ihop. Att köra en superbantad version utan publik är inte aktuellt för oss – det här ska vara en folk- och jubelfest, fortsätter Ann Lundberg.

Hoppet om att kunna hålla mästerskapet går upp och ner, berättar hon.
– Varje gång jag tittar på nyheterna tänker jag att ”det där låter positivt”, men så i nästa mening tänker jag att ”nej, det här går ju inte”. Det är helt hopplöst. Man vet inte alls hur det här ska gå.

– Är det så att det trots allt löser sig, då har vi i princip allt på plats och är redo att köra på. Frågan är bara om vi tror att det kommer vara okej att ha tusentals människor samlade i slutet på juli.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden