Dressyr, Ponny
31 oktober 2020 10:36
Ridsportplus

Hoppekipaget som siktar högt – i dressyr

FinalhelgNär Louise Björklund köpte D-ponnyn Curie var det med siktet inställt på de högsta klasserna i hoppning. Ett och ett halvt år senare har de precis avslutat sitt första SM - i dressyr.

Hoppekipaget som siktar högt – i dressyr
Louise Björklund och D-ponnyn Curie har precis avslutat sitt första dressyr-SM. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  – Hon är alltid väldigt framåt. Vilket ibland ställer till det, särskilt i de enkla bytena där hon blir laddad och hellre studsar än att skritta.

  14-åriga Louise Björklund, tävlande för Ulricehamnsbygdens Ridklubb, känner sig nöjd med prestationerna på årets dressyr-SM i Helsingborg. Procenten i kvalklasserna räckte till lördagens consolationklass FEI lagprogram där ekipaget slutade på 65,715 procent.

  Hoppstammad ridponny

  Satsningen på dressyr inleddes på allvar i höstas. Då hade ekipaget hunnit med ett par dressyrstarter, mellan hopptävlingarna som då hade största fokus.

  – Första gångerna gick sådär, vi hade inte ens över 60 procent. Men på hösten släppte det, vi kvalade nationellt och i årsskiftet bestämde jag mig för att satsa mot SM i både hoppning och dressyr, berättar Louise medan hon gör iordning Curie för en av många promenader under meetinget.

  Louisebjorklund.1003
  En allvarlig avramling i somras fick Louise Björklund att pausa hoppsatsningen. Foto: Lina Nydahl

  Curie (uppfödare Karin Hansson) är efter hopphingsten Uskudar des Malais med ponnystoet Cornelia IV e. Dito som mamma. När Curie kom till familjen Björklund hade hon gått flera hopp-SM och levererade stadiga rundor i 130.

  – Tanken var att göra en satsning i hoppning med henne. Hon hoppar fantastiskt, men kräver också väldigt mycket dressyr för att det ska funka, berättar Louise.

  Ambulansfärd

  En snöplig avramling i ett av de första SM-kvalen i hoppning i somras fick Louise att ändra planen – om än motvilligt. En plötslig nit på framhoppningen innebar ambulansfärd för ryttaren som där och då lade om sitt fokus.

  – Jag kände att jag blev osäker. En vecka senare satte vi SM-kvalet i dressyr hos Falbygdens Hästsportförening, vi vann FEI lagprogram på 69,7 procent. Det var extra kul för den dömdes av samma domare som gav oss 59 procent i en av våra första starter 2019, berättar Louise.

  Louisebjorklund.1002
  Meetingtid är synonymt med gostid. Någonting Curie trivs ypperligt bra med. Foto: Lina Nydahl

  SM-starterna hängde löst för de flesta i tisdags, när Skåne införde hårda restriktioner för att minska smittspridningen av covid-19. För Louise höll starterna dock på att gå i stöpet av ytterligare en anledning.

  När Louise och Curie i tisdags hade ridit sitt första pass inne i den stora hallen och var på väg därifrån blev ponnyn skrämd.

  – Det gick så snabbt, jag skrittade ut på långa tyglar när hon plötsligt blev rädd och drog i väg. Jag flög av och som tur var kunde Curie fångas in på volten mellan stora hallen och framridningen, berättar Louise som återigen slog sig illa.

  – Det gör fortfarande rätt ont i benet, men att jag skulle bryta fanns inte, konstaterar hon bestämt.

  Började rida på ponnystuteri

  Intresset för hästar väcktes tidigt. Louise Björklund började rida på Burhults stuteri och Gunn Johansson i Lerum redan när hon var tre år.

  – Det var en bra start, jag red engelska ridklasser och min första ponny Burhults Mixie kom från Gunn.

  Två C-ponnyer hanns med innan Curie kom till familjen i början av 2019.

  – De var också rena hopp-ponnyer, men det var samtidigt med dem intresset för dressyr väcktes, berättar Louise.

  – Det är ju så med alla hästar, ju bättre de är i dressyr desto bättre går det även i de andra grenarna. När jag väl började rida dressyr på riktigt insåg jag hur kul det är.

  Familjen har i många år haft travhästuppfödning på en stor egen gård. I dag är antalet hästar begränsade till endast Curie, som står uppstallad på Essunga Ryttarförening.

  – Jag trivs bättre med att stå på en anläggning tillsammans med andra så det inte blir så ensamt. Träningsmöjligehterna är också superbra, det finns alltid ridtider i något av ridhusen och bra träningshjälp, säger Louise Björklund som tränar en till två gånger i veckan för Emma Lindqvist.

  Louisebjorklund.1001
  Nu väntar vila före vinterträningen för hopp-ponnyn som gjort kometkarriär i dressyr. Foto: Lina Nydahl

  Siktar på OBS-tävlingar

  Consolationstarten innebar att den nykomponerade küren av Petrus Königsson, med musik av Avicii, Adele och Måns Zelmerlöw, får filas vidare på till kommande år.

  – Det hade varit kul att satsa nationellt i två grenar. Men det känns som det blir svårt och nu efter dagarna här i Helsingborg känner jag att det är dressyren jag vill satsa på med Curie. Vi har varit med på landslagsmönstring och målet härnäst är OBS-tävlingen på Grevagården i mars, säger Louise Björklund.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden